Την 1η/12 η παρουσίαση βιβλίου του Ν. Φίλιππα

Την Τετάρτη 1/12 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Αναπλ. Kαθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαου Δ. Φίλιππα με τίτλο “Αμοιβαία Κεφάλαια: Η ελληνική πραγματικότητα και οι σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις”.

Την 1η/12 η παρουσίαση βιβλίου του Ν. Φίλιππα
Την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθεί στο Βιβλιοπωλείο Γ.Κ. Ελευθερουδάκη  η παρουσίαση του βιβλίου του Αναπλ. Kαθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαου Δ. Φίλιππα με τίτλο “Αμοιβαία Κεφάλαια: Η ελληνική πραγματικότητα και οι σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις”.

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι κ.κ. Α. Γαβριηλίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Τρ. Κολλίντζας, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ν. Μηταράκης Former Director of Research, Fidelity International, Αν. Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Νεκτάριος Νώτης.

Η κατανόηση του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος περνάει μέσα από την κατανόηση του αυξανόμενου ρόλου και της λειτουργίας των θεσμικών επενδυτών (institutional investors).

Το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά επίκαιρο, αφού την περίοδο αυτή η κυριαρχία των θεσμικών επενδυτών στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σχεδόν απόλυτη. Πράγματι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία μόνον τα κλασικά Α/Κ έχουν συγκεντρώσει πάνω από $21 τρις, τα ETFs πάνω από $1 τρις, τα Hedge Funds πάνω από $1,7 τρις και τα Sovereign Wealth Funds πάνω από $3,5 τρις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fidelity, η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης Α/Κ στον κόσμο, έχει πάνω από 100 εκ. επενδυτές και διαχειρίζεται πάνω από $3 τρις όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Αθήνας είναι περίπου €55 δις.

Στο νέο βιβλίο του Αναπλ. Kαθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαου Δ. Φίλιππα, παρουσιάζεται ολοκληρωμένα ο θεσμός των Α/Κ, η ελληνική πραγματικότητα και οι σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις.

Μέσα από τις 413 σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται διεξοδικά όλα τα θέματα που αφορούν τις σύγχρονες εναλλακτικές επενδυτικές ευκαιρίες που αντιμετωπίζει σήμερα ένας επενδυτής, το θεσμό των Α/Κ, την ιστορία και το θεσμικό πλαίσιο των Α/Κ, την προσέγγιση του κινδύνου των Α/Κ, τα κλασικά, αλλά και τα νέα κριτήρια αξιολόγησης της επίδοσης των διαχειριστών, τα θεωρητικά υποδείγματα αξιολόγησης της επίδοσης των Α/Κ, το θέμα της επαναληπτικότητας της επίδοσης των Α/Κ σημαντικές εμπειρικές εφαρμογές στην εγχώρια αγορά Α/Κ σε όλο το εύρος του θεσμού, ποια ήταν τα καλύτερα Α/Κ της δεκαπενταετίας, νέα άρθρα, νέα στοιχεία και ιδιαίτερα αναλυτικά στοιχεία για την νέα γενιά των Α/Κ, όπως είναι τα index funds, τα funds of funds, τα exchange traded funds και τα hegde funds.

Σήμερα, ο μικροεπενδυτής έχει την δυνατότητα να αγοράσει με ασφάλεια και με λίγα χρήματα διεθνικά διαφοροποιημένα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας από τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες διαχείρισης Α/Κ, όπως είναι μεταξύ άλλων αμοιβαία κεφάλαια σε εμπορεύματα,σε ακίνητα, σε ναυτιλιακές εταιρίες ,στις νέες υπερδυνάμεις του πλανήτη (BRIC’s) κλπ.

Πέρα από τα μοναδικά πλεονεκτήματα του θεσμού, επιπρόσθετα αναδεικνύονται προβληματισμοί για το ρόλο των θεσμικών επενδυτών στη δημιουργία των αναταράξεων του συστήματος και την αύξηση της επικινδυνότητας του.

Το βιβλίο αυτό θα είναι χρήσιμο στο ευρύ επενδυτικό κοινό, στους χρηματοοικονομικούς και τραπεζικούς συμβούλους, αλλά και σε όλους τους φοιτητές -προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς- των οικονομικών σχολών της χώρας μας.

Το βιβλίο διατίθεται αποκλειστικά από το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v