Τι έβγαλε η κάλπη

Η ανακούφιση χάρη στην  αποφυγή πρόωρων εκλογών. Ανησυχίες για το μήνυμα της αποχής και τη μείωση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ. Απάντηση με Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης από κυβέρνηση. Αποτελέσματα για περιφέρειες, δήμους.

Τι έβγαλε η κάλπη
* Παρακουλουθήστε τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.


Ανακούφιση από την απομάκρυνση του κινδύνου πρόωρων εκλογών, αλλά και ελαφρά ανησυχία για την επίπτωση που θα έχει στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκαλεί το αποτέλεσμα της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η ανάγνωση του μηνύματος των εκλογών από τον πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου, ως στήριξη της ακολουθούμενης πολιτικής προκάλεσε βαθιά ανακούφιση στην αγορά, καθώς απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που πιστεύεται ότι θα έβαζε σε νέα σκληρή δοκιμασία την οικονομία και τη χώρα.

Ο κ. Παπανδρέου ερμήνευσε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρων των εκλογών ως επιβεβαίωση του αιτήματος για αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνία, δηλώνοντας σε κάθε τόνο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με προσήλωση το έργο της εξόδου από τη δημοσιονομική κρίση και της δημιουργίας ενός νέου οικονομικού μοντέλου.

"Συνεχίζουμε τη δουλειά μας, απόλυτα προσηλωμένοι στον στόχο της σωτηρίας της χώρας", ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την προσπάθειά της, μένοντας πιστή στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Ταυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση σε όσους απείχαν να πλαισιώσουν την προσπάθεια για αλλαγές, σημειώνοντας ότι σε αυτές τις κρίσιμες ώρες απαιτείται η συμμετοχή όλων. Αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, δείχνει ότι το Μαξίμου ερμηνεύει τη μεγάλη αποχή ως ψήφο ανοχής στην κυβερνητική πολιτική και όχι ως καταψήφιση του μνημονίου, όπως ζητούσε το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης.

Τονίζοντας την προσήλωση της κυβέρνησης στον στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων και απευθυνόμενους σε όσους απείχαν, ο πρωθυπουργός επιδιώκει, με βάση τους ίδιους, αφενός να καθησυχάσει τις αγορές και τους εταίρους και αφετέρου να υπερκεράσει πολιτικά τη σημαντική υποχώρηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά και τη μεγάλη μείωση της ψαλίδας που το χωρίζει από τη Ν.Δ.

Οι ανησυχίες της αγοράς μετά την ανακούφιση της αποφυγής του σκοπέλου των πρόωρων εκλογών εντοπίζονται τώρα στις αντιδράσεις που θα φέρει το αποτέλεσμα των εκλογών σε σχέση με τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος, υπέρ ή κατά του μνημονίου, που έλαβαν οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση.

Το γεγονός ότι η Ν.Δ. ερμήνευσε το αποτέλεσμα των εκλογών ως καταδίκη της πολιτικής του μνημονίου, όπως και τα κόμματα της Αριστεράς, κάνει οικονομικούς αναλυτές να φοβούνται ότι θα ενθαρρυνθούν οι αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων των οποίων τα "προνόμια" θα απειληθούν τους επόμενους μήνες από τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Αυτή η ανησυχία εντείνεται αν συνυπολογιστεί ότι οι ΔΕΚΟ, στις οποίες πρέπει να υπάρξει σύντομα πρόγραμμα εξυγίανσης, είναι συνδικαλιστικά "κάστρα" του κυβερνώντος κόμματος.

Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης

Η κυβέρνηση, όπως άφησε να διαφανεί η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, θα προσπαθήσει να απαντήσει στα παραπάνω με την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας, οι δράσεις του οποίου θα ξεπερνούν το μνημόνιο και θα καλύπτουν στοχευμένα τα αδύναμα οικονομικά στρώματα.

Ο πρωθυπουργός έδωσε πρόγευση χθες αναφερόμενος ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνονται δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, υιοθέτηση νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα προάγει την εξωστρέφεια και την καινοτομία, αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς και αλλαγές στην παιδεία, στην υγεία και στην πρόνοια.

Η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι αναγκαία, σύμφωνα με τους ίδιους, γιατί το μνημόνιο αφενός έχει περιορισμένη διάρκεια και αφετέρου δεν ενέχει σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα.

Εκτιμήσεις της Singularlogic επί των αποτελεσμάτων

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, που συγκεντρώθηκαν με το σύστημα του SRT της εταιρίας Singularlogic, προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ η ΝΔ εμφανίζεται να έχει περιορίσει την ποσοστιαία διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ενισχύει τις δυνάμεις του.

"Κερδισμένη" αποδεικνύεται και η αποχή, με πλέον του 40%, η οποία αναδεικνύει την "κρίση όλου του πολιτικού συστήματος", όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

Όπως αναφέρει και το ΑΠΕ, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στην Αττική, προηγείται ο Γιάννης Σγουρός, ο οποίος θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Β. Κικίλια. Από τον πρώτο γύρο φαίνεται να εκλέγεται ο επίσης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια του Ν. Αιγαίου Γ. Μαχαιρίδης, ενώ υποψήφιοι στηριζόμενοι είτε αμιγώς από το ΠΑΣΟΚ, είτε με συνεργασίες, προηγούνται σε πέντε ακόμη περιφέρειες.

Στις υπόλοιπες έξι περιφέρειες βρίσκονται στην πρώτη θέση, υποψήφιοι με τη στήριξη της ΝΔ ή και άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Στην Αθήνα, ο Νικ. Κακλαμάνης προηγείται με 35,03% και ακολουθεί ο Γ. Καμίνης με 28,54%.

Στον Πειραιά, ο Γ. Μίχας έχει σαφές προβάδισμα με 30,46%, έναντι του Β. Μιχαλολιάκου που λαμβάνει 23,02%. Τρίτος είναι ο Π. Μαντούβαλος με 18,77%.

Στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Γκιουλέκας είναι πρώτος με 38,67% και ο Ιω. Μπουτάρης δεύτερος με 32,95%.


Ποιοι προηγούνται στις 13 Περιφέρειες

Η εξέλιξη των αποτελεσμάτων για τις 13 Περιφέρειες έχει ως εξής:

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προηγείται ο Γ.Παυλίδης με 41,7% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και ακολουθεί ο Α. Γιαννακίδης με 41,1% υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

Στην Περιφέρεια Αττικής προηγείται ο Γ. Σγουρός υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 24,07% και ακολουθεί ο Β. Κικίλιας με 20,51% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.

Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου προηγείται ο Π.Βογιατζής υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 38,29% και ακολουθεί ο Α. Γιακαλής υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 36,3%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προηγείται ο Α. Κατσιφάρας με 43,2% υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί ο Γ.Παπαναστασίου με 26,7% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προηγείται ο Γ. Δάκης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με ποσοστό 46,25% και ακολουθεί ο Παπαϊορδανίδης Ι. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 38,44%.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου προηγείται ο Καχριμάνης Α. υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 44,7% και ακολουθεί ο Αργύρης Ευ. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 38,6%.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προηγείται ο Κ. Αγοραστός υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 38,53% και ακολουθεί ο Α. Παπατόλιας υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 34,78%.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προηγείται ο Σπυρ. Σπύρου υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 29,1% και ακολουθεί ο Η. Μπεριάτος υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 26,6%.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προηγείται ο Π. Ψωμιάδης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 43,23% και ακολουθεί ο Μ. Μπόλαρης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 30,68%.

Στην Περιφέρεια Κρήτης προηγείται ο Στ. Αρναουτάκης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 49,98% και ακολουθεί ο Γιαννουλάκης Δ. με 17,8%.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κερδίζει από τον πρώτο γύρο ο Ι. Μαχαιρίδης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 50,72% και ακολουθεί ο Χ. Κόκκινος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 31,7%.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προηγείται ο Π. Τατούλης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 41,8% και ακολουθεί ο Δ. Δράκος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 40,89%.

Τέλος, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προηγείται ο Περγαντάς Κ. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 39,9% και ακολουθεί ο Χειμάρας Α. υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 35,11%.


Υψηλά τα ποσοστά της αποχής

Η αποχή για μία ακόμη φορά είναι η πρωταγωνίστρια σε μία εκλογική αναμέτρηση - έστω και αυτοδιοικητική, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που έχουν ενσωματωθεί (40%), τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους προτίμησαν να καθίσουν στο σπίτι ή να βγουν για βόλτα με δεδομένη και την καλοκαιρία, αναφέρει το ΑΠΕ. Επιπλέον, χαρακτηριστική είναι και η εμφάνιση του λευκού και του άκυρου.

Έτσι, σύμφωνα με το 40% των αποτελεσμάτων για τις περιφέρειες, η αποχή έφτασε το 40,02%, ενώ το λευκό και άκυρο συγκέντρωσαν 9%. Αντιστοίχως το ποσοστό αποχής για τις δημοτικές εκλογές ξεπέρασε για λίγο αυτό των περιφερειακών εκλογών φτάνοντας το 40,5%, ενώ λευκά και άκυρα εδώ συγκέντρωσαν 5,37%.

Στους πέντε μεγαλύτερους δήμους, η αποχή ήταν: Στην Αθήνα 58%, στη Θεσσαλονίκη 46,9%, στον Πειραιά 56,5%, στην Πάτρα 39,4% και στο Ηράκλειο Κρήτης 36,3%.

Στο σύνολο της επικράτειας και σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα η μεγαλύτερη αποχή (πάνω από 60 τοις εκατό) σημειώθηκε στις Πρέσπες με ποσοστό 76,15%, ενώ ακολουθεί η Νίσηρος με 75%, ο Άγιος Ευστράτιος με 73%, η Ιθάκη με 68,48%, η Λήμνος με 67,77%, τα Κύθηρα με 65,81%, η Σύμη με 65,56%, Σέρβια-Βελβεντός με 63,75% και η Φλώρινα με 61%.


ΕΒΕΑ: Να ξεκαθαριστεί ότι δεν πάμε σε πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποσαφηνίσει μια δια παντός ότι δεν θα προσφύγει στις κάλπες μεσούσης της κρίσης, σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κων. Μίχαλος μετά τις δημοτικές εκλογές.

Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος, με αφορμή τις εξελίξεις, μετά την πρώτη Κυριακή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι ικανοποιημένος από την απόφαση του πρωθυπουργού να μη σύρει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, γεγονός που θα δημιουργούσε επιπρόσθετα προβλήματα στην οικονομία σε μια ήδη εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

Ωστόσο, το μήνυμά του, δεν ήταν ξεκάθαρο και οφείλει να αποσαφηνίσει μια διά παντός ότι δε θα προσφύγει στις κάλπες μεσούσης της κρίσης, προκειμένου να σταματήσει άμεσα η περιρρέουσα εκλογολογία, που δυναμιτίζει το κλίμα στην αγορά.

Η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει, επιτέλους, όλες εκείνες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να σταματήσει να υποβάλει τις επιχειρήσεις και την κοινωνία σε άσκοπες θυσίες και να ανοίξει τις πόρτες σε νέες ιδέες και νέα πρόσωπα.

Είναι αρετή η αναγνώριση των λαθών και η διόρθωση τους».


Δασκαλόπουλος (ΣΕΒ): Ο λαός έδωσε ψήφο ανοχής

Ως ψήφο ανοχής και συνέχισης της δύσκολης προσπάθειας ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, σημειώνοντας ότι οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αναφερόμενος στα χθεσινά αποτελέσματα της περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο λαός μας αντιμετώπισε ώριμα τα τεχνητά διλήμματα και το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Έδωσε ψήφο ανοχής και εντολή συνέχισης της δύσκολης προσπάθειας να απαλλαγεί η χώρα από το φάσμα της χρεοκοπίας.

Αναδέχεται υπεύθυνα το αναγκαίο κόστος αυτής της προσπάθειας –αλλά, δίκαια και αυτονόητα, αδημονεί να δει το αντίκρυσμά της. Οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι.

Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι τομές που χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία μας. Ωστόσο, πολιτική σταθερότητα χωρίς υγιές πολιτικό κλίμα δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο λαός ανέλαβε στην κάλπη τις ευθύνες του. Το πολιτικό σύστημα καλείται τώρα να αναλάβει τις δικές του


* Παρακουλουθήστε τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών
από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v