Στρος-Καν: Πρέπει να αποκατασταθεί η ανάπτυξη

Απομένουν πολλά να γίνουν, τώρα όμως πρέπει να αποκατασταθεί η ανάπτυξη, διότι χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα της χώρας, τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ Στρος-Καν.

Στρος-Καν: Πρέπει να αποκατασταθεί η ανάπτυξη
Απομένουν πολλά να γίνουν, τώρα όμως πρέπει να αποκατασταθεί η ανάπτυξη, διότι χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα της χώρας, τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, στην κοινή συνέντευξή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, από την Αθήνα.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012

Αναφορικά με το θέμα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα, ο κ. Στρος-Καν τόνισε πως θα πρέπει να γίνει τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Παράλληλα, σημείωσε: "Έχουμε εντυπωσιαστεί από τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός. Αυτός είναι που έχει πληγεί από τα μέτρα, τα οποία όμως είναι απαραίτητα".

Επίσης, τόνισε την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, εστιάζοντας στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στις αλλαγές στην εργασιακή αγορά. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η χώρα θα πρέπει να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Στρος Καν προειδοποίησε για ρίσκο διάσπασης της Ευρώπης, τονίζοντας πάντως ότι δεν βλέπει αποχώρηση της Γερμανίας από την ευρωζώνη. "Υπάρχει ρίσκο... Υπάρχουν διαφορετικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε διαφορετικές περιοχές της ευρωζώνης", απάντησε σχετικά.  

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι το 2011 θα είναι χρονιά μεταρρυθμίσεων. "Χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά, όμως βρισκόμαστε σε έναν δρόμο συνεπή, που μας δίνει αυτοπεποίθηση", τόνισε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι "η προοπτική που έχει ανοίξει για τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων είναι ένα δείγμα της αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλουμε".


Για την κρίση στην ευρωζώνη

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις όσον αφορά την ευρύτερη κρίση χρεών στην ευρωζώνη, ο κ. Στρος-Καν επέκρινε την αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών αρχών, δηλώνοντας ότι η προσέγγιση δεν πρέπει να είναι περιπτωσιακή.

«Η ευρωζώνη οφείλει να παράσχει μια συνολική λύση στο πρόβλημα. Η αποσπασματική αντιμετώπιση, χώρα με χώρα, δεν είναι ορθή,» τόνισε από την Αθήνα.

Συμπλήρωσε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι σε θέση να καταθέσει ανάπτυξης της τάξης του 3-4% μέσα στα επόμενα χρόνια.

Νωρίτερα, το euro2day μετέδωσε: 

Στρος-Καν: Έρχεται στην Αθήνα με δωροδάνειο

Ατζέντα με τα λεγόμενα contingency plans, τις εναλλακτικές λύσεις δηλαδή για τη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους, φέρνει μαζί του ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, που από σήμερα πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, o γενικός διευθυντής του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσει με την ηγεσία της κυβέρνησης για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα μετά το 2013, όταν τυπικά λήγει το μνημόνιο.

Επισήμως θα ζητήσει επίσπευση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών, και συγκεκριμένα τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, οι πληροφορίες λένε ότι θα συζητήσει τους όρους αποπληρωμής του δανείου που αφορά στο ΔΝΤ αλλά και θα δηλώσει την ετοιμότητα για νέο δάνειο το 2014 "καθώς το πρόβλημα χρηματοδότησης του υπολοίπου χρέους (πέρα από το δάνειο της τρόικας) παραμένει".

Η πρόταση του ΔΝΤ φαίνεται πως είναι για ένα δάνειο one off, ύψους έως 62 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα υπάγεται στους κανόνες και στους όρους του ταμείου.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν επιθυμεί την ad hoc σύναψη μεγάλου δανείου, γιατί θεωρεί ότι θα της στοιχίσει πολιτικά. Έτσι στρέφεται προς την προοπτική ενός δανείου που θα δίνεται τμηματικά από το ΔΝΤ (σε περίπτωση όπου δεν συμφωνήσει και η ευρωζώνη), από το 2014 και μετά και που μπορεί να κυλίσει παράλληλα με την παράταση της αποπληρωμής του δανείου της τρόικας.

Πολιτική συναίνεση

Συνεργάτες του κ. Στρος-Καν ανέφεραν ότι ο Γάλλος αξιωματούχος σκοπεύει να ζητήσει πολιτική συναίνεση από όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας, ώστε να περάσουν οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.

Γι' αυτόν τον λόγο θα συνατήσει και τον πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Αντώνη Σαμαρά, καθώς θεωρεί ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν οι αλλαγές εάν δεν συναινέσουν και τα δύο μεγάλα κόμματα. Άλλωστε, αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στη νέα έκθεση του ΔΝΤ για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Επίσης, έπειτα από παράκληση της κυβέρνησης, ο κ. Στρος-Καν θα μιλήσει και στην επιτροπή των οικονομικών υποθέσεων της Βουλής ώστε να απαντήσει σε όλες τις απορίες περί του μνημονίου. Στόχος και εδώ να κατευναστούν οι αντιδράσεις.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναμένεται να υπογραμμίσει ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είναι επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην αγορά εργασίας, στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις και τους ξένους επενδυτές, στην παρουσίαση ενός μακρόπνοου αναπτυξιακού νόμου και στην επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και της εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v