Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ξένος Τύπος για τις εκλογές

Στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου βρίσκονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές της Ελλάδας, με αναφορές στο ιστορικά υψηλό ποσοστό αποχής, αλλά και στην εκτιμώμενη θετική αντίδραση των αγορών από τη μη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο ξένος Τύπος για τις εκλογές
Στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου βρίσκονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές της Ελλάδας, με αναφορές στο ιστορικά υψηλό ποσοστό αποχής, αλλά και στην εκτιμώμενη θετική αντίδραση των αγορών από τη μη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών


NEW YORK TIMES
Από τότε που εξελέγη, πριν από έναν χρόνο, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου παλεύει να ικανοποιήσει δύο δύσκολες και αντικρουόμενες πλευρές: τις διεθνείς αγορές και την ελληνική κοινή γνώμη. Την Κυριακή πέτυχε νίκη και στις δύο πλευρές. Έχοντας καταμετρημένο μόνο το 10% των ψήφων και παρά το ιστορικά υψηλό ποσοστό αποχής, που υπολογίζεται στο 40%, ο κ. Παπανδρέου προχώρησε σε ένα θριαμβευτικό τηλεοπτικό διάγγελμα.

Τα προβλήματα, όμως, για την κυβέρνηση και το πρόγραμμα λιτότητας δεν έχουν τελειώσει…
Πολλοί Έλληνες δήλωσαν ότι δεν βρήκαν λόγο να πάνε να ψηφίσουν, αφού το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ

Ο μόνος υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων ήταν ο κ. Παπανδρέου. Ουσιαστικά προσπαθεί να αναμορφώσει το κοινωνικό σύστημα και την πολιτική κουλτούρα που δημιουργήθηκε και με τη συνδρομή του δικού του κόμματος, κυρίως υπό την ηγεσία του πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου.

Ενώ, λοιπόν, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι σοσιαλιστές έχτισαν αυτό το σύστημα πατροναρίσματος που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, άλλοι υποστηρίζουν ότι επειδή ακριβώς ο κ. Παπανδρέου είναι σοσιαλιστής έχει μεγαλύτερη επιρροή ως προς τα εργατικά συνδικάτα και τα κατοχυρωμένα συμφέροντα ώστε να πετύχει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

REUTERS

Η απειλή πρόωρων εκλογών είχε δημιουργήσει ανησυχία στις αγορές... Αναλυτές εκτιμούν πως ο κ. Παπανδρέου είχε λάβει ένα μη αναγκαίο ρίσκο διακυβεύοντας την πλειοψηφία που είχε από τις εθνικές εκλογές, αλλά και θέτοντας εν αμφιβόλω την υλοποίηση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ενώ η Ελλάδα προσπαθεί με δυσκολία να πετύχει τους ετήσιους στόχους και να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Πολλοί ανακουφίστηκαν το βράδυ της Κυριακής, αλλά αρκετοί επισημαίνουν πως το υψηλό ποσοστό αποχής και η μείωση της διαφοράς μεταξύ των κυβερνώντων σοσιαλιστών και της αντιπολίτευσης δείχνουν πως εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα για το πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου.

FINANCIAL TIMES

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπαναχώρησε από την απειλή του για πρόωρες εκλογές, παρά τις σημαντικές απώλειες που υπέστη το σοσιαλιστικό κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής… Αναλυτές εκτιμούν ότι το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής -σε ορισμένες περιοχές η αποχή άγγιξε ακόμη και το 50%- υποδεικνύει τη δυσαρέσκεια για την πολιτική ΠΑΣΟΚ. Παρ' όλα αυτά, δημοσκόπηση της Metron δείχνει πως το 80% των ερωτηθέντων είναι ενάντια στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει νέα δοκιμασία κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών την επόμενη Κυριακή σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες, καθώς και στις δημοτικές εκλογές των μεγαλύτερων πόλεων όπου κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο.

WALL STREET JOURNAL

Το κυβερνών κόμμα των σοσιαλιστών επιβίωσε από αυτήν την κρίσιμη δοκιμασία, αποσπώντας μία περιορισμένη νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές που είχαν λάβει τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το σκληρό τριετές πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης.
Το αποτέλεσμα των εκλογών, όμως, δείχνει την εντεινόμενη δυσαρέσκεια καθώς 4 στους 10 ψηφοφόρους επέλεξαν να μην ψηφίσουν. Στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, το ποσοστό συμμετοχής είχε ξεπεράσει το 70%.

Παρ' όλα αυτά, το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθησυχάσει τους επενδυτές, οι οποίοι είχαν θορυβηθεί από το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v