ΣΕΒ: Οι προοπτικές των παρευξείνιων αγορών

Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Φόρουμ για την «Νέα Εποχή στην Πράσινη Επιχειρηματικότητα» διοργανώνει ο ΣΕΒ και ο ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου.

ΣΕΒ: Οι προοπτικές των παρευξείνιων αγορών
Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Φόρουμ για την «Νέα Εποχή στην Πράσινη Επιχειρηματικότητα» διοργανώνει ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, παράλληλα με τη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στον ΟΣΕΠ κατά το 2ο εξάμηνο του 2010, υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Παρευξείνιας Τράπεζας Εμπορίου & Αναπτύξεως.

Στόχος του Φόρουμ είναι να αναδείξει τους τομείς και τις δυνατότητες επιχειρηματικής συνεργασίας που υπάρχουν στις κρίσιμες αγορές, που εκτείνονται από τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας. Στο πνεύμα της νέας εποχής της πράσινης οικονομίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, το Φόρουμ εστίασε το ενδιαφέρον στην ενέργεια και στις διάφορες μορφές ανανεώσιμων πηγών, στα κατασκευαστικά έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή, στην παραγωγή και χρήση περιβαλλοντικά φιλικών δομικών υλικών, στη χρηματοδοτική υποστήριξη από τα πιστωτικά ιδρύματα, στην ανάγκη σύνδεσης της έρευνας και της τεχνολογίας με την επιχειρηματική πρωτοβουλία.

Σε μήνυμά του κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ, ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ κ. Θανάσης Λαβίδας υπογράμμισε την στρατηγική σημασία των αγορών του Παρευξείνιου τόξου που, παρά τη διεθνή κρίση, διατηρούν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς παραμένουν ανεξερεύνητες και μπορούν να δώσουν διέξοδο στην επιχειρηματική δυσπραγία ή να αντισταθμίσουν απώλειες από την ύφεση. Με 450 εκατομμύρια δυνητικούς καταναλωτές, η περιοχή προσφέρεται για επενδυτικές και εμπορικές πρωτοβουλίες στους τομείς, τόσο της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, όσο και των κατασκευών και δομικών υλικών, της πληροφορικής, των υπηρεσιών υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας, των μεταφορών και logistics και της αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη στροφής σε επιχειρηματικότητα «πράσινης οικονομίας», που συνδυάζει την τεχνολογία και καινοτομία με φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικές δραστηριότητες, προϊόντα και υπηρεσίες. Η ενεργειακή επάρκεια, αποδοτικότητα και ασφάλεια, τα μεγάλα έργα μεταφοράς ενεργειακών πόρων, οι επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας (ηλιακή, αιολική, βιομάζας κ.λπ.) και η περιβαλλοντική προστασία δημιουργούν ευρύ πεδίο συνεργασίας και ανάπτυξης, όπου νέες μορφές επιχειρηματικών δράσεων μπορούν να ευοδώσουν με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, την απασχόληση, τη συνοχή των κοινωνιών, καθώς και την σταθερότητα στην περιοχή.

Συνεχίζοντας, ο κ. Λαβίδας, ανέφερε ότι οι χώρες θα γίνονται ελκυστικότερες επιχειρηματικά όσο ανοίγουν τις οικονομίες τους, προωθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, βελτιώνουν υποδομές, εκσυγχρονίζουν το νομοθετικό πλαίσιο, αποφεύγουν τακτικές προστατευτισμού και έχουν δίκαιο φορολογικό και δικαστικό σύστημα. Επισημαίνοντας την αξία της περιφερειακής συνεργασίας, πρότεινε τη δημιουργία Παρευξείνιας Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου (Free Trade Area), που θα δώσει ώθηση στις εμπορικές συναλλαγές και θα κινητροδοτήσει νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Καταλήγοντας, ο κ. Λαβίδας, αναφέρθηκε στην Ένωση Παρευξείνιων Επιχειρηματικών Φορέων, στην οποία προεδρεύει ο ΣΕΒ. Ως Πρόεδρος της Ένωσης ο κ. Λαβίδας ζήτησε την ένταξή της στον Οργανισμό Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) ως παρατηρητή, προκειμένου οι επιχειρηματικές κοινότητες να μετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών που επηρεάζουν και προωθούν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση ομιλίες έκαναν επίσης ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Ν. Πέντζος, ο Πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας Εμπορίου και Αναπτύξεως κ. A.Kondakov και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, στο οποίο παρακάθισαν οι Υπουργοί των χωρών ΟΣΕΠ, απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας κ. T. Baconschi, καθώς η Ρουμανία αναλαμβάνει την Προεδρία ΟΣΕΠ κατά το 1ο εξάμηνο του 2011.

Σημειώνεται ότι, στο Φόρουμ συμμετέχουν 75 ξένοι επιχειρηματίες και στελέχη από διάφορες χώρες της περιοχής, 100 εκπρόσωποι ελληνικών εταιρειών, ενώ πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 150 επιχειρηματικές συναντήσεις προσβλέποντας σε νέες συμφωνίες συνεργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v