Εκλογές: Σε πλήρη ετοιμότητα ΥΠΕΣ-SingularLogic

Σε πλήρη ετοιμότητα για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης/11 βρίσκονται το υπουργείο Εσωτερικών και η SingularLogic, που παρουσιάζουν αυτήν την ώρα τις τεχνολογικές λύσεις για την εκλογική διαδικασία.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Εκλογές: Σε πλήρη ετοιμότητα ΥΠΕΣ-SingularLogic
Σε πλήρη ετοιμότητα για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου βρίσκονται το υπουργείο Εσωτερικών και η εταιρία Singularlogic, που παρουσιάζουν αυτήν την ώρα τις τεχνολογικές λύσεις καθώς και τις καινοτομίες με τις οποίες θα υποστηριχτεί η εκλογική διαδικασία για τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2010.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι πρόκειται για τις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα αναδείξουν τη νέα αρχιτεκτονική δομή της χώρας, μέσω του "Καλλικράτη".

Από τις εκλογές αυτές, είπε ο κ. Ραγκούσης, θα προκύψουν οι 13 περιφερειάρχες, που αναλαμβάνουν κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως η διαχείριση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η διαχείριση των αποβλήτων κ.ά., ενώ ειδικά για τις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προστίθενται και οι μητροπολιτικές αρμοδιότητες.

Σε επίπεδο δήμων, που από 1.034 μειώνονται σε 325, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι τους δίνονται αρμοδιότητες που τους καθιστούν πραγματικά ισχυρούς.

Από την πλευρά του, κ. Γ. Καρακαδάς, πρόεδρος και CEO της Singularlogic, σημείωσε ότι η εταιρία είναι σε ετοιμότητα να ανταποκριθεί και αυτήν τη φορά στις ανάγκες μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, όπως κάνει ήδη από το 1981 και για 24 συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο κ. Καρακαδάς παρουσίασε τις καινοτομίες που φέρνει η εταιρία σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Ειδικότερα, πρόκειται μεταξύ άλλων, για τη νέα πλήρη διαφάνεια όπου οι πολίτες μπορούν να παίρνουν πληροφορίες σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Ο CEO της Singularlogic σημείωσε ότι μέσω του συστήματος SRT θα υπάρξει η δυνατότητα δημοσιοποίησης της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος για τις 13 περιφέρειες και τους δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Πειραιώς και Ηρακλείου στο χρονικό διάστημα μεταξύ 9 και 9:30.

Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες καινοτομίες προέρχονται από μια νέα πολιτική καινοτομία του Υπουργείου σχετικά με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και συγκεκριμένα:

1. Νέα Πύλη «Διαφάνεια»: υλοποίηση σε διαδικτυακό περιβάλλον όπου για πρώτη φορά οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους την πληροφορία σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων. Συγχρόνως έχουν στη διάθεσή τους πλήρεις λίστες των υποψήφιων συνδυασμών για μελέτη και αξιολόγηση πριν από τις εκλογές.

2. Νέα δομή «Καλλικράτης»: επανασχεδιασμός του λογισμικού εφαρμογών με διευρυμένες δυνατότητες αναζήτησης και παρουσίασης στοιχείων σε όλα τα αποτελεσματικά επίπεδα της διοικητικής δομής του Καλλικράτη.

Παράλληλα, η Singularlogic παρουσίασε τρεις καινοτομίες που ενισχύουν την ποιότητα και την ταχύτητα της ενημέρωσης των πολιτών:

1. SRT 2X2 - Το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης των αποτελεσμάτων που για πρώτη φορά φέτος η χρήση του θα γίνει σε δύο διακριτές εκλογικές διαδικασίες (περιφερειακές & δημοτικές) και δύο κύκλους εκλογών (επαναληπτικές, όπου αυτό χρειαστεί). Το Σύστημα φιλοδοξεί η δημοσιοποίηση της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος για τις 13 περιφέρειες και τους πέντε μεγαλύτερους πληθυσμιακά δήμους (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Πειραιώς και Ηρακλείου Κρήτης), μέσω ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος 20% των εκλογικών τμημάτων, να επιτευχθεί μεταξύ 9.00-9.30 μμ., εφόσον ανταποκριθεί τουλάχιστον το ½ του δείγματος των εκλογικών τμημάτων από όλες τις περιφέρειες.

2. Βελτιωμένη απεικόνιση στήριξης των υποψηφίων: Επανασχεδιασμός του τρόπου απεικόνισης της κομματικής στήριξης κατά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, δίνοντας για πρώτη φορά διακριτά την κομματική προέλευση των υποψηφίων (επικεφαλής συνδυασμών), όσο και την κομματική στήριξη που έχει εξασφαλίσει κάθε συνδυασμός. Εμπλουτισμός του παραδοσιακού χάρτη με την πληροφορία των στηρίξεων για πιο ολοκληρωμένη και αντικειμενική προβολή.

3. moRE (mobile optimized RESULTS for ELECTIONS): Ανάπτυξη εξειδικευμένης εφαρμογής για έξυπνα κινητά, όπου οι πολίτες για πρώτη φορά θα έχουν στη διάθεσή τους τη λίστα των υποψηφίων 10 ημέρες πριν τις εκλογές, καθώς και πρόσβαση στα εκλογικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της μετάδοσης με εύχρηστο και γρήγορο τρόπο.

Να σημειώσουμε τέλος ότι ερωτηθείς για το κόστος των υπηρεσιών που παρέχει η Singularlogic ο κ. Καρακαδάς σημείωσε ότι αυτό είναι προσαρμοσμένο στις δύσκολες εποχές που διανύει η χώρα και ανέρχεται σε 1.950.000 ευρώ, ποσό που είναι μειωμένο κατά το 1/3 σε σχέση με τις εκλογές του προηγούμενου Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v