Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

P. Thompsen: Δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών

Το ΔΝΤ δεν ζητά μειώσεις μισθών, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της αποστολής του ταμείου στην Ελλάδα, Poul Thompsen, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριο. Βρισκόμαστε ακόμη στο αρχικό στάδιο, τόνισε.

P. Thompsen: Δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών
Το ΔΝΤ δεν ζητά μειώσεις μισθών, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της αποστολής του ταμείου στην Ελλάδα, Poul Thompsen, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριο. Βρισκόμαστε ακόμη στο αρχικό στάδιο, το οποίο είναι και το πιο δύσκολο, τόνισε.

Αναλυτικότερα, δείπνο εργασίας πραγματοποίησε το Ελληνο- Aμερικανικό Eμπορικό Eπιμελητήριο με κεντρικό ομιλητή τον Poul Thompsen, Deputy Director Europe Department, International Monetary Fund (IMF Mission’s Chief for Greece). Στόχος της εκδήλωσης ήταν να φέρει κοντά την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα με το ΔΝΤ και να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης, προλογίζοντας τον επίσημο προσκεκλημένο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον τις οικονομίας που βασίζεται στην πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Σχεδίου για τις εξαγωγές. Παράλληλα, τόνισε την αγωνία ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας για την πορεία του αναπτυξιακού σκέλους του Μνημονίου και για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας.

Ο Poul Thompsen ξεκαθάρισε ότι βρισκόμαστε ακόμη στο αρχικό στάδιο το οποίο είναι και το πιο δύσκολο. Μέχρι τώρα έχουν επιτύχει όλοι οι στόχοι. Απαιτείται όμως άμεσα να περικοπεί ο τεράστιος δημόσιος τομέας και να υπάρξουν βαθιές δομικές αλλαγές. Αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες της αναδιάρθρωσης: ΔΕΚΟ, περικοπές εξόδων, φορολογικά έσοδα, Υγεία – Ασφαλιστικό.

Τόνισε ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα, αλλά και πολιτικό και κοινωνικό. Χρειάζεται δραστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων και εξορθολογισμός των ΔΕΚΟ. Ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα του Μνημονίου είναι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης και ότι το ΔΝΤ δεν ζητά μειώσεις μισθών. Επεσήμανε ότι για να επέλθει ανάπτυξη απαιτείται μεγάλη ακόμη προσπάθεια και για αυτό είναι απογοητευμένος από την ανυπαρξία πολιτικής συναίνεσης για την εφαρμογή του Μνημονίου.

Τελειώνοντας ζήτησε από τη ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να είναι αρωγός σε αυτή την ιστορική για την Ελλάδα προσπάθεια.

Ακολούθησε διάλογος με τους επιχειρηματίες και με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο κ. Γιάννος Γραμματίδης παρέδωσε υπόμνημα στον κ. Poul Thompsen, με συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτάσεις, τονίζοντας το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα το Επιμελητήριο έχει ενεργοποιηθεί δυναμικά με πρωτοβουλίες για την ύπαρξη εθνικής συναίνεσης που στόχο θα έχει την ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός σύγχρονου αναπτυξιακού προτύπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v