Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοκληρώθηκε το 12ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link

Με μεγάλη επιτυχία η Capital Link, διοργάνωσε για 12η συνεχή χρονιά, στις 2/122010 στη Νέα Υόρκη, στο Metropolitan Club, το 12ο Ετήσιο Capital Link Συνέδριο, με θέμα «Μεταρρυθμίζοντας την Ελλάδα: Ευκαιρίες και Προκλήσεις».

Ολοκληρώθηκε το 12ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link
Με μεγάλη επιτυχία η Capital Link, διοργάνωσε για 12η συνεχή χρονιά, στις 2 Δεκεμβρίου 2010 στη Νέα Υόρκη, στο Metropolitan Club, το 12ο Ετήσιο Capital Link Συνέδριο, με θέμα «Μεταρρυθμίζοντας την Ελλάδα: Ευκαιρίες και Προκλήσεις».

Με επιτυχημένη προιστορία 12 ετών, το Ελληνικό Συνέδριο της Capital Link αποτελεί ένα θεσμό που προωθεί τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της επενδυτικής κοινότητας της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η φετινή προσέλευση ξεπέρασε τους χιλίους συμμετέχοντες.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Capital Link υπό την αιγίδα του Υπουργού Επικρατείας και σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και την υποστήριξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Παραδοσιακά, το Συνέδριο δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς φορείς να συμβάλουν στη διοργάνωση και επιτυχία του. Φορείς υποστήριξης φέτος ήταν οι εξής: η AHEPA, το Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο, ο Ελληνο-Αμερικανικός Σύλλογος Τραπεζιτών, το Αμερικανικό-Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Ελληνικός Οργανισμός Δικηγόρων, ο Αμερικανικό-Ελληνικός Εκπαιδευτικός Προοδευτικός Σύλλογος, ο Ευρωπαικός-Αμερικανικός Σύλλογος Επιχειρήσεων και το Ευρωπαικό-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το θέμα του φετινού Συνεδρίου ήταν η ενημέρωση της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που γίνονται στο χώρο της Ελληνικής οικονομίας, τις προοπτικές για τις επιχειρήσεις και τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή. Επισημάνθηκαν και οι πρόσφατες κυβερνητικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το Συνέδριο παρείχε ενημέρωση σχετικά με την κυβερνητική οικονομική στρατηγική, πολιτικές και στόχους, τις κεφαλαιαγορές, το Χρηματιστήριο και τους κύριους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, οι τράπεζες, οι τηλεπικοινωνίες και τα ακίνητα, που συμπληρώθηκαν με επιμέρους παρουσιάσεις. Το Συνέδριο παρείχε μεγάλες δυνατότητες για δικτύωση με βασικές επιχειρήσεις, επενδυτικές κοινότητες και κυβερνητικά στελέχη.

Η Ελληνική Αποστολή συμπεριελάμβανε τους εξής:

• Καθηγητής Χάρης Παμπούκης, Υπουργός Επικρατείας, ως Κεντρικός Ομιλητής στη διάρκεια του επίσημου μεσημεριανού Γεύματος
• κ. Γιώργος Κυριακός, Ειδικός Γραμματέας Δημοσίων Επιχειρήσεων & Οργανισμών (ΔΕΚΟ),Υπουργείο Οικονομικών

• κ. Νικόλαος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεως Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
• κ. Γιάννης Πυργιώτης, Γενικός Γραμματέας Πολιτιστικής & Τουριστικής Υποδομής, Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού
• κ. Γρηγόριος Tασούλας, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ο κ. Dominique Cerutti, President & Deputy CEO του NYSE Euronext ήταν επίσης Κεντρικός Ομιλητής στη διάρκεια του επίσημου μεσημεριανού Γεύματος ενώ ο κ. Χρήστος Βασιλειάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της CITI στην Ελλάδα έκανε τις εισαγωγικές παρατηρήσεις.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, κ. Βασίλης Κασκαρέλης και ο πρώην Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, κ. Daniel Speckhard, Managing Director, WEM Global Investment Inc.

Οι συντονιστές των panels του Συνεδρίου ήταν διεθνείς προσωπικότητες των ΜΜΕ και επιχειρήσεων και συγκεκριμένα οι εξής:

• κ. William Inman, Editor, Institutional Investor, ο οποίος συντόνισε τις παρουσιάσεις σχετικά με την Ελληνική Οικονομία: Εξελίξεις, Προοπτικές, Προκλήσεις και Ευκαιρίες
• κ. Pimm Fox, Anchor, Bloomberg Radio and TV, ο οποίος συντόνισε παρουσιάσεις σχετικά τις Ελληνικές Κεφαλαιαγορές
• κ. Δημήτριος Αθανασόπουλος, Group Managing Director, Axia Ventures Group ο οποίος συντόνισε τις παρουσιάσεις κλάδων

• κ. Λάμπρος Παπαδόπουλος, Managing Director, Greek Equities, Citigroup Investment Research & Analysis, ο οποίος συντόνισε τις εταιρικές παρουσιάσεις
• κ. Εμμανουήλ Ανδρουλάκης, Managing Director, Axia Ventures Group, παρουσίασε τις απογευματινές συνεδριάσεις

• κ. Harry Wong, Μanaging Director, Knight Capital Markets παρουσίασε τα πάνελ για τις Παγκόσμιες Ναυτιλιακές Αγορές Σήμερα
• κ. Peter Sorkin, Research Analyst, Transportation Sector (Airlines & Shipping), Knight Capital, ο οποίος συντόνισε τις παρουσιάσεις στο πάνελ πλοίων ξηρού χύδην φορτίου (Dry Bulk)
• κα. Nicole Petallides, Anchor, NYSE Correspondent, Fox Business News Network, η οποία συντόνισε τις παρουσιάσεις στο πάνελ των εμπορευματοκιβωτίων (Container)

• κ. Γιώργος Καμπάνης, Senior Partner, Global Shipping Leader, Deloitte Hadjipavlou Sofianos & Cambanis, ο οποίος συντόνισε τις παρουσιάσεις στο πάνελ δεξαμενοπλοίων (Tanker)

Παρουσιάσεις έκαναν οι εκπρόσωποι των εξής εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης:
• Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coca Cola 3 Έψιλον (NYSE: CCH), κ. Δώρος Κωνσταντίνου
• O Διευθύνων Σύμβουλος της Seanergy Maritime (NASDAQ: SHIP), κ. Dale Ploughman
• Ο Executive Vice President, Corporate Affairs της Navios Corporation (NYSE: NM), κ. Michael McClure
• Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Star Bulk Carriers (NASDAQ: SBLK), κ. Άκης Τσιριγάκης
• Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Danaos Corporation (NYSE: DAC), Δρ. Γιάννης Κούστας
• Ο Οικονομικός Διευθυντής της Costamare Inc. (NYSE: CMRE), κ. Γρηγόρης Ζήκος
• Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της DHT Tankers (NYSE: DHT), κ. Svein Moxnes Hafjield
• Ο Οικονομικός Διευθυντής της General Maritime Corp. (NYSE: GMR), κ. Jeffrey D. Pribor
• O Οικονομικός Διευθυντής της Τsakos Energy Navigation (NYSE: TNP), κ. Paul Durham

Επίσης έκαναν παρουσιάσεις και συμμετείχαν σε πάνελ οι εξής:

• κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Πρόεδρος Χρηματιστηρίου Αθηνών & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΧΑΕ
• κ. Γεώργιος Λινάτσας, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Axia Ventures
• κ. Nicola Facciorusso, Founder & CEO, Autenrieth Capital
• κ. Αιμίλιος Γιαννόπουλος, Partner,Territory Assurance Leader, PwC
• κ. Κλέων Παπαδόπουλος, Πρόεδρος, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
• κ. Γιάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.
• κ. Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΠΑ Α.Ε.
• κ. Ιωάννης Σπανουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΠΑΠ Α.Ε.
• κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Intralot Α.Ε.
• κ. Kevin Copp, Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων, OTE Α.Ε.
• Δρ. Ιωάννης Παράσχης, Διευθύνων Σύμβουλος, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Α.Ε.
• Δρ. Παρασκευή Μπουφούνου, Πρόεδρος, Invest in Greece Agency
• κ. Πέτρος Μαχάς, Συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου Λυκουρέζου
• κ. Kevin Kennedy, Οικονομικός Διευθυντής, The Synergy Marine

ΣΧΟΛΙΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

κ. Νικόλαος Μπορνόζης, Πρόεδρος, Capital Link

Ο κ. Μπορνόζης αναφέρθηκε στη 12ετή προιστορία του Συνεδρίου. Είναι το μόνο που οργανώνεται εκτός Ελλάδας με θέμα τις επενδύσεις και το επιχειρείν στην Ελλάδα με τόσο επιτυχημένη και μακρά παράδοση και έχει καταστεί θεσμός. Το Συνέδριο αποσκοπεί στην προβολή της Ελλάδας στο διεθνές επενδυτικό κοινό και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της επενδυτικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας και Αμερικής. Τόνισε την ανάγκη επαρκούς ενημέρωσης των επενδυτών για τις εξελίξεις και προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, του χρηματιστηρίου και των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο. Έδωσε έμφαση στο γεγονός οτι η σημερινή κρίση δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για επενδυτές που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και μπορούν να τοποθετηθούν στην αγορά σήμερα με ευνοικούς όρους και σε χαμηλότερες αποτιμήσεις.

κ. Daniel Speckhard, Managing Director, WEM Global Investment Inc

Φρέσκος από την προηγούμενη εργασία του ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο κ. Speckhard υπογράμμισε το εντυπωσιακό πρόγραμμα που η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει αναλάβει για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων στις επενδύσεις. Ενώ πολλοί επενδυτές είναι δικαιολογημένα δύσπιστοι να επενδύσουν στη διάρκεια τόσης αβεβαιότητας, εκείνοι που βλέπουν μακροχρόνια θα βρουν ευκαιρίες στην τρέχουσα κρίση. Οι Έλληνες έχουν μια παράξενη δυνατότητα να συσπειρώνονται εν μέσω μιας κρίσης, και προηγούμενες περίοδοι προβλημάτων ήταν επίσης περίοδοι μεταμορφώσεων. Λίγες χώρες έχουν υιοθετήσει τόσες πολλές θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Για αυτούς τους επενδυτές με την ικανότητα να ξεπεράσουν την υπάρχουσα κρίση, θα υπάρξουν αναμφισβήτητα μπλε ουρανοί και ήρεμες θάλασσες στο μέλλον της Ελλάδας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Ο κ. William Inman, Editor, Institutional Investor, ο οποίος συντόνισε τις παρουσιάσεις σχετικά με την Ελληνική Οικονομία.

Ο κ. Γιώργος Κυριακός, Ειδικός Γραμματέας Δημοσίων Επιχειρήσεων & Οργανισμών (ΔΕΚΟ),Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε την στρατηγική αναδιάθρωσης των ΔΕΚΟ με σκοπό την βελίτωση της λειτουργικότητος και μεγιστοποίηση της αξίας τους. Επίσης παρουσίασε για λογαριασμό του κου Γιώργου Χριστουλάκη, Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο διαχείρησης και ιδιωτικοποίησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, αναλύοντας τους σκοπούς, τις μεθόδους, και τις διαδικάσίες που ακολουθούνται, και κατέληξε με συγκεκριμμένα παραδείγματα στον τομέα των τραπεζών, των συγκοινωνιών, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνιών, στοιχηματισμού και των ακινήτων.

κ. Νικόλαος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεως Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Ο κ. Μαντζούφας είπε πως η Ελλάδα έχει μακρά πείρα σε έργα Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα, καθώς έχει αξιοποιήσει στο παρελθόν διάφορες μορφές συμπράξεων. Η εφαρμογή των έργων ΣΔΙΤ σε μεγάλα έργα παραχώρησης (Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κλπ), καθώς και η διεθνής εμπειρία κατέδειξε ότι τα έργα ΣΔΙΤ μπορούν να επεκταθούν με επιτυχία και σε μικρότερης κλίμακας έργα.

«Η νέα μας πολιτική είναι να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τον αναπτυξιακό μοχλό των Συμπράξεων σε ανταποδοτικά αναπτυξιακά έργα, παράλληλα με στοχευμένα έργα κοινωνικών υποδομών υψηλής κοινωνικής και αναπτυξιακής προτεραιότητας. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα έργα ΣΔΙΤ ως μοχλό και καταλύτη αλλαγής της νοοτροπίας του δημοσίου τομέα αλλά και του επιχειρηματικού. Αλλαγή νοοτροπίας η οποία δίνει διέξοδο στην υγιή επιχειρηματικότητα προς όφελος της χώρας και των πολιτών της, με πλήρη διαφάνεια και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος,» συμπλήρωσε.

κ. Γιάννης Πυργιώτης, Γενικός Γραμματέας Πολιτιστικής & Τουριστικής Υποδομής, Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού

Ο κ. Πυργιώτης ανέφερε πως ο τουριστικός τομέας καθοδηγεί το δρόμο έξω από την κρίση. Σημαντικά μέτρα περιλαμβάνουν ένα σημαντικό κόψιμο στο 6,5% του σχετιζόμενου με τον τουρισμό ΦΠΑ, την κατάργηση των νόμων που ισχύουν για τις ενδομεταφορές, τη στόχευση ζήτησης σε νέες αγορές και την αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας. Η αυξημένη ζήτηση θα ενισχύσει τις επενδύσεις, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει τη ποιοτική βελτίωση και τη διαφοροποίηση προϊόντων με τουριστικά σπίτια διακοπών και νέων μορφών ιδιοκτησίας. Περαιτέρω ένα εντατικό πρόγραμμα εκμετάλλευσης των προσοδοφόρων ακινήτων έχει τεθεί σε εφαρμογή ενώ έχουν θεσμοθετηθεί μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και των φραγμών στις επενδύσεις.

κ. Γρηγόριος Tασούλας, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Ο κ. Τασούλας στην ομιλία του ανέφερε τις προσπάθειες της Ελλάδας να αναπτύξει ένα ασφαλές και ευνοϊκό για επενδύσεις περιβάλλον για τις επιχειρήσεις σε μια Ελλάδα που αλλάζει. Εξήγησε αναλυτικά, ότι η στρατηγική και επίγνωση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές και σταθερό κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό φάσμα ευκαιριών στην Ελλάδα.

Όπως σχολίασε: «Προσπαθούμε σκληρά, αλλά με σταθερό ρυθμό- και θα το καταφέρουμε- να μετατρέψουμε μια οικονομική κρίση σε ευκαιρία, να προωθήσουμε μέσω αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που είχαν αναβληθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις φοβούμενες το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος.» Περιέγραψε το βασικό στόχο για την Ελλάδα σήμερα, ο οποίος είναι η «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω κατάλληλων αναδιαρθρώσεων και νέων αναξιοποίητων επενδύσεων. Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν τον τομέα της ενέργειας, ιδίως ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αιολική ενέργεια, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, υδροηλεκτρικά κ.λπ., του τουρισμού και των ακινήτων, της περιβαλλοντικής διαχείρισης, του τομείς ICT και BIO, των μεγάλων έργων υποδομής και άλλων επιχειρηματικών υπηρεσιών. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις σε άλλες περιοχές είναι επίσης ευπρόσδεκτες».

Και κατέληξε ότι, παρόλο που οι προκλήσεις παραμένουν μπροστά, ο χρόνος είναι ουσιαστικός και το 2011 θα είναι μια χρονιά με μεγάλες προκλήσεις. Αλλά τόνισε με έμφαση ότι θα πρέπει όλοι να έχουν μια θετική και αισιόδοξη προσέγγιση. «Σε αντίθεση με την απαισιοδοξία που αναπτύσσουν ορισμένοι άνθρωποι, καλώ αυτούς που γνωρίζουν για το ρίσκο και λέω κατηγορηματικά ότι υπάρχει ελπίδα,» είπε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ

Οι παρουσιάσεις για τις Ελληνική Κεφαλαιαγορα συντονίστηκαν από τον κ. Pimm Fix, Anchor, Bloomberg Radio and TV.

κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Πρόεδρος Χρηματιστηρίου Αθηνών & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΧΑΕ
Ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη, αυτή τη χρονική περίοδο, να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Καθώς η Ελληνική οικονομία αναδιαρθρώνεται, το Χρηματιστήριο Αθηνών – που αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» αρωγής σε αυτή τη διαδικασία – έχει δύο βασικούς στόχους: Από τη μία να μπορέσουν οι εισηγμένες εταιρίες να αντλήσουν φθηνά κεφάλαια και από την άλλη, να καταφέρει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει κεφάλαια από την ιδιωτικοποίηση εταιριών. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελληνική αγορά είναι ασφαλής και αποτελεσματική και αποτελεί μια ελκυστική επενδυτική πρόταση για όσους πιστεύουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελληνικής οικονομίας,» κατέληξε.

κ. Γεώργιος Λινάτσας, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Axia Ventures

Ο κ. Λινάτσας, στο θέμα ‘Επενδυτικές Ευκαιρίες για Διεθνείς Επενδυτές στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά’ παρουσίασε την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο γενικότερο πλαίσιο των μακροοικονομικών αλλαγών και προκλήσεων που έχει βρεθεί η χώρα το τελευταίο διάστημα. Επικεντρώθηκε στο πως επηρεάζεται η χρηματιστηριακή αγορά και η πορεία των επιχειρησιακών κερδών από την αναγκαστική λήψη των νέων δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας καθώς και σε ποια χαρακτηριστικά πρέπει να επικεντρωνόμαστε, τη δεδομένη χρονική στιγμή κατά την επενδυτική μας προσέγγιση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Τέλος έκανε αναφορά στην μεσοβραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς και στους καταλύτες εκείνους που θα επηρεάσουν την τάση της και ενδεχομένως δώσουν επενδυτικές ευκαιρίες στους επενδυτές στο άμεσο μέλλον.

κ. Nicola Facciorusso, Founder & CEO, Autenrieth Capital
Ο κ. Facciorusso είπε πως το δημόσιο χρέος θα φτάσει τα €420δις το 2011 από €299δις το 2009, μια ανησυχητική επιτάχυνση προς μια πιθανή πτώχευση, παρά την τελευταία εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Στην πραγματικότητα ο στόχος ήταν να μειωθεί και όχι να αυξηθεί το χρέος. Σύμφωνα με παγκόσμιες δημοσκοπήσεις, το 71% των θεσμικών επενδυτών βλέπουν πως η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να αποφύγει την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της. Είπε πως «για να αναβαθμστεί ουσιαστικά η κρίσιμη προοπτική της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς είναι αναγκαίο να παρθούν δύο μέτρα από την κυβέρνηση: η ιδωτικοποίηση των κρατικών περουσιακών στοιχείων και μια φιλική πος τουα καταναλωτές φορολογική μεταρρύθμση, που να μπορεί να βελτιώσει τον καταναλωτικό τρόπο δαπανών των 5εκ. Ελληνκού εργατικού δυναμικού.» Σύμφωνα με εγχώριες πηγές, η αξία των κρατικών περιουσιακών στοιχείων υποτίθεται ότι αγγίζει τα €280δις. Το ινκόγκνιτο της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς εξακολουθεί να συνδέεται με την ύφεση, κάτι που οι επενδυτές βλέπουν να κλιμακώνεται από το πρόγραμμα λιτότητας. Λόγω αυτών των συνθηκών, οι καλά διαχειρισμένες και υποτιμημένες εισηγμένες Ελληνικές εταιρείες δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «αγοραστική ευκαιρία».

ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο κ. Δημήτριος Αθανασόπουλος, Group Managing Director, Όμιλος Axia Ventures συντόνισε τις παρουσιάσεις κλάδων.

κ. Αιμίλιος Γιαννόπουλος, Partner,Territory Assurance Leader, PwC
Ο κ. Γιαννόπουλος, Partner και Επικεφαλής του ελεγκτικού τμήματος της PwC στην Ελλάδα, μίλησε για τους τομείς στρατηγικής σημασίας για την ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στη ναυτιλία, την ενέργεια και τις ασφαλιστικές υπηρεσίες, τονίζοντας ότι παρά την περίοδο κρίσης, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες σε αυτούς τους τομείς της Ελληνικής αγοράς. «Βρισκόμαστε σε περίοδο αλλαγών και είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να εκμεταλλευθούν αυτές τις ευκαιρίες,» δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος. «Ιδιαίτερα η ναυτιλία είναι ένας κλάδος με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, ενώ στον τομέα της ενέργειας οι αλλαγές που πραγματοποιούνται και το άνοιγμα της αγοράς δημιουργούν ευκαιρίες. Ο ασφαλιστικός κλάδος παρουσιάζει επίσης επενδυτικό ενδιαφέρον.»

κ. Κλέων Παπαδόπουλος, Πρόεδρος, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τις απόψεις του σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελληνική οικονομία εν μέσω της οικονομικής κρίσης και την επακόλουθη ύφεση, καθώς και τις εξελίξεις στην Ελληνική τραπεζική βιομηχανία. Επιπλέον, παρουσίασε εν συντομία τις επιδόσεις, τη στρατηγική και τις προοπτικές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ).

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο χρηματοοικονομικός κλάδος και συγκεκριμένα ο τραπεζικός τομέας ήταν στο επίκεντρο της τρέχουσας παγκόσμιας κρίσης. Ωστόσο, στην Ελλάδα το πρόβλημα δεν ήταν στον τραπεζικό της τομέα, ο οποίος είχε καλά κεφάλαια και δεν είχε καμία έκθεση σε τοξικά στοιχεία ενεργητικού. Ήταν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας που πυροδότησαν την κρίση.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω παράλληλων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών προσαρμογών, προκειμένου να αποκαταστήσει τη δημόσια οικονομία και να επιστρέψει στην αγορά μέχρι το 2012. Τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπως η στρατηγική της τοποθεσία, το ανθρώπινο δυναμικό της, οι δυνατότητές της σε κρίσιμους τομείς, όπως της πράσινης ενέργειας και του τουρισμού και το βαρύ χαρτοφυλάκιο ακινήτων της μπορούν να είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Όσον αφορά τον Ελληνικό τραπεζικό τομέα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε το γεγονός ότι οι Ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμα καλά κεφάλαια κατά τη διάρκεια της κρίσης καθώς η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε τη φούσκα των ακινήτων. Επιπλέον το ιδιωτικό χρέος προς το ΑΕΠ, το οποίο αποτελεί σημαντικό δείκτη του συστηματικού κινδύνου, παραμένει πολύ χαμηλό. Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τις δραστηριότητες και τους στόχους του ΤΤ τονίζοντας την ισχυρή κεφαλαιακή βάση του, που καθιστά την τράπεζα ως έναν μία από τους πλέον αξιόπιστους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα με 2.8 εκατομμύρια ενεργών λογαριασμών καταθέσεων και 18δισ. ευρώ ενεργητικού.

Η τράπεζα έχει το χαμηλότερο δείκτη NPL στην ΕΕ (1.44%) και έναν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (16.6%). Η δυνατή ρευστότητα του ΤΤ επιτρέπει την πιστωτική επέκταση προσφέροντας στην τραπεζική κοινότητα απλά προϊόντα και διαφανής τιμολόγηση. Τέλος, η τράπεζα κερδίζει από τις συνέργειες με τα ΕΛΤΑ καθώς είναι προσιτό σε όλη την Ελληνική κοινότητα.

κ. Γιάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.

Ο κ. Κωστόπουλος παρουσίασε αναλυτικά τις βασικές στρατηγικές πρωτοβουλίες του Ομίλου, που αποβλέπουν στην περαιτέρω ισχυροποίηση του Ομίλου τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στοχεύοντας στον διπλασιασμό των λειτουργικών κερδών το 2012, η στρατηγική εστιάζεται στην περαιτέρω αναβάθμιση και βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης της Διύλισης, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Εγχώριας Εμπορίας, στην επέκταση των Διεθνών Δραστηριοτήτων Εμπορίας, στην διαχείριση του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων των Χημικών και Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων για δημιουργία αξίας, στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στους κλάδους Ηλεκτρικής Ενέργειας, Φυσικού Αερίου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας, καθώς και στη βελτιστοποίηση των οργανωτικών δομών και κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Ομίλου, δημιουργώντας έτσι αξία για τους μετόχους.

κ. Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΠΑ Α.Ε.

Ο κ. Σαχίνης υπογράμμισε ότι η ΔΕΠΑ, η εταιρία που έφερε στην Ελλάδα το φυσικό αέριο, έχει εξελιχθεί σήμερα σε έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο Όμιλο εταιριών, που κατέχει σημαντικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις της εγχώριας και περιφερειακής αγοράς. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από τις πρωτοβουλίες της ΔΕΠΑ όπως, μεταξύ άλλων, τα έργα υποδομής και η ανάπτυξη του αστικού δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της Ελλάδος. Ο κ. Σαχίνης, τόνισε ότι η ΔΕΠΑ θα συνεισφέρει με την ολοκλήρωση του διασυνδετηρίου αγωγού Τουρκίας-Ελλάδος-Ιταλίας στην ανάδειξη της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο σύνδεσης των χωρών παραγωγής της ανατολής με τις αγορές της Ευρώπης συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου και στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο κ. Λάμπρος Παπαδόπουλος, Managing Director, Greek Equities, Citigroup Investment Research & Analysis, παρουσίασε τις εταιρικές παρουσιάσεις.

κ. Ιωάννης Σπανουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΟΠΑΠ Α.Ε.

Η ΟΠΑΠ ΑΕ, η μεγαλύτερη εταιρεία τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1958 και διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα να διαχειρίζεται τα αριθμολαχεία και τα παιχνίδια αθλητικού στοιχηματισμού έως το 2020. Η εταιρεία διανέμει τα προϊόντα της μέσω ενός δικτύου 5000 πρακτορείων στην Ελλάδα και την Κύπρο, που το καθιστούν το μεγαλύτερο δίκτυο πωλήσεων στη χώρα. Το 2009, τα τυχερά παιχνίδια της ΟΠΑΠ ΑΕ αντιπροσώπευσαν το 57% της νόμιμης αγοράς.
 
Ο κ. Σπανουδάκης είπε πως η Ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών βρίσκεται σε διαδικασία ρύθμισης και ενώ απομένει να καθοριστούν οι νομοθετικές λεπτομέρειες, θεωρείται ότι θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες για την ΟΠΑΠ ΑΕ στο πλαίσιο των νέων παραμέτρων. Η εταιρεία κάνει ήδη βήματα για να αναπτυχθεί μέσω νέων προϊόντων, νέων τεχνολογιών και μέσω της προσφοράς ανταγωνιστικών προϊόντων στους πελάτες της. Πρόσθεσε πως η εταιρεία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο μετά τη 50χρονη παρουσία της, καθώς οι αγορές τυχερών παιχνιδιών ανά τον κόσμο ρυθμίζονται και νομιμοποιούνται. Η εταιρεία δεσμεύεται να αναπτύξει την επιχειρηματική της στρατηγική, να προσφέρει ανταγωνιστικά προϊόντα, να κεφαλαιοποιήσει την τεχνογνωσία της και την ισχύ του εμπορικού σήματός της, για να αξιοποιήσει τις νέες ευκαιρίες.

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας, ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε: «Παρά το ιδιαίτερα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, συνεχίζουμε να αποδίδουμε πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα και να δημιουργούμε υπεραξία για τους μετόχους μας. Συνεχίζουμε δυναμικά να ενισχύουμε τη θέση των κυριοτέρων παιχνιδιών με παράλληλη μείωση των δαπανών μας. Είμαι βέβαιος ότι η ηγετική θέση της ΟΠΑΠ στην εγχώρια αγορά των τυχερών παιχνιδιών θα ενισχυθεί περαιτέρω σε ένα ρυθμισμένο περιβάλλον αγοράς, κυρίως λόγω της τεχνογνωσίας και του ισχυρού εμπορικού μας σήματος. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη βελτίωση της ποιότητας των παιχνιδιών μας με σύγχρονο και συναρπαστικό περιεχόμενο για τους πελάτες μας.»

κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Intralot Α.Ε.

O κ. Αντωνόπουλος δήλωσε: “Μέσα στο σημερινό ασταθές οικονομικό περιβάλλον το τοπίο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στην Ευρώπη πολλές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στο ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς τους καθιστώντας την Ευρώπη την πιο πρωτοπόρα ήπειρο. Στις ΗΠΑ, βλέπουμε μία νέα τάση, τα επονομαζόμενα ιδιωτικά συμβόλαια διαχείρισης λοταριών. Το Ιλινόις ήταν η πρώτη πολιτεία, η οποία άνοιξε το δρόμο για μία νέας αγορά, το παράδειγμα της οποίας πιστεύουμε ότι πολλές άλλες πολιτείες θα ακολουθήσουν. Η Intralot, μία πολυεθνική εταιρεία με παρουσία σε 50 χώρες και ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, έχει τοποθετηθεί δυναμικά και στις 5 ηπείρους και είναι έτοιμη να αδράξει τις νέες ευκαιρίες που θα παρουσιασθούν.”

κ. Δώρος Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος, Coca Cola 3 Έψιλον

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο κ. Κωνσταντίνου υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Coca-Cola Τρία Έψιλον ως τον μεγαλύτερο εμφιαλωτή παγκοσμίως των προϊόντων της The Coca-Cola Company έχοντας μια ισορροπημένη και ευρεία γεωγραφική παρουσία και προσφέροντας μεγάλη ποικιλία μη αλκοολούχων έτοιμων προς κατανάλωση ποτών. Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντίνου έδωσε έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι πρωτοβουλίες για την αύξηση των εσόδων, η επιτυχημένη παρουσία της Εταιρείας στα σημεία πώλησης και η επιτυχημένη στρατηγική εξαγορών συνέβαλαν στην επίτευξη σημαντικών ρυθμών ανάπτυξης και κερδοφορίας από το 2000. Ανέφερε ότι η οικονομική κρίση έχει επιδράσει στην καταναλωτική συμπεριφορά ενώ έχει δημιουργήσει σημαντικές αλλαγές στην αγορά. Η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει από την πρώτη στιγμή αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, να βελτιώσει την κερδοφορία της και να αυξήσει σημαντικά τις ταμειακές της ροές. Στα πλαίσια αυτά, η Εταιρεία έχει επιτύχει αύξηση των μεριδίων αγοράς, ενώ ενισχύει την ανάπτυξη των κατηγοριών προϊόντων τις οποίες προσφέρει. Τέλος ο κ. Κωσταντίνου αναφέρθηκε στην ηγετική θέση της εταιρείας σε σχέση με τις προσπάθειες της για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και τη διεθνή αναγνώριση της σε σχέση με τη δράση της σε θέματα Κοινωνικής Υπευθυνότητας.

ΓΕΥΜΑ
Ο κ. Χρήστος Βασιλειάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της CITI στην Ελλάδα παρουσίασε τους κεντρικούς ομιλητές του Γεύματος, τον Καθηγητή Χάρη Παμπούκη, Υπουργό Επικρατείας και τον κ. Dominique Cerutti, President and Deputy CEO του NYSE Euronext. Στο γεύμα παραβρέθηκε και ο κ. Jay Collins, Managing Director, Co-Head of Public Sector Group, Global Banking της Citigroup Global Markets.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v