Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Μικτές τάσεις στα μέσα επιτόκια νέων δανείων

Μικτές τάσεις ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο του 2010 τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΤτΕ: Μικτές τάσεις στα μέσα επιτόκια νέων δανείων
Μικτές τάσεις ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο του 2010 τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα τον Σεπτέμβριο του 2010, στο 0,46% και στο 0,33% αντίστοιχα.

Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε περαιτέρω πτώση 5 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,61%.

Όσον αφορά στα επιτόκια των δανείων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοιχτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) παρουσίασε οριακή άνοδο κατά 2 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,33%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρουσίασε μικρή πτώση τον Σεπτέμβριο του 2010 κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,45%. Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και το μέσο επιτόκιο των δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, που χορηγούνται στους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και σε ατομικές επιχειρήσεις, το οποίο και μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 9,21%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1 έτος και για μικρά σχετικώς ποσά (μέχρι 1 εκατ. ευρώ) παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 5,86%, ενώ το αντίστοιχο των δανείων για μεγάλα σχετικώς ποσά (άνω του 1 εκατ. ευρώ) παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 77 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,28%.

Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος και το αντίστοιχο των δανείων με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη παρουσίασαν πτώση κατά 13 και 37 μονάδες βάσης αντίστοιχα και διαμορφώθηκαν σε ποσοστά 3,54% και 3,96% αντίστοιχα.

2. ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ

Μικρή άνοδο σημείωσαν τον Σεπτέμβριο του 2010 τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων και δανείων, με εξαίρεση το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών, το οποίο παρουσίασε οριακή πτώση.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη τον Σεπτέμβριο του 2010 παρουσίασε μικρή αύξηση κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,41%, ενώ το μέσο επιτόκιο των αντίστοιχων καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,59%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρουσίασε οριακή πτώση κατά 2 μ.β. και διαμορφώθηκε στο 3,62%.

Τόσο το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών όσο και το μέσο επιτόκιο προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις παρουσίασαν άνοδο κατά 8 και 11 μονάδες βάσης αντίστοιχα και διαμορφώθηκαν στο 4,43% και 5,29% αντίστοιχα.

***Τα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και δανείων - Σεπτέμβριος 2010 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v