Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέσος μισθός 3.147 ευρώ τον μήνα στις ΔΕΚΟ

Σταγόνα στον ωκεανό της κακοδιαχείρισης στις ΔΕΚΟ είναι οι περικοπές 8% στη μισθοδοσία των υπαλλήλων στο πρώτο εξάμηνο. Τα αναλυτικά στοιχεία των αμοιβών στις δημόσιες επιχειρήσεις. Στα 3.147 € ο μέσος μισθός!

Μέσος μισθός 3.147 ευρώ τον μήνα στις ΔΕΚΟ
Σταγόνα στον ωκεανό της κακοδιαχείρισης στις ΔΕΚΟ είναι οι περικοπές 8% στη μισθοδοσία των υπαλλήλων το πρώτο εξάμηνο του έτους, που οδήγησαν σε εξοικονόμηση 53 εκατ. ευρώ.
 
Συνολικά, όμως, το μαχαίρι αναμένεται να μπει αισθητά πιο βαθιά με επιπλέον περικοπές σε επιδόματα, υπερωρίες και εκτός έδρας, καθώς η ετήσια εξοικονόμηση υπολογίζεται σε 220 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζοντας την πρακτική που εγκαινίασε προ ολίγων ημερών δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για τα οικονομικά των 11 πλέον ζημιογόνων ΔΕΚΟ, γνωστοποίησε στοιχεία για 52 ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με αυτά: 

* Οι εργαζόμενοι στις 52 ΔΕΚΟ έλαβαν μισθό (χωρίς εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές) κατά μέσο όρο 18.882 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο ή 3.147 ευρώ κάθε μήνα. 

* Τις μεγαλύτερες απολαβές είχαν οι υπάλληλοι του ΟΠΕ με 26.494 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους και ακολούθησαν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ με 24.491 ευρώ, στον ΟΔΙΕ με 23.408 ευρώ, στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας με 23.046 ευρώ και στη ΔΕΠΑΝΟΜ με 22.945 ευρώ. 

* Οι πιο... ριγμένοι είναι οι εργαζόμενοι στην Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) με 10.097 ευρώ σε ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του έτους και στην Επαγγελματική Κατάρτιση με 10.317 ευρώ. 

* Η ποσοστιαία μείωση του κονδυλίου της μισθοδοσίας (με εργοδοτικές εισφορές και άλλες παροχές) κατά 8% στο πρώτο εξάμηνο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση της τάξεως των 53 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, συνεχίζει να υπολογίζει το ετήσιο όφελος από τις μισθολογικές μειώσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ στα 220 εκατ. ευρώ. 

* Σε κάποιες ΔΕΚΟ υπήρξαν πολύ μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις από τον μέσο όρο του 8% και σε κάποιες άλλες πολύ μικρότερες. Η σημαντικότερη περικοπή του συνολικού μισθολογικού κονδυλίου έγινε στους υπαλλήλους της ΤΕΟ (διόδια) και έφτασε στο 52% το εξεταζόμενο διάστημα. Ακολούθησαν η ΕΤΑ με μείωση της τάξης του 34% και ο ΟΚΑΑ (-25%). Στον ΟΣΕ η μείωση διαμορφώθηκε στο 12%, στον ΗΣΑΠ στο 10%, στον ΗΛΠΑΠ στο 9% και στην ΕΘΕΛ στο 8%. 

* Σε 11 από τις 52 ΔΕΚΟ σημειώθηκε αύξηση του συνολικού μισθολογικού κονδυλίου. Η μεγαλύτερη (32%) καταγράφηκε στον Οργανισμό Λιμένος Πάτρας (ΟΛΠΑ), όταν στο πρώτο εξάμηνο του έτους είχε έλλειμμα 668,5 χιλιάδων ευρώ και υποχρεώσεις 1,87 εκατ. ευρώ. 

* Στο πρώτο εξάμηνο του 2010 οι υποχρεώσεις των περισσότερων ΔΕΚΟ ανήλθαν στα 7,4 δισ. ευρώ. Διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν για 30 από τις 52 ΔΕΚΟ. Μάλιστα, μεταξύ των επιχειρήσεων για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία είναι ο ΟΣΕ και οι θυγατρικές του (ΕΔΙΣΥ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ) όπως και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Δηλαδή, πρόκειται για ΔΕΚΟ που περιλαμβάνονται στις 11 πιο ελλειμματικές επιχειρήσεις. 

* Το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα των 31 ΔΕΚΟ (σε αυτήν την κατηγορία υπάρχουν στοιχεία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μόνο) έδειξε ότι καταγράφηκαν ζημίες στο πρώτο εξάμηνο του 2010, ύψους 270 εκατ. ευρώ. Πέρυσι, μόνο για τις 11 πιο ελλειμματικές ΔΕΚΟ οι ζημίες είχαν φτάσει το 1,7 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v