ΥΠΟΙΚ: Βλέπει νίκη ΠΑΣΟΚ σε εθνικές εκλογές

Εάν γίνονταν εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση θα νικούσε με πολύ μικρή πλειοψηφία, δήλωσε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο πανεπιστήμιο LSE. Σημαντική η αναθεώρηση του ελλείμματος το 2009. Υγιές το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

ΥΠΟΙΚ: Βλέπει νίκη ΠΑΣΟΚ σε εθνικές εκλογές
Εάν γίνονταν εθνικές εκλογές αύριο, η κυβέρνηση θα νικούσε με πολύ μικρή πλειοψηφία, δήλωσε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο LSE στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών έδειξε ότι «το μήνυμα ελήφθη» από την κυβέρνηση όσον αφορά στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών. Είπε επίσης πως «η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία» και οι εγχώριες τράπεζες παρουσίασαν εγκράτεια σε σχέση με τις ιρλανδικές και «δείχνουν τα πρώτα σημάδια ζωής».

«Η Ελλάδα δεν έχει ένα τραπεζικό σύστημα που ξεπέρασε τον εαυτό του, αλλά που αντιμετωπίζει πρόβλημα αξιοπιστίας λόγω της κατάστασης του κράτους, το οποίο μετατράπηκε σε πρόβλημα χρηματοδότησης μεταξύ των τραπεζών και των διεθνών αγορών», ανέφερε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι οι αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009 από τη Eurostat θα είναι «σημαντικά υψηλότερες» απ' ό,τι έχει ανακοινωθεί, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει συγκεκριμένα νούμερα. Εκτίμησε ότι φέτος το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 5,5%, ίσως και περισσότερο, και πρόσθεσε πως μόλις έχουν γίνει «τα πρώτα βήματα σε έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο».

«Η οικονομία δεν έχει ξεφύγει τον κίνδυνο», είπε ο υπουργός και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα κέρδιζε με μικρή πλειοψηφία στην πιθανότητα εθνικών εκλογών.

«Παρά τις δυσκολίες, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήσαμε δύσκολα πράγματα αυτόν τον χρόνο, δεν εκδιωχθήκαμε. Είχαμε εκλογές χθες το βράδυ, ήρθαμε πρώτοι, με πολύ μικρότερη πλειοψηφία. Αυτές ήταν δημοτικές και όχι εθνικές εκλογές. Εάν γίνονταν εθνικές εκλογές αύριο θα νικούσαμε με μια πιο μικρή πλειοψηφία», ανέφερε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι οι Έλληνες πολίτες δυσκολεύτηκαν πολύ με τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί. «Δεν είμαστε συλλογική κοινωνία», είπε, «δεν έρχονται (τα πράγματα) φυσιολογικά».

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η ανάπτυξη και η ζήτηση πρέπει να έρθουν από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις αλλά και από τον κλάδο της ναυτιλίας, ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος, και διέβλεψε ότι η εγχώρια κατανάλωση θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για κάποια χρόνια.

Υποστήριξε επίσης ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να ευχαριστήσουν τις αγορές, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι απαραίτητα υγιές».

- Πώς σχολίασε ο ξένος Τύπος τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου

Με τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου ως προς τις προτάσεις Merkel και ως προς την πορεία της ευρωπαϊκής περιφέρειας ασχολήθηκε περισσότερο ο ξένος Τύπος. Στα εκτενή δημοσιεύματα αναφέρεται ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επικρίνει τη γερμανική πρόταση που φέρει τους κατόχους ομολόγων να μοιράζονται μέρος του κόστους σε μελλοντικές κρίσεις χρέους. Αναφέρονται, όμως, και οι ανησυχίες του κ. Παπακωνσταντίνου για «στραγγαλισμό» της ανάπτυξης από τα υπερβολικά μέτρα λιτότητας.

WALL STREET JOURNAL

O κ. Παπακωνσταντίνου συμπαρατάχθηκε με τον αυξανόμενο αριθμό των επικριτών κατά των γερμανικών προτάσεων, που φέρουν τους επενδυτές της αγοράς ομολόγων να μοιράζονται το βάρος σε μελλοντικές περιπτώσεις κρίσης χρέους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως η επιδίωξη πολιτικής λιτότητας και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί κίνδυνο ευρωπαϊκής επιστροφής στην ύφεση.

Δήλωσε πως η κυβέρνησή του πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ενώ άλλες χώρες δεν έχουν τόσο σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Υποστήριξε, όμως, ότι εάν οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων ζητήσουν και από εκείνες τις κυβερνήσεις να «πατήσουν φρένο», τότε θα καταπνιγεί η ανάπτυξη.

BUSINESS WEEK

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο να αναγκαστούν οι ευρωπαϊκές χώρες σε υπερβολικά αυστηρά μέτρα λιτότητας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις οικονομίες και πάλι στην ύφεση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως τώρα υπάρχει «ανησυχία» για τις άλλες αποκαλούμενες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Δήλωσε μάλιστα πως δεν συζητά το ενδεχόμενο οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και αναμένει ανάκαμψη της οικονομίας ως αποτέλεσμα του κυβερνητικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v