Κλωστές: "Καυτές" αποφάσεις το προσεχές 4μηνο

Η αυξημένη ζήτηση από την Ευρώπη έπειτα από πενταετή άπνοια τονώνει το καταρρακωμένο ηθικό στον κλάδο. Κλειδί στο στοίχημα της επιβίωσης οι επικείμενες κυβερνητικές αποφάσεις τους προσεχείς μήνες. Αναλυτικός πίνακας.

Κλωστές: Καυτές αποφάσεις το προσεχές 4μηνο
Η αυξημένη ζήτηση από την Ευρώπη έπειτα από πενταετή "άπνοια" τονώνει το καταρρακωμένο ηθικό στον κλάδο, που αρχίζει πλέον να ελπίζει ότι θα αποφύγει το ομαδικό λουκέτο - Κλειδί στο στοίχημα της επιβίωσης οι επικείμενες κυβερνητικές αποφάσεις τους προσεχείς μήνες - Αναλυτικός πίνακας.

"Στην κλωστοϋφαντουργία βιώνουμε βαθιά κρίση όχι από το φθινόπωρο του 2008, όπως η υπόλοιπη ελληνική οικονομία, αλλά εδώ και μία πενταετία. Το ευχάριστο είναι πάντως ότι ύστερα από πέντε χρόνια φέτος βλέπουμε τη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα από την Ευρώπη να ανεβαίνει. Οι τιμές πώλησης βέβαια δεν έχουν φτάσει μέχρι τώρα σε ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν". Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων - Κλωστοϋφαντουργών κ. Ελευθέριος Κούρταλης.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη σε δύο λόγους:
 
Πρώτον, στο γεγονός πως έχει αυξηθεί η ζήτηση στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και έτσι ένα μεγαλύτερο ποσοστό της τοπικής παραγωγής κατευθύνεται στις συγκεκριμένες αγορές και όχι στην Ευρώπη. Και δεύτερον, στο ότι έχει αρχίσει να παρατηρείται αύξηση του κόστους παραγωγής και στην Κίνα. Επιπλέον, βοηθά και η κάποια χαλάρωση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του κλάδου μέσα στους επόμενους εννέα μήνες, παράγοντες δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η ζήτηση από την Ευρώπη θα συνεχίσει να υπάρχει και θέτουν ως ζητούμενο την άνοδο της τιμής του νήματος, μετά το ράλι που ήδη έχει διανύσει η τιμή της πρώτης ύλης (βαμβάκι). Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις αναβάλλουν να οριστικοποιήσουν τις τιμές των παραγγελιών, περιμένοντας να δουν ποια πορεία θα ακολουθήσει η τιμή του "λευκού χρυσού".

Οι κρίσιμες αποφάσεις

Είναι αρκετή όμως αυτή η τόνωση της ζήτησης από την Ευρώπη για να επιβιώσουν οι ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες; "Η αυξημένη ζήτηση έδωσε την ευκαιρία στις ελληνικές εταιρίες να μειώσουν τα αποθέματά τους και να περιορίσουν τις ζημίες τους σε ύψος που θα το αποκαλούσα επίπεδο συντήρησης", αναφέρει ο κ. Κούρταλης και συμπληρώνει: "Αυτό όμως δεν αρκεί για να μπορέσει η ελληνική κλωστοϋφαντουργία να επιβιώσει. Χρειάζεται και μια σειρά παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας".

Στο μέτωπο αυτό πολλά θα κριθούν τους επόμενους 3 - 6 μήνες. Πρώτα απ’ όλα, οι παράγοντες του κλάδου θεωρούν θετική εξέλιξη τις δρομολογούμενες εξελίξεις στο εργασιακό θεσμικό πλαίσιο: "Εμείς βλέπαμε εδώ και χρόνια τις τιμές πώλησης να είναι απογοητευτικές και τη ζήτηση ελάχιστη και την ίδια ώρα οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας μας επέβαλαν αυξήσεις της τάξης του 5% και 6%" υποστηρίζουν.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κούρταλη, θα πρέπει να αποφασιστούν και άλλα πράγματα μέσα στους επόμενους μήνες, όπως για παράδειγμα η μείωση της τιμής του ρεύματος (οι μονάδες του κλάδου λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα) προς τις κλωστοϋφαντουργίες. Ήδη, παράγοντες έχουν ζητήσει την εξέταση του θέματος από τον νέο υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενους 3 - 4 μήνες το αίτημα θα τεθεί επί τάπητος, οπότε θα ξέρουμε και την κατάληξη που θα έχει.

Ζητούμενο επίσης είναι να ενταχθούν οι κλωστοϋφαντουργίες στα κυβερνητικά κίνητρα που θα δίνονται σε επιχειρήσεις με σκοπό τη διατήρηση επισφαλών θέσεων εργασίας. Ένα σωστό μέτρο για τους επιχειρηματίες του κλάδου θα ήταν η μείωση των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (από τις υψηλότερες στην Ευρώπη) και η διαφορά να καταβάλλεται στα ασφαλιστικά ταμεία από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος άλλωστε έτσι κι αλλιώς θα κατέβαλε επιδόματα στους ανέργους που θα προέκυπταν από το κλείσιμο των εταιριών του κλάδου. Και αυτό το αίτημα είναι θέμα μηνών και όχι ετών.

Ένα ακόμη αίτημα των παραγόντων της αγοράς είναι η ρύθμιση των τραπεζικών τους δανείων.
 

*** Τα αναλυτικά οικονομικά αποτελέσματα για τις κλωστές στις 30/9/2010 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v