Στα "γκισέ" των τραπεζών από 1/11 για περαίωση

Τα γκισέ των τραπεζών «ανοίγει» από την 1η Νοεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών, στέλνοντας ένα εκατομμύριο φορολογουμένους στις τράπεζες για να πληρώσουν την προκαταβολή της περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων.

Στα γκισέ των τραπεζών από 1/11 για περαίωση
Τα γκισέ των τραπεζών «ανοίγει» από την 1η Νοεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών, στέλνοντας ένα εκατομμύριο φορολογουμένους στις τράπεζες για να πληρώσουν την προκαταβολή της περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έστειλε στις εφορίες την αναλυτική εγκύκλιο για την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων της περιόδου 2000 - 2009 με την οποία ορίζεται ότι:

· Το εκκαθαριστικό σημείωμα περιέχει για καθεμία υπόθεση την αρμόδια εφορία, τα ανέλεγκτα οικονομικά έτη, τη νομική μορφή του επιτηδευματία και την κατηγορία βιβλίων ΚΒΣ, τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα, τυχόν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ή παραβάσεις, τον συντελεστή του φόρου περαίωσης, το ποσό του φόρου περαίωσης κατά οικονομικό έτος, το ποσό του ΦΠΑ που προκύπτει κατά έτος, το σύνολο της οφειλής κατά οικονομικό έτος και το ποσό της συνολικής οφειλής για όλα τα οικονομικά έτη, το 20% της προκαταβολής το οποίο δεν μπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ, εκτός αν η συνολική οφειλή είναι μικρότερη από το ποσό αυτό.

· Η καταβολή της προκαταβολής γίνεται υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε συμβεβλημένη τράπεζα, με την προσκόμιση - επίδειξη του εκκαθαριστικού αυτού, από την 1η-11-2010 και μετά. Οι δόσεις, σε περίπτωση μη εφάπαξ εξόφλησης, καταβάλλονται επίσης σε οποιαδήποτε συμβεβλημένη τράπεζα, με δυνατότητα όμως καταβολής και στις ΔΟΥ.

· Σε περίπτωση ύπαρξης σφαλμάτων στο εκκαθαριστικό, ο φορολογούμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στην εφορία του για να κάνει τις σχετικές διορθώσεις. Σε αυτήν την περίπτωση προκαταβολή και δόσεις εξοφλούνται μόνο στην εφορία η οποία έκανε τις διορθώσεις.

· Για τα εκκαθαριστικά με λάθη, μετά τις διορθώσεις, το περιθώριο αποδοχής της ρύθμισης εκπνέει στις 29 Νοεμβρίου, οπότε έως αυτήν την ημερομηνία πρέπει να καταβληθεί και η προκαταβολή.

· Στις εφορίες συγκροτούνται δύο ειδικά συνεργεία. Ευθύνη του πρώτου συνεργείου θα είναι η υποδοχή φορολογουμένων που προσέρχονται για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή για διορθώσεις εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Θα πρέπει, σύμφωνα με τις οδηγίες, να επανεκδίδουν το διορθωμένο εκκαθαριστικό το συντομότερο δυνατόν, ώστε ο φορολογούμενος να μπορεί να υπαχθεί στην περαίωση εντός των προθεσμιών. Το δεύτερο ειδικό συνεργείο θα είναι επιφορτισμένο με… τηλεφωνήματα. Με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν, από κάθε εφορία και ελεγκτικό κέντρο θα πρέπει να υπάρξουν τηλεφωνικές ενημερώσεις ή να αποσταλούν χωρίς καθυστέρηση προσκλήσεις στους επιτηδευματίες αρμοδιότητάς τους, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί καταλογιστικές πράξεις οι οποίες είναι εκκρεμείς και μπορούν να περαιωθούν, προκειμένου οι επιτηδευματίες αυτοί να υποβάλουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου αίτηση υπαγωγής στην περαίωση.

· Το «κάψτε τα βιβλία» ισχύει μέχρι και τη χρήση που έληξε στις 31-12-2005 και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν περαιωθεί όλες ανεξαιρέτως οι υπαγόμενες ανέλεγκτες χρήσεις καθώς και όλα τα εκκρεμή προσωρινά φύλλα ελέγχου ή οι πράξεις ή οι αποφάσεις επιβολής προστίμου και έχει εξοφληθεί η συνολική οφειλή που προκύπτει από το εκκαθαριστικό σημείωμα.

· Παράλληλα παρατείνονται έως τις 31-12-2011 οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων τελών και εισφορών που λήγουν στις 31-12-2010 (χρήσεις 2000 έως και 2004).

· Καταληκτική ημερομηνία αποδοχής της ρύθμισης περαίωσης είναι η 18η Νοεμβρίου.


* Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v