ΤΕΕ: Τι απαντά για κατάργηση του κώδικα αμοιβών

Σε περισσότερα από 230 εκατομμύρια ευρώ ετησίως θα ανέλθουν οι απώλειες του κρατικού προϋπολογισμού αν καταργηθεί ο κώδικας αμοιβών των μηχανικών υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.

ΤΕΕ: Τι απαντά για κατάργηση του κώδικα αμοιβών
Σε περισσότερα από 230 εκατομμύρια ευρώ ετησίως θα ανέλθουν οι απώλειες του κρατικού προϋπολογισμού αν καταργηθεί ο κώδικας αμοιβών των μηχανικών υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στη διεθνή συνάντηση με θέμα «θεσμικό πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος του μηχανικού και κώδικας αμοιβών», που διοργάνωσε το ΤΕΕ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων-στελεχών από τις Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές Ενώσεις Μηχανικών.

Ο κ. Σπίρτζης αναλύοντας τις απώλειες είπε ότι τα 200 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από ΦΠΑ, ΦΕΜ και χαρτόσημο, 20 εκατομμύρια ευρώ η απώλεια εσόδων για το ΤΕΕ, 12 εκατομμύρια από τις εισφορές του ασφαλιστικού συστήματος και 6 εκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση του Ε.Μ. Π και των άλλων πολυτεχνικών σχολών και έθεσε ευθέως το ερώτημα.

- «Οι κυβερνώντες και η τρόικα των δανειστών του δημοσίου δεν φαίνεται να θέτουν στις προτεραιότητες τους τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, την κάλυψη των επιστημονικών φορέων και τη χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών σχολών. Τα καθαρά έσοδα του κράτους δεν τους ενδιαφέρουν;»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν δίκαια αιτήματα υπογράμμισε ότι «θα βρεθούμε στο πλευρό σας, ιδίως σε εκείνα που αναβαθμίζουν το ρόλο του μηχανικού στην κοινωνία και ταυτόχρονα βοηθούν τη χώρα να ξεπεράσει τις τωρινές δυσκολίες αλλά και τα χρόνια δομικά προβλήματα».

Ο Κώστας Λιάσκας πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ, ως τιμητικό προεδρείο του πρώτου κύκλου εργασιών της διεθνούς συνάντησης είπε χαρακτηριστικά ότι «ο κώδικας αμοιβών των μηχανικών αντιπροσωπεύει την αξία της εργατικής δύναμης, που έχει ο μηχανικός για τη σύλληψη και υλοποίηση ενός τεχνικού έργου, με συγκεκριμένους επιστημονικούς κανόνες και ποιοτικές προδιαγραφές, ώστε να παράγει είναι αισθητικά άρτιο, ασφαλές έργο, με σεβασμό στο περιβάλλον και πάνω από όλα σεβασμό στα χρήματα του πολίτη. Τα χρήματα είναι του ελληνικού λαού είτε πρόκειται για δημόσιο είτε ιδιωτικό έργο».

Ο Κ. Λιάσκας χαρακτήρισε καταστροφική για την κοινωνία και τους μηχανικούς την αντίληψη, που υποκαθιστά την μελέτη επίβλεψη και υλοποίηση ενός τεχνικού έργου, με την αντίληψη της έκδοσης οικοδομικής άδειας. Πρόσθεσε ότι συχνά οι αρμόδιοι υπουργοί ελκύονται από την ιδέα απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών εις βάρος της ποιότητας και των προδιαγραφών, διότι πιστεύουν ότι αυτό φέρνει ψήφους.

Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ αποδοκίμασε την άποψη, που χαρακτηρίζει ως κλειστό το επάγγελμα του μηχανικού, αφού όπως είπε ο καθένας που έχει τα προσόντα σπουδών μπορεί να το ασκήσει. Πρόσθεσε ακόμη ότι η φορολογική ρύθμιση για τους μηχανικούς, που στη θέση των φορολογικών συντελεστών έθεσε το σύστημα εσόδων-εξόδων είναι ανόητη, κλονίζει τη σχέση του πολίτη με το κράτος και οδηγεί σε απώλεια εσόδων. Κυρίως όμως κινείται στη λογική ότι ένα επιστημονικό πνευματικό επάγγελμα είναι εμπόριο.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης ακόμη πρόσθεσε ότι τυχόν κατάργηση του κώδικα αμοιβών των μηχανικών, σε συνδυασμό με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο ολοκληρώνει την πολιτική αντίληψη και την λαϊκίστικη έκφραση που θέλει το επιστημονικό έργο να είναι εμπόρευμα. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «οι επιπτώσεις από την κατάργηση τους θα βαρύνουν το δημόσιο συμφέρον, την ασφάλεια του πολίτη, τα έσοδα του κράτους, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την ποιότητα των κατασκευών».

Παράλληλα ο Χρ. Σπίρτζης απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση υπογραμμίζοντας ότι:

-«Το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας και των πολιτών, που προτάσσει το δημόσιο συμφέρον και ως φορέας των διπλωματούχων μηχανικών της χώρας, σε συνεργασία με τους άλλους επιστημονικούς φορείς δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει η μονοδιάστατη οικονομικίστικη αντίληψη, της τρόικας των δανειστών του δημοσίου και των εκφραστών της στο υπουργείο Οικονομικών, που οδηγεί σε πλήρη διάλυση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας. Απώτερος στόχος αυτών των σχεδιασμών δεν είναι η ανάπτυξη της χώρας και η αξιοποίηση της μεγαλύτερης εθνικής περιουσίας που είναι οι δυνατότητες του επιστημονικού και παραγωγικού κόσμου. Αντίθετα στόχοι αυτής της πολιτικής είναι να εκποιηθεί φτηνά η εθνική περιουσία στους διεθνείς τραπεζίτες και τοκογλύφους, με δήθεν αναπτυξιακά προγράμματα real estate για τη δημόσια γη και τον τουρισμό, χωρίς έλεγχο νομιμότητας και αντίσταση προστασίας του δημοσίου συμφέροντος από τους μηχανικούς, τους νομικούς την υπεύθυνη πολιτεία και τους πολίτες».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης είπε ακόμη ότι το ΤΕΕ θα αναδείξει τις μεθοδεύσεις που ακολουθούνται για να περάσει σταδιακά ο δημόσιος έλεγχος σε όλους τους κρίσιμους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας σε ιδιώτες, όλες τις παθογένειες του συστήματος και τις αποκλίσεις του ελληνικού δημοσίου από τις Οδηγίες και προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως για παράδειγμα θέματα αδειοδοτήσεων, ποιότητας κατασκευών και αυθαιρεσιών σε δημόσια κτίρια, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων. Άσκησε κριτική ο Χρ. Σπίρτζης και στον ΣΕΒ, για τις εισηγήσεις του περί κλειστών επαγγελμάτων και ελάχιστων αμοιβών των μηχανικών, τονίζοντας αφενός μεν ότι το επάγγελμα του μηχανικού είναι απολύτως ανοιχτό σε όποιον σπουδάσει και έχει τις προϋποθέσεις να το ασκήσει αφετέρου δε ότι οι αμοιβές συνδέονται με τις προδιαγραφές για την ποιότητα των μελετών και των έργων. Έθεσε μάλιστα το ερώτημα:

-«Πως είναι δυνατόν η ελληνική κοινωνία να δεχτεί πως οι μεταπράτες του ΣΕΒ και ιδιαίτερα ορισμένοι προεξάρχοντες από αυτούς, οι οποίοι δεν έχουν καν να επιδείξουν παραγωγικές επενδύσεις εν λειτουργία ότι είναι οι απευθείας διαπραγματευτές της Ελλάδας με την τρόικα της ΕΕ και του ΔΝΤ και ότι η κυβέρνηση απλώς συμφωνεί και υλοποιεί τις εντολές και τις υποδείξεις τους;» Τόνισε μάλιστα το ανακόλουθο ο ΣΕΒ την ίδια ώρα που στοχοποιεί τις αμοιβές των μηχανικών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 3,5 έως 4,5% της συνολικής παραγωγής ενός έργου, να αποδέχεται την κερδοσκοπία μελών του, που επιβάλλουν αυξήσεις με ρυθμούς 3 έως 3,5% μηνιαίως στις τιμές των υλικών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 55 έως 60% του κόστους κατασκευής του έργου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v