Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πόκα με τα ψάρια της Linnaeus Capital

O Γεωργιανός, έχοντας βάλει "πόδι" στον Δία, αγοράζει Νηρέα, συζητάει με Πλακόπητα για Ανδρομέδα και με την οικογένεια Στεφανή για Σελόντα. Πώς κρατάει τον κλάδο σε stand by και ψηλά τις επενδυτικές προσδοκίες.

Η πόκα με τα ψάρια της Linnaeus Capital
Σκληρό πόκερ με τους Έλληνες ψαράδες παίζει η Linnaeus Capital του Γεωργιανού κ. Kakha Bendukidze, συζητώντας ταυτόχρονα, αλλά με τον καθένα τους ξεχωριστά, το ενδεχόμενο εξαγοράς των εταιριών τους ή/και συγχώνευσης με τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

Έχοντας καλύψει στις αρχές του καλοκαιριού το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, ύψους 15 εκατ. ευρώ, η Linnaeus Capital εισήλθε δυναμικά στον κλάδο επιδιώκοντας ως private equity τη μόχλευσή του και τη δημιουργία μεσοπρόθεσμα υπεραξίας.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την κάλυψη του ΜΟΔ της Δίας απέκτησε και θέση στο μετοχικό της κεφάλαιο, που με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία ανέρχεται στο 11,6% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ την ίδια περίοδο ξεκίνησε και πρόγραμμα αγορών μετοχών στη Νηρεύ και στη Σελόντα.

Σήμερα η Linnaeus, πέραν του 11,6% της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, κατέχει το 18,02% του μετοχικού κεφαλαίου της Νηρεύς και το 10,04% της Σελόντα, βάσει πάντα των τελευταίων ανακοινώσεων.

Τι επιδιώκει η Linnaeus;

Κέρδη μέσω της αναδιάρθρωσης ενός εξαγωγικού και δυναμικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας. Το timing της εισόδου της στα "ζεστά νερά" του Αιγαίου της χάρισε το πλεονέκτημα ότι διαθέτει λεφτά σε μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία κλυδωνίζεται από τη μεγαλύτερη μεταπολεμική δημοσιονομική κρίση, οι τράπεζες έχουν σταματήσει να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και η ρευστότητα της αγοράς επιδεινώνεται μήνα-μήνα.

Από την άλλη, όμως, άρχισε να αγοράζει ψάρια όταν οι τιμές στην τσιπούρα και στο λαβράκι είχαν πιάσει ήδη πάτο και διαφαινόταν πλέον ότι εισέρχονται σε έναν διετή - τριετή ανοδικό κύκλο.

Αυτή η τάση κάνει τους Έλληνες ψαράδες να ζητάνε έως και 50% υψηλότερες τιμές από αυτές στις οποίες θα ήταν διατεθειμένοι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, να πουλήσουν τις εταιρίες τους τον χειμώνα του 2010.

Τακτική "μαστίγιου και καρότου"

Απέναντι σε αυτό το σκηνικό, ο Γεωργιανός, πρώην υπουργός, και νυν επενδυτής, ακολουθεί τακτική μαστίγιου και καρότου.

Στη φαρέτρα του, πέραν της ρευστότητας, διαθέτει την υπολογίσιμη θέση στη Δίας (αν συνυπολογιστεί και το ΜΟΔ, ουσιαστικά είναι ισοδύναμος σχεδόν συνεταίρος του κ. Πιτάκα) και τις χαμηλές αποτιμήσεις στο ταμπλό. Στα υπέρ του είναι ακόμη το γεγονός πως κάποιοι από τους ψαράδες έδειξαν πρόθυμοι τους προηγούμενους μήνες να πουλήσουν εφόσον βρεθεί μια "δίκαιη" αποτίμηση.

Αξιοποιώντας τη ρευστότητα που διαθέτει η Linnaeus Capital, ο κ. Kakha Bendukidze άρχισε να αγοράζει μετοχές Νηρεύς και Σελόντα από το ταμπλό και όχι από τους βασικούς μετόχους, όπως έγινε στη Δίας, λειτουργώντας ως distress fund.

Το private equity έκτισε την υφιστάμενη θέση του στη Νηρεύς σε κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 50 εκατ. ευρώ και στη Σελόντα σε κεφαλαιοποίηση κάτω των 20 εκατ. ευρώ! Η χαμηλή, συγκριτικά, μέση τιμή κτήσης του επιτρέπει τώρα να κλιμακώσει τις αγορές σε υψηλότερες τιμές για όσους προσφέρουν κρίσιμης μάζας πακέτα.

Ταυτόχρονα, συζητά με τους βασικούς μετόχους το ενδεχόμενο εξαγοράς πακέτων μετοχών τους, χωρίς προς το παρόν να έχει βρεθεί η "δίκαιη" αποτίμηση ακόμη και με όσους εμφανίζονται προθυμότεροι να πουλήσουν.

Παίζει σε πολλά ταμπλό

Η διάσπαση του κλάδου και κυρίως η απουσία κοινής στάσης μεταξύ των ψαράδων επιτρέπουν στην Linnaeus να παίζει σε πολλά ταμπλό ταυτόχρονα. Έτσι, ενώ αγοράζει μετοχές της Νηρέας και της Σελόντα, συζητά το ενδεχόμενο deal με τους βασικούς της μετόχους όπως και με την Global Finance, που ελέγχει την Ανδρομέδα.

Με τον παραπάνω τρόπο ασκεί διπλή πίεση στους ψαράδες, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, καθώς από τη μία πλησιάζει στην απόκτηση κρίσιμων μετοχικών ποσοστών μειοψηφίας και από την άλλη έχει το διαπραγματευτικό χαρτί ότι, αν δεν ντιλάρουν μαζί του, θα συμφωνήσει με τον διπλανό τους.

Επιπρόσθετα, διαθέτοντας ρευστότητα, η Linnaeus έχει και την εφεδρεία να προχωρήσει επιθετικά καταθέτοντας δημόσια πρόταση και θέτοντας εν συνεχεία ακόμη και θέμα management. Αυτό το ενδεχόμενο προς το παρόν δείχνει μακρινό, καθώς ο Γεωργιανός και οι συνεργάτες του επιχειρούν να βρουν με... μαστίγιο και καρότο μια χρυσή τομή με τους ψαράδες για να ντιλάρουν.

Η περίπτωση της Νηρεύς είναι χαρακτηριστική. Η διοίκηση της Νηρεύς κράτησε μεταξύ των μεγάλων του κλάδου την πιο "απρόθυμη" στάση στις προτάσεις συγχώνευσης που διενεργήθηκαν πριν και μετά την είσοδο της Linnaeus στο μετοχικό κεφάλαιο της Δίας.

Αυτό δεν εμπόδισε τη Linnaeus να αυξήσει το ποσοστό της στο 18,02% αγοράζοντας μέσα σε μερικές συνεδριάσεις μετοχές που αντιστοιχούσαν περίπου στο 8% - 9% του μετοχικού κεφαλαίου της Νηρεύς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγορές μετοχών Νηρεύς, μέσω της ελληνικής χρηματιστηριακής που χρησιμοποιεί αποκλειστικά η Linnaeus, συνεχίζονται με προφανή πρώτο στόχο την απόκτηση ποσοστού της τάξης του 20%.

Η κλιμάκωση της αγοράς μετοχών Νηρεύς και η πώληση του ποσοστού που κατείχε το fund (MaxQ) συμφερόντων Παπαμαρκάκη σήμαναν, σύμφωνα με πληροφορίες, συναγερμό στη διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας.

Οι άμυνες των ψαράδων και οι "δίκαιες" τιμές

Ο κ. Αρ. Μπελλές και η παλαιά φρουρά φέρονται να ελέγχουν ποσοστό καταστατικής πλειοψηφίας (33,4%), ενώ εκτιμήσεις ανεβάζουν τη συμμετοχή των συνασπισμένων γύρω από τον βασικό μέτοχο στο 35% - 40%.

"Η Linnaeus θα μπορούσε να κινηθεί περισσότερο επιθετικά, επιδιώκοντας να αυξήσει το ποσοστό της, αλλά η πιο συμφέρουσα για την ίδια λύση θα ήταν να τα βρει με τον κ. Μπελλέ", εκτιμούν τραπεζίτες που παρακολουθούν εκ τους σύνεγγυς τα διαδραματιζόμενα και τις ζυμώσεις.

Πιο εύκολα, σύμφωνα με τους ίδιους, θα μπορούσε να βρεθεί μια δίκαιη τιμή για deal μεταξύ της Linnaeus και της οικογένειας Στεφανή, που ελέγχει τη Σελόντα.

Τέλος, η Global Finance διαθέτει το πλεονέκτημα η Ανδρομέδα να μην είναι εισηγμένη και επομένως να μην απειλείται από επιθετικές κινήσεις και να εμφανίζει "δυνατά" οικονομικά μεγέθη.

Η εταιρία φέτος τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης που καθιστούν εφικτό τον στόχο για κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 12 εκατ. ευρώ και επομένως αποτιμάται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα απ' ό,τι αυτήν τη στιγμή η Νηρεύς και η Σελόντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v