ΣτΕ: Απόφαση για πρόστιμα σε τουριστικές εταιρίες

Αντισυνταγματική είναι σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ η νομοθετική διάταξη με την οποία διεγράφησαν πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε τουριστικές επιχειρήσεις επειδή λειτουργούσαν χωρίς το ειδικό σήμα του ΕΟΤ.

ΣτΕ: Απόφαση για πρόστιμα σε τουριστικές εταιρίες
Αντισυνταγματική είναι σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ η νομοθετική διάταξη με την οποία διεγράφησαν πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε τουριστικές επιχειρήσεις επειδή λειτουργούσαν χωρίς το ειδικό σήμα του ΕΟΤ αλλά και χωρίς πιστοποιητικό ασφαλείας.

Ειδικότερα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με την υπ' αριθμ 3631/2010 απόφασή του έκρινε οτι η επίμαχη διάταξη αντίκειται στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου, της ισότητας, της προστασίας της αξίας του ανθρώπου, αλλά και του ανθρωπίνου σεβασμού.
 
Περαιτέρω οι δικαστές έκριναν οτι «η ίδια διάταξη, η οποία αίρει αδιακρίτως τις συνέπειες των διοικητικών κυρώσεων για τη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων χωρίς Ε.Σ.Λ., ανεξάρτητα από τη φύση της παράβασης για την οποία, τυχόν, αφαιρέθηκε το Ε.Σ.Λ., τη βαρύτητά της, τις συνθήκες υπό τις οποίες τελέσθηκε κ.λπ. ή τους λόγους για τους οποίους δεν χορηγήθηκε το σήμα και οι οποίοι ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα σοβαροί (π.χ. έλλειψη οικοδομικής άδειας, πολεοδομικές παραβάσεις γενικώς, πλημμελής πυροπροστασία, έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης κ.λπ.), αντιβαίνει και στη συνταγματική αρχή της ισότητας».

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει ξενοδοχειακή μονάδα (Λασίθι Κρήτης) που της έχει επιβληθεί πρόστιμο 102.714 ευρώ επειδή λειτουργούσε χωρίς Ε.Σ.Λ. και χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Λόγω όμως της αντισυνταγματικότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε για να κριθεί και πάλι από την αυξημένη σύνθεση του δικαστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v