Προ των πυλών οι επιχειρησιακές συμβάσεις

Χαμηλότερες αμοιβές από τις κλαδικές θα ισχύουν σε επιχειρήσεις, κλάδους ή γεωγραφικές περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα. Κατώτερο όριο η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Προ των πυλών οι επιχειρησιακές συμβάσεις
Προ των πυλών βρίσκεται η ανατροπή των κλαδικών συμβάσεων από τις επιχειρησιακές, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται σήμερα κατά τη συνάντησή της με το κλιμάκιο της τρόικας να θέσει υπόψη της το σχέδιο των αλλαγών, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση ως το τέλος του τρέχοντος μηνός, σύμφωνα με το «Βήμα».

Η ανατροπή των συμβάσεων θα ισχύει υπό προϋποθέσεις. Η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις ή κλάδους παραγωγής που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να εφαρμόζουν αμοιβές χαμηλότερες από τις κλαδικές συμβάσεις, αλλά όχι χαμηλότερες από τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας την οποία υπογράφουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Η ρύθμιση δεν θα είναι πάγια, αλλά θα εφαρμόζεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η πρόταση προβλέπει να ισχύει για ένα συν ένα έτος. Δηλαδή η επιχείρηση θα μπορεί να εφαρμόζει χαμηλότερες αμοιβές από την κλαδική για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, η νέα ρύθμιση αποτελεί μια «ρωγμή» στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων όπως αυτό ρυθμίστηκε με τον νόμο 1876 και ισχύει από το 1990 και εντεύθεν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η θέση του υπουργείου για το καθεστώς των συμβάσεων διατυπώθηκε με προσεκτικό τρόπο από την υπουργό Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη. «Είμαστε υπέρ των συλλογικών και των κλαδικών συμβάσεων, όπως και υπέρ της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης, καθώς έχουν συμβάλει ουσιαστικά στη ρύθμιση της αγοράς όλα αυτά τα χρόνια», δηλώνει η υπουργός προσθέτοντας: «Η κατάσταση στην αγορά είναι τέτοια που χρειάζεται κάποια παρέμβαση».

Με τον νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών. Κάτι τέτοιο βεβαίως θα μπορεί να ισχύσει μόνο υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή σε περιπτώσεις επιχειρήσεων με δεδομένα οικονομικά προβλήματα ή γεωγραφικών περιοχών με υψηλή ανεργία.

«Αν μια επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει, θα πρέπει να παρέχεται κάποια ευελιξία προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας», έχει δηλώσει κατά το παρελθόν η υπουργός Εργασίας, η οποία επισημαίνει ότι η ρύθμιση θα είναι έτοιμη ως το τέλος Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες προκειμένου να αποφεύγεται η καταστρατήγηση του μέτρου από υγιείς επιχειρήσεις που θα επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους.

Η κ. Κατσέλη διευκρινίζει ότι η τελική διατύπωση της ρύθμισης θα γίνει κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι από περιπτώσεις στρεβλής εφαρμογής του μέτρου. Δηλαδή για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που θα επικαλεστούν πρόβλημα χωρίς πραγματικά να υπάρχει, με στόχο να μειώσουν το κόστος τους.

Η υπουργός σε κάθε ευκαιρία σημειώνει ότι χρειάζεται προσεκτική ρύθμιση, σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε αφενός να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και αφετέρου να παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στις περιπτώσεις προβληματικών επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v