Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχάζονται οι απόψεις των γκουρού για την Ελλάδα

Αντίθετες απόψεις από Pimco και S&P ως προς το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας. Ο κ. El-Erian τονίζει πως το μνημόνιο δεν θα μειώσει το δανειακό βάρος, ενώ η S&P επισημαίνει την ευρωπαϊκή απόφαση στήριξης της Ελλάδας.

Διχάζονται οι απόψεις των γκουρού για την Ελλάδα
Αντικρουόμενες απόψεις από "γκουρού" ως προς το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Ελλάδα σε χρεοκοπία ακούστηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε το "Economist" στη Νέα Υόρκη.

O κ. Mohamed El-Erian, της Pimco, εκτιμά πως η χρεοκοπία είναι πιθανή σε διάστημα τριετίας, ενώ ο πρόεδρος της Standard & Poor's, κ. Deven Sharma, διαφωνεί.

Κατά τον κ. El-Erian, η Ελλάδα θα οδηγηθεί κατά πάσα πιθανότητα σε χρεοκοπία μέσα σε διάστημα τριών ετών γιατί τα μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών δεν αρκούν για τη μείωση του κρατικού χρέους. Η χρεοκοπία είναι πιθανή "εφόσον μπορεί να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες και να γίνει με ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους και με ανατίμηση, ώστε να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα", δήλωσε ο κ. El-Erian και συμπλήρωσε: "Η εναλλακτική λύση δεν υπόσχεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης".

Ο κ. El-Erian αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα με τη στήριξη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. "Στο τέλος της διαδικασίας το δανειακό βάρος πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι ήταν στην αρχή", σημείωσε και κατέληξε: "Σε κάποιο σημείο θα καταδειχτεί το πιο πιθανό αποτέλεσμα και για το υπόλοιπο σύστημα θα πρέπει να απευθυνθούν στο θέμα του χρέους".

Ο κ. Sharma, του οίκου αξιολόγησης S&P, διαφώνησε υποστηρίζοντας πως  "δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία" και συμπλήρωσε: "Ο σχεδιασμός (της Ε.Ε.) ήταν πάντα τέτοιος ώστε να υπάρχει μία συλλογική λύση".

Κατά την άποψή του, "υπάρχει μεγάλη θέληση να διατηρηθεί η ενότητα στην ευρωζώνη όσον αφορά στην άσκηση πολιτικής".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v