Επιστολή ΓΣΕΕ σε G4S & ΗΣΑΠ για Συλλογική Σύμβαση

Επιστολή προς το Σωματείο Εργαζομένων της G4S και στην ΗΣΑΠ ΑΕ απέστειλε η ΓΣΕΕ μετά από πληροφορίες ότι συμφωνήθηκαν όρια αποδοχών κατώτερα από τα θεσμοθετημένα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επιστολή ΓΣΕΕ σε G4S & ΗΣΑΠ για Συλλογική Σύμβαση
Επιστολή προς το Σωματείο Εργαζομένων της G4S και στην ΗΣΑΠ ΑΕ απέστειλε η ΓΣΕΕ μετά από πληροφορίες ότι συμφωνήθηκαν όρια αποδοχών κατώτερα από τα θεσμοθετημένα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αναλυτικά στην επιστολή της ΓΣΕΕ αναφέρεται:

Περιήλθε σε γνώση μας από τον τύπο ότι τα σωματεία σας συμβλήθηκαν σε επιχειρησιακή ΣΣΕ, με την οποία συμφωνήθηκαν όρια αποδοχών κατώτερα από τα θεσμοθετημένα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θέτει εκ του νόμου τα κατώτατα όρια προστασίας των εργαζομένων.

Στο αποτέλεσμα δε αυτό καταλήξατε στο πλαίσιο των συλλογικών σας διαπραγματεύσεων με τη συμβαλλόμενη εργοδοτική εταιρία, χωρίς την ελάχιστη πρόνοια να εξαντλήσατε τα εργαλεία που είχατε στη διάθεσή σας (πχ την προκήρυξη απεργίας ή την προσφυγή στον ΟΜΕΔ), εάν και εφόσον υπήρχε διαπιστωμένη αποτυχία των διαπραγματεύσεων και θέλατε να λύσετε τη συλλογική σας διαφορά υπέρ της διασφάλισης των δικαιωμάτων των συναδέλφων σας.

Η συλλογική αυτονομία επιβάλλει το σεβασμό της συνδικαλιστικής δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, εφόσον αυτή ανταποκρίνεται στο θεμελιώδη καταστατικό τους σκοπό, που είναι αποκλειστικά η διασφάλιση και προώθηση των εργασιακών, οικονομικών, συνδικαλιστικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν οφείλεται σεβασμός, αλλά απόλυτη και καθαρή καταδίκη, σε πράξεις συνδικαλιστικής δράσης που βάλλουν ευθέως και συγγνωστά στο γενικό συλλογικό συμφέρον όλων των εργαζομένων.

Τέτοια πράξη αποτελεί η υπογραφή της εν λόγω επιχειρησιακής ΣΣΕ, σε χρόνο που γνωρίζατε ότι γινόταν μεγάλος αγώνας για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και τη διασφάλιση του θεμελιώδους ρόλου της για την προστασία όλων των εργαζομένων.

Εάν και εφόσον σας ασκούνταν πιέσεις για την υπογραφή «μνημονιακής» επιχειρησιακής ΣΣΕ με όρους δυσμενέστερους από τα κατώτατα όρια προστασίας της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., τουλάχιστον οφείλατε να αντιμετωπίσετε τις παράνομες εργοδοτικές πιέσεις με όρους δημοσιότητας και να ενώσετε τη φωνή και τη δύναμή σας με τους αγώνες του συνόλου του συνδικαλιστικού Κινήματος για την προστασία των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ.

Η ευθύνη και το χρέος αποτελεσματικής διασφάλισης και προστασίας των εργαζομένων που εκπροσωπείτε, οι οποίοι βάλλονται από την εργοδοτική αυθαιρεσία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των εργολαβικών αναθέσεων, είναι μεγάλη και επιβάλλει την άμεση ακύρωση των παράνομων μισθολογικών όρων της επιχειρησιακής ΣΣΕ που υπογράψατε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v