Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πτώση κερδών άνω του 60% το 9μηνο

Mε πτώση στα καθαρά κέρδη που θα ξεπεράσει το 60% αναμένεται να κινηθούν οι μεγάλες εγχώριες τράπεζες στο εννεάμηνο, σύμφωνα με αναλυτές, παρότι το πρώτο δείγμα από την Τράπεζα Κύπρου ήταν θετικό.

Τράπεζες: Πτώση κερδών άνω του 60% το 9μηνο
* Οι πίνακες που αφορούν στις εκτιμήσεις για τα κέρδη τραπεζών στο γ΄ τρίμηνο 2010 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Mε πτώση στα καθαρά κέρδη που θα ξεπεράσει το 60% σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να κινηθούν οι μεγάλες εγχώριες τράπεζες στο εννεάμηνο του 2010, σύμφωνα με τους αναλυτές, παρότι το πρώτο δείγμα από την Τράπεζα Κύπρου ήταν θετικό.

Με βάση τις εκτιμήσεις της FactSet για το συγκεκριμένο διάστημα, τα συνολικά καθαρά κέρδη για τις τράπεζες Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Marfin Popular Bank, EFG Eurobank και Alpha Bank θα ξεπεράσουν ελαφρώς το ποσό των 850 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 62% εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αξίζει να αναφερθεί πως για το εννεάμηνο του 2009 η Εθνική Τράπεζα είχε ανακοινώσει κερδοφορία πάνω από 1 δισ. ευρώ και το 2010 όλες οι τράπεζες μαζί θα υπολείπονται αυτού του ποσού κατά 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στο τρίτο φετινό τρίμηνο σημειώθηκε σημαντική συγκράτηση στις απώλειες καταθέσεων, ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνέχισε την ανοδική του πορεία και επίσης σημειώθηκε μικρή αύξηση των χορηγήσεων (λόγω των αναχρηματοδοτήσεων). Ωστόσο, στα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών και των δύο κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται πως θα υπάρξουν σημαντικές διαφορές.

Μερικά σημεία στα οποία εστιάζουν οι αναλυτές είναι τα εξής:

1. Βελτίωση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο στα έσοδα από τόκους λόγω της αύξησης των επιτοκίων στις αναχρηματοδοτήσεις αλλά και της μικρής αποκλιμάκωσής τους στις καταθέσεις προθεσμίας.

2. Μικρή αρνητική επίδραση στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων εξαιτίας της ανόδου των spreads, αφού τα περισσότερα από αυτά είναι καταχωρισμένα στον λογαριασμό με την ένδειξη ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους, άρα αποτιμώνται στο 100% της τιμής έκδοσής τους.

3. Μικρή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από το 11% στο 12%.

4. Συμπίεση του κόστους στην πλειονότητα των τραπεζών και αύξηση στα καθαρά κέρδη σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.

--- Ανά περίπτωση

Στα επιμέρους, οι αναλυτές είδαν τις επιδόσεις της Τράπεζας Κύπρου με σχετική ικανοποίηση. Με καθαρά κέρδη στα 248 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο και 85,2 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με μείωση 6% και 27,2% αντίστοιχα, επισημαίνουν τις επιδόσεις των εσόδων από τόκους και τον περιορισμό του κόστους.

Σύμφωνα με την HSBC, τα αποτελέσματα του τρίτου φετινού τριμήνου ήταν καλύτερα των προσδοκιών της τράπεζας όσον αφορά στα έσοδα και στο κόστος, ενώ για τη Marfin Analysis τα κέρδη ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων.

Η Euroxx χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της τράπεζας συνολικά υγιή, σημειώνοντας στα θετικά σημεία του τρίτου τριμήνου τα καθαρά έσοδα από τόκους, την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης του κόστους και τη δανειακή επέκταση. Στα αρνητικά επισημαίνει την επίδοση που παρατηρήθηκε στις καταθέσεις, την οποία αξιολογεί ως μάλλον αδύναμη. 

* Για την Εθνική Τράπεζα οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κερδοφορία στο εννεάμηνο του 2010 θα διαμορφωθεί στα 300,1 εκατ. ευρώ έναντι 1,09 δισ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας μείωση 70%. Στο τρίτο τρίμηνο του 2010, ωστόσο, η κερδοφορία υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ από 125 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο 23%, αν και σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009 η πτώση θα είναι 61%, αφού η επίδοση ήταν 391 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα συνολικά έσοδα, η μέση εκτίμηση είναι 1.260 εκατ. ευρώ στο τρίτο φετινό τρίμηνο, αυξημένα κατά 11% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και μειωμένα σε ποσοστό 10% εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αξίζει να επισημανθεί ότι η Εθνική Τράπεζα στο εννεάμηνο του 2010 θα εμφανίζει μικρότερη κερδοφορία κατά 90 εκατ. ευρώ απ’ ό,τι στο τρίτο τρίμηνο του 2009, ενώ μόνο οι εργασίες στην Ελλάδα θα είναι ζημιογόνες και η μεγάλη ώθηση στα αποτελέσματα θα προέλθει από τη Finansbank. 

* Όσον αφορά στην Alpha Bank, τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο του 2010 προβλέπονται στα 90,3 εκατ. ευρώ από 344,6 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, μειωμένα κατά 74%. Στο τρίτο τρίμηνο του έτους υπολογίζονται στα 52 εκατ. ευρώ έναντι 49 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (+6%). Εν συγκρίσει με το τρίτο τρίμηνο του 2009 η κάμψη είναι 60%, από τα 129 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο συνολικών εσόδων, οι αναλυτές εκτιμούν μικρή μείωση 3% σε σχέση με το δεύτερο φετινό τρίμηνο, στα 565 εκατ. ευρώ, και πτώση 10% εν συγκρίσει με το τρίτο τρίμηνο του 2009. 

* Για την EFG Eurobank τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο του 2010 προβλέπονται στα 94,8 εκατ. ευρώ, από 280 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, μειωμένα σε ποσοστό 66%. Στο τρίτο φετινό τρίμηνο υπολογίζονται στα 45 εκατ. ευρώ έναντι των 34 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (+32%) και των 88 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (-49%). Σε επίπεδο συνολικών εσόδων, οι αναλυτές εκτιμούν μικρή μείωση της τάξης του 4% στα 710 εκατ. ευρώ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και πτώση 5% εν συγκρίσει με το τρίτο περυσινό τρίμηνο. 

* Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο του 2010 προβλέπονται στα 38,2 εκατ. ευρώ από 218,4 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, μειωμένα σε ποσοστό 83%. Στο τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη εκτιμώνται στα 28 εκατ. ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (+840%), αλλά υπολογίζονται μειωμένα σε ποσοστό 63% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009, από τα 77 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο συνολικών εσόδων, οι αναλυτές προβλέπουν μικρή άνοδο της τάξης του 2% στα 394 εκατ. ευρώ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και μείωση σε ποσοστό 9% εν συγκρίσει με το τρίτο περυσινό τρίμηνο. 

* Τέλος, για τη Marfin Popular Bank τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο του 2010 προβλέπονται στα 82,1 εκατ. ευρώ από 143,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, μειωμένα σε ποσοστό 43%, ενώ στο τρίτο φετινό τρίμηνο εκτιμώνται στα 29 εκατ. ευρώ έναντι 11 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (+166%) και 50 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2009 (-42%). Σε επίπεδο συνολικών εσόδων, οι αναλυτές προβλέπουν σημαντική άνοδο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε ποσοστό 6%, στα 262 εκατ. ευρώ, και μείωση 6% εν συγκρίσει με το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

--- Οι τιμές-στόχοι

Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των ανακοινώσεων, οι αναλυτές έχουν προχωρήσει σε νέες συστάσεις για τις τραπεζικές μετοχές. Για την Εθνική Τράπεζα, τον τελευταίο μήνα η τιμή-στόχος έχει ανέλθει στα 10 ευρώ. Επτά αναλυτές δίνουν θετική σύσταση και τέσσερις ουδέτερη.

Για την EFG Eurobank, η μέση τιμή-στόχος τίθεται στα 5,43 ευρώ, τρεις αναλυτές δίνουν θετική σύσταση, δύο αρνητική και οκτώ ουδέτερη.

Για την Alpha Bank, οκτώ αναλυτές εμφανίζονται με θετική σύσταση, δύο με αρνητική και τέσσερις με ουδέτερη.

Αναφορικά με τη Marfin Popular Bank, έχουμε μία αρνητική σύσταση και τρεις ουδέτερες, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος τίθεται στα 4,46 ευρώ, οι αρνητικές συστάσεις είναι τέσσερις και οι ουδέτερες επίσης τέσσερις.

* Οι πίνακες που αφορούν στις εκτιμήσεις για τα κέρδη τραπεζών στο γ΄ τρίμηνο 2010 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 660ό φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 12 - 16 Νοεμβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v