Χαμένοι και κερδισμένοι του νέου προϋπολογισμού

Καταναλωτές, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, συμβασιούχοι οι μεγάλοι χαμένοι του προϋπολογισμού, που ενσωματώνει μέτρα 14,33 δισ. ευρώ. Οι αλλαγές σε ΦΠΑ, πετρέλαιο, πόθεν έσχες, φάρμακα. Όλα τα μέτρα.

Χαμένοι και κερδισμένοι του νέου προϋπολογισμού
Οι καταναλωτές, μέσω των αυξήσεων του ΦΠΑ και της εξίσωσης των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και οι συμβασιούχοι, εκ των οποίων ακόμη 10.000 θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο, είναι οι νέοι μεγάλοι χαμένοι του προϋπολογισμού του 2011.

Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται όσοι είχαν πρόβλημα στην κάλυψη του πόθεν έσχες πρώτης κατοικίας, η εφαρμογή του οποίου αναστέλλεται για 2 χρόνια, συνταξιούχοι και ασφαλιστικά ταμεία λόγω της μείωσης στις τιμές των φαρμάκων (από τη μετάταξή τους από ΦΠΑ 11% σε ΦΠΑ 6,5%) και ο τουρισμός λόγω της μείωσης του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία.

Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει μέτρα 14,330 δισ. ευρώ και στοχεύει σε αποκλιμάκωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ με περιορισμό της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας από το 4,2% φέτος σε 3%.

Τι αλλάζει στον ΦΠΑ

Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% σε 13% αφορά σε όλα τα είδη διατροφής, αλλά και σε λογαριασμούς ΔΕΗ, φυσικού αερίου, σερβιριζόμενα προϊόντα σε καφέ και εστιατόρια, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και εισιτήρια σε σινεμά και συναυλίες, όπως άλλωστε και στο κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και γενικότερα ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών ακινήτων, κόμιστρα ταξί, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Το πρώτο σοκ θα έρθει από το σούπερ μάρκετ. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 όλα τα τρόφιμα θα επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 13%, γεγονός που σημαίνει ότι η τιμή για δύο κιλά μοσχάρι αυξάνεται από 18,5 ευρώ σε 18,83 ευρώ, ένα λίτρο λάδι θα κοστίζει 5,24 ευρώ από 5,15 ευρώ σήμερα και ένα κιλό αλεύρι θα κοστίζει 1,46 ευρώ από 1,43 ευρώ.

Έτσι, ένα ενδεικτικό καλάθι νοικοκυράς για την κάλυψη των αναγκών διατροφής μιας τετραμελούς οικογένειας θα απαιτεί κάθε εβδομάδα περίπου 2 ευρώ παραπάνω, καθώς το κόστος του αυξάνεται από 86,87 ευρώ σε 88,44 ευρώ.

Σε έναν λογαριασμό ΔΕΗ ύψους 150 ευρώ το τετράμηνο η επιβάρυνση θα είναι της τάξεως των 2,75 ευρώ, ενώ αν υποθέσουμε ότι για ηλεκτρολογικές εργασίες επισκευής κατοικίας ο ηλεκτρολόγος σήμερα χρεώνει με απόδειξη 2.500 ευρώ, οι ίδιες εργασίες από την 1η Ιανουαρίου με την αύξηση του ΦΠΑ θα στοιχίζουν 2.545 ευρώ (ασχέτως βέβαια αν συνήθως επαγγελματίες και καταναλωτές τα… βρίσκουν στην τιμή για να μην εκδοθεί απόδειξη και να μην πληρωθεί ο ΦΠΑ).

Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 11% στο 13% συμπαρασύρει ανοδικά και τον μειωμένο συντελεστή που αυξάνεται από το 5,5% στο 6,5%, δεδομένου ότι αυτός πρέπει να είναι ίσος με το μισό του χαμηλού (13%).

Στον μειωμένο συντελεστή υπάγονται εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και εισιτήρια θεάτρων, ενώ μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών από την 1η Ιανουαρίου στον μειωμένο συντελεστή μετατάσσονται τα φάρμακα και η διαμονή σε ξενοδοχεία.

Αντίθετα, αμετάβλητος παραμένει ο υψηλός συντελεστής 23%.

Φωτιά το πετρέλαιο

Οι επιβαρύνσεις από την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης προβλέπονται πραγματικά δραματικές, αν και ευτυχώς θα καθυστερήσουν.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, από τις 15 Οκτωβρίου 2011 το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης θα έχουν ενιαίο ειδικό φόρο κατανάλωσης, γεγονός που συνεπάγεται και ενιαία τιμή.

Αν σήμερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (21 ευρώ το χιλιόλιτρο) εξισωνόταν με τον ισχύοντα φόρο στο πετρέλαιο κίνησης (412 ευρώ το χιλιόλιτρο), τότε η τιμή του πρώτου από τα 69 λεπτά θα εκτοξευόταν σε 1,31 ευρώ το λίτρο.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καθορίσει το ύψος του ενιαίου φόρου στο οποίο θα γίνει η προσαρμογή, αν και τα περιθώρια συρρίκνωσης του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης κρίνονται περιορισμένα. Στο τραπέζι έχει τεθεί η πρόταση η εξίσωση να γίνει στα επίπεδα των 390 αντί των 412 ευρώ.

Παράλληλα με την εξίσωση των ΕΦΚ -η οποία θα χτυπήσει άμεσα το λαθρεμπόριο καυσίμων- η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καταβολή επιδόματος θέρμανσης στις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις. Το 2011 έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό κονδύλι 200 εκατ. ευρώ.

Μαχαίρι στις ΔΕΚΟ

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, καθώς μετά τις χθεσινές εξαγγελίες ουδείς μπορεί να αποκλείσει απολύσεις -κάτι που δεν απέκλεισε κατηγορηματικά ούτε καν ο ίδιος ο υπουργός-, ενώ σαφές είναι ότι έρχεται μαχαίρι εξοικονομήσεων 800 εκατ. ευρώ.

Ανάσα από τα φάρμακα

Σημαντική μείωση έρχεται από την 1η Ιανουαρίου στις τιμές των φαρμάκων μετά τη μετάταξή τους από το 11% στο 6,5%. Η μείωση του ΦΠΑ συνεπάγεται ότι η τιμή στο αναλγητικό Mesulid θα μειωθεί από τα 5,11 ευρώ στα 4,90, ενώ σε ακριβότερα φάρμακα, όπως για παράδειγμα το Eucreas για τον διαβήτη, η μείωση ξεπερνά τα 3 ευρώ (από τα 78,40 ευρώ στα 75,22 ευρώ). Αντίστοιχα, η τιμή του Glucophage για τον διαβήτη μειώνεται κατά 10 λεπτά στα 2,43 ευρώ και του αντιβιοτικού Klaricid από τα 30,06 ευρώ στα 28,84 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει συνολικές εξοικονομήσεις δαπανών ύψους 1,4 δισ. ευρώ το 2011 από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και τις αλλαγές στις διαδικασίες προμηθειών.

…και από το πόθεν έσχες

Παρά τις ενδοκυβερνητικές τριβές που δημιουργήθηκαν από ένα μέτρο το οποίο φαινομενικά ευνοεί όσους έχουν κάτι να… κρύψουν, σε πρώτη φάση, και μόνο σε δεύτερη ανάγνωση την αγορά ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τελικά αναστολή της εφαρμογής του πόθεν έσχες πρώτης κατοικίας που καθιερώθηκε μόλις τον περασμένο Απρίλιο.

«Είναι μία κίνηση με αναπτυξιακό χαρακτήρα, η οποία θα βοηθήσει έναν χειμαζόμενο κλάδο της ελληνικής οικονομίας πολύ σημαντικό, την οικοδομή, για να μπορέσει να βγει από το σημερινό τέλμα, και μαζί με τις άλλες κινήσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που κάνουμε διαμορφώνει ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον για την οικονομική δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Οι εμπνευστές του μέτρου της διετούς αναστολής του πόθεν έσχες εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί η αγορά, σε μια περίοδο όπου παραμένουν αδιάθετα 120.000 - 150.000 ακίνητα.

Όλα τα μέτρα

Αναλυτικά τα μέτρα που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός προβλέπουν μέτρα 5,550 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων, τα οποία προβλέπονταν ήδη στο μνημόνιο, και νέα φορολογικά μέτρα ύψους 2,280 δισ. ευρώ, τα οποία προστέθηκαν μετά τις αναθεωρήσεις. Αναλυτικά με βάση το μνημόνιο προβλέπονται έσοδα:

• 1,5 δισ. ευρώ από μέτρα που εφαρμόστηκαν το 2010 και θα συνεχίσουν να επιδρούν θετικά στα έσοδα και το επόμενο έτος, όπως η αύξηση των ΕΦΚ σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, καθώς και από την επιβολή φόρου πολυτελείας, την αύξηση του ΦΠΑ και τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους.
• 100 εκατ. ευρώ από την ένταξη επαγγελμάτων στον ΦΠΑ που μέχρι πρότινος εξαιρούνταν (έχει ήδη θεσπιστεί).
• 800 εκατ. ευρώ από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% σε 13%.
• Απώλειες εσόδων 250 εκατ. ευρώ θα καταγράψει όμως παράλληλα ο προϋπολογισμός εξαιτίας της μετάταξης στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% για φάρμακα και ξενοδοχεία.
• 600 εκατ. ευρώ από την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τις 15 Οκτωβρίου 2011, με παράλληλη καταβολή επιδόματος θέρμανσης που θα στοιχίσει το επόμενο έτος 200 εκατ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση).
• 1 δισ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις.
• Απώλειες εσόδων 320 εκατ. ευρώ θα σημάνει η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% σε 20%.
• 700 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν από την εφαρμογή των τεκμηρίων.
• 150 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αμοιβών σε είδος (αυτοκίνητα).
• 50 εκατ. ευρώ θα φέρει στα δημόσια ταμεία ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων.
• 700 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δικαιώματα και άδειες τυχερών παιχνιδιών.
• 300 εκατ. ευρώ η φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων.
• 270 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
• 150 εκατ. ευρώ από τα πράσινα τέλη.

Με βάση τα νέα μέτρα που ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό μετά τις αναθεωρήσεις του ελλείμματος και τις αστοχίες εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού, έρχονται το 2011 μέτρα που φέρνουν έσοδα:

• 1,590 δισ. ευρώ από μέτρα ενάντια στην εισφοροδιαφυγή και στη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, προβλέπονται έσοδα 190 εκατ. ευρώ από την καθιέρωση συστήματος εισροών - εκροών για τα καύσιμα, 200 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή σχεδίου δράσης για τη συλλογή καθυστερούμενων οφειλών, 400 εκατ. ευρώ από την επιτάχυνση της συλλογής φορολογικών προστίμων, 300 εκατ. ευρώ από τις φοροδίκες-εξπρές, 100 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών διαφορών και 300 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση εκκρεμών ασφαλιστικών εισφορών και 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση των παραβόλων των δικαστηρίων.
• 690 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας και την πώληση συχνοτήτων (350 εκατ. ευρώ), από την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου Αθηνών (250 εκατ. ευρώ) και από εγγυήσεις (προμήθειες και οφειλές εγγυήσεων που καταπίπτουν προβλέπεται να αποδώσουν 90 εκατ. ευρώ).

Στο σκέλος των δαπανών, τα νέα μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός ανέρχονται σε 3,850 δισ. ευρώ και ειδικότερα:
• 2,1 δισ. ευρώ εξοικονομήσεις θα αποδώσουν οι μειώσεις των τιμών των φαρμάκων και οι αλλαγές στις προμήθειες των νοσοκομείων.
• 800 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ.
• 150 εκατ. ευρώ από τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
• 200 εκατ. ευρώ από την περαιτέρω μείωση των μεταβιβάσεων ή και των λειτουργικών δαπανών.
• 100 εκατ. ευρώ από το νέο μαχαίρι στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα.
• 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση των αμυντικών δαπανών.

Άλλωστε, από φετινές παρεμβάσεις που θα επιδράσουν και το 2011 προβλέπονται εξοικονομήσεις δαπανών 2,650 δισ. ευρώ και ειδικότερα:

• 1 δισ. ευρώ από το μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις και δώρα.
• 150 εκατ. ευρώ από την περικοπή των υψηλών συντάξεων.
• 500 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
• 300 εκατ. ευρώ από τη μείωση της ενδιάμεσης κατανάλωσης.
• 100 εκατ. ευρώ από τις εξοικονομήσεις που φέρνει η καθιέρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής.
• 100 εκατ. ευρώ από το «πάγωμα» των συντάξεων.
• 500 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Τα βασικά μεγέθη

Σε περιβάλλον βαθιάς ύφεσης με αυξανόμενη ανεργία αλλά πτωτικό πληθωρισμό θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2011, όταν το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ από 9,4% του ΑΕΠ φέτος. Συγκεκριμένα, στα βασικά του μεγέθη ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει:

Έλλειμμα: Από 9,4% του ΑΕΠ φέτος θα μειωθεί σε 7,4% του ΑΕΠ το 2011, για να σπάσει το φράγμα του 3% με συρρίκνωση στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014. Ενδιάμεσοι σταθμοί: έλλειμμα 6,5% το 2012 και 4,9% το 2013. Οι προβλέψεις αυτές σημαίνουν αντίστοιχα δημοσιονομική προσαρμογή 4,9 δισ. ευρώ μεταξύ του 2010 και του 2011 (από τα 21,9 δισ. ευρώ στα 17 δισ. ευρώ), 2,1 δισ. ευρώ το 2012 (συρρίκνωση στα 14,9 δισ. ευρώ), 3,5 δισ. ευρώ το 2013 (στα 11,4 δισ. ευρώ) και 5 δισ. ευρώ το 2014 (στα 6,4 δισ. ευρώ).

Χρέος: Ρεκόρ δημοσίου χρέους θα καταγράψει η Ελλάδα το 2011, όταν το κρίσιμο δημοσιονομικό μέγεθος θα «χτυπήσει» 152,6% του ΑΕΠ ή 348,5 δισ. ευρώ, από 142,5% και 330,4 δισ. ευρώ φέτος.

Δαπάνες τόκων: Η Ελλάδα θα φτάσει το 2014 να πληρώνει μόνο για τόκους κοντά στα 20 δισ. ευρώ (19,9 δισ. ευρώ για την ακρίβεια) από 14,2 δισ. ευρώ φέτος, 15,3 δισ. ευρώ του χρόνου, 17 δισ. ευρώ το 2012 και 18,9 δισ. ευρώ το 2013.

Ανάπτυξη: Στο 4,2% θα φτάσει η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το 2010, ενώ το 2011 προβλέπεται ύφεση της τάξεως του 3%. Το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπεται το 2012 με ανάπτυξη 1,1%, η οποία θα επιταχυνθεί σε 2,1% το 2013.
 
Πληθωρισμός: Έπειτα από «έκρηξη» στο 4,2% το 2010 θα αποκλιμακωθεί στο 2,2% το επόμενο έτος και θα συρρικνωθεί περαιτέρω σε 0,5% και 0,7% αντίστοιχα τα έτη 2012 και 2013.

Ανεργία: Το ανώτατο ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να καταγραφεί το 2012, όταν θα φτάσει το 14,8% του εργατικού δυναμικού, από 12,1% φέτος και 14,6% το 2011. Το 2013 η ανεργία θα υποχωρήσει οριακά στο 14,3% του εργατικού δυναμικού.

Επενδύσεις: Δραματική βουτιά επενδύσεων τετραετούς διάρκειας δείχνει ο προϋπολογισμός. Από -11,4% το 2009, οι επενδύσεις μειώνονται περαιτέρω κατά 17,4% φέτος και υποχωρούν κατά 7,5% το 2011, μειώνονται 2,6% το 2012 και αυξάνονται κατά 1,1% το 2013.

Ιδιωτική κατανάλωση
: Κάθετη η πτώση και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,1% φέτος και 4,3% το 2011, πριν ανακάμψει κατά 0,5% το 2012 και 1,1% το 2013.

Έσοδα

Νέα μαύρη τρύπα 1,266 δισ. ευρώ στα έσοδα το 2010 αποδέχεται με τον προϋπολογισμό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού του 2010 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν τελικά στα 51,343 δισ. ευρώ, έναντι 55,124 δισ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και 52,7 δισ. ευρώ που ήταν η τελευταία αναθεώρηση με το προσχέδιο προϋπολογισμού 2011.

Το επόμενο έτος, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 4,126 δισ. ευρώ στα 57,520 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα μόλις και μετά βίας εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 948 εκατ. ευρώ (από 51,912 δισ. ευρώ σε 52,860 δισ. ευρώ), εκ των οποίων από άμεσους φόρους θα προέλθουν επιπλέον έσοδα 440 εκατ. (από 20,440 δισ. ευρώ φέτος σε 20,880 δισ. ευρώ) και από έμμεσους φόρους τα υπόλοιπα 508 εκατ. ευρώ (από 31,472 δισ. ευρώ σε 31,980 δισ. ευρώ).

Αναλυτικά:

• 535 εκατ. ευρώ λιγότερους φόρους (-16%) θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις εξαιτίας της προβλεπόμενης καθήλωσης των επιχειρηματικών κερδών αλλά και της μείωσης από 24% σε 20% του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών τους. Οι συνολικοί φόροι εισοδήματος νομικών προσώπων θα διαμορφωθούν σε 2,8 δισ. ευρώ από 3,335 δισ. ευρώ φέτος.
• 650 εκατ. ευρώ περισσότερους φόρους εισοδήματος θα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα (+6,5%), εξαιτίας της κατάργησης σειράς φοροαπαλλαγών, της ένταξης όλων των εισοδημάτων στην ενιαία φορολογική κλίμακα καθώς και της καθιέρωσης νέων αυστηρότερων τεκμηρίων διαβίωσης. Ο προϋπολογισμός προβλέπει φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων στα 10,6 δισ. ευρώ από 9,950 δισ. ευρώ φέτος.
• 390 εκατ. ευρώ είναι η προβλεπόμενη αύξηση των εισπράξεων από φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (στα 2,7 δισ. ευρώ από 2,310 δισ. ευρώ) λόγω των μέτρων για την επίσπευση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων.
• 310 εκατ. ευρώ περισσότεροι θα είναι οι φόροι στην περιουσία εξαιτίας της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, της πλήρους απόδοσης της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της αναμόρφωσης της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Συνολικά θα εισπραχθούν 910 εκατ. ευρώ από 600 εκατ. ευρώ φέτος.
• 350 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα προβλέπεται να εισπραχθούν από ΦΠΑ. Παρά τις τρεις αναπροσαρμογές των συντελεστών, τα έσοδα από ΦΠΑ προβλέπεται να ανέλθουν σε 18,030 δισ. ευρώ από 17,680 δισ. ευρώ φέτος και έναντι 19,015 δισ. ευρώ το 2009.
• 180 εκατ. ευρώ λιγότεροι θα είναι οι λοιποί άμεσοι φόροι (από 2,630 δισ. ευρώ σε 2,450 δισ. ευρώ) λόγω μη επανάληψης των έκτακτων εισφορών σε φυσικά πρόσωπα και ακίνητη περιουσία.

Δαπάνες

Καταναλωτικές δαπάνες (-13,1%), δαπάνες πρόσθετων παροχών (-4,2%), αποδοχές και συντάξεις (-2,1%) μπαίνουν στην πρέσα και το 2011, με το σύνολο των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού να αυξάνεται οριακά κατά 0,5% έπειτα από μείωση 10,7% φέτος. Το σύνολο των πρωτογενών δαπανών θα φτάσει το 2011 στα 55,919 δισ. ευρώ, μόλις 286 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2010 που εκτιμάται ότι θα κλείσουν στα 55,633 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v