Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κτηματολόγιο: Φόβοι για "χέρι" από το ΥΠΟΙΚ

Το... μακρύ χέρι του ΥΠΟΙΚ απειλεί τα έσοδα που εξασφάλισε η εταιρία του Κτηματολογίου από τις δηλώσεις δικαιωμάτων επί ακινήτων και τα οποία προορίζονται για τη χρηματοδότηση του έργου σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Κτηματολόγιο: Φόβοι για χέρι από το ΥΠΟΙΚ
Το... μακρύ χέρι του υπουργείου Οικονομικών απειλεί τα έσοδα που εξασφάλισε το 2008 η εταιρία του Κτηματολογίου από τις δηλώσεις δικαιωμάτων επί ακινήτων και τα οποία προορίζονται για τη χρηματοδότηση του έργου σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Η μεταφορά της εποπτείας της επιχείρησης στο υπουργείο Οικονομικών, με βάση το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που ψηφίζεται σήμερα, προβληματίζει τα στελέχη της Κτηματολόγιο Α.Ε. σε σχέση με την τύχη των περίπου 220 εκατ. ευρώ που η εταιρία κατάφερε να συγκεντρώσει από την προπέρσινη κτηματογράφηση 107 περιοχών της χώρας.

Τα χρήματα αυτά έχουν τοποθετηθεί σε τραπεζικό λογαριασμό με σκοπό να χρηματοδοτήσουν τις επόμενες δράσεις της Κτηματολόγιο Α.Ε., καθώς η εταιρία -λόγω ακριβώς του αμαρτωλού παρελθόντος της- δεν μπορεί πλέον να αντλήσει κεφάλαια από ευρωπαϊκά προγράμματα για την ολοκλήρωση του έργου της.

Υπενθυμίζεται ότι στην κτηματογράφηση των 107 περιοχών το 2008 -όπως άλλωστε θα συμβεί και σε όσες ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια- οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώθηκαν να καταβάλουν το ποσό των 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα επί ακινήτων που δήλωναν (ή 20 ευρώ για κάθε βοηθητικό χώρο) ώστε η Κτηματολόγιο Α.Ε. να διασφαλίσει την αυτοχρηματοδότηση του έργου.

Μέχρι σήμερα την εποπτεία της εταιρίας είχε το υπουργείο Περιβάλλοντος (ή το ΥΠΕΧΩΔΕ παλαιότερα), αυτό όμως αλλάζει με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, αφού η οικονομική διαχείριση της Κτηματολόγιο Α.Ε. περνά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, η λειτουργική εποπτεία της εταιρίας παραμένει στο ΥΠΕΚΑ.

Στελέχη της εταιρίας φοβούνται ότι ίσως το υπουργείο Οικονομικών επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα της Κτηματολόγιο Α.Ε. προκειμένου να καλύψει «μαύρες τρύπες» τρίτων φορέων και οργανισμών, ιδίως από τη στιγμή όπου στην παρούσα φάση δεν υλοποιούνται δράσεις σχετικές με τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου που θα απαιτούσαν την απορρόφηση σημαντικών κονδυλίων.

Το 2012 η νέα κτηματογράφηση

Μόλις χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε γνωστό ότι η επόμενη κτηματογράφηση θα περιλαμβάνει 263 περιοχές σε 19 νομούς και θα αφορά σε 4,5 εκατομμύρια στρέμματα και σε περίπου δύο εκατομμύρια δικαιώματα επί ακινήτων.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις μελέτες κτηματογράφησης θα γίνει στις αρχές του 2011, ενώ η διαδικασία των δηλώσεων και της καταβολής των 35 ευρώ ανά δικαίωμα από τους υπόχρεους ιδιοκτήτες ενδεχομένως να ξεκινήσει εντός του 2012 (πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο).
 
Σημειώνεται ότι επιδίωξη του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η διαδικασία κτηματογράφησης και καταγραφής των δικαιωμάτων επί ακινήτων για το σύνολο της χώρας να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η επεξεργασία των δηλώσεων δικαιωμάτων που υποβλήθηκαν το 2008 και πιθανότατα εντός του 2011 θα γίνει η τελική ανάρτησή τους.

Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στις 107 περιοχές που εντάχθηκαν το 2008 στο Εθνικό Κτηματολόγιο θα κληθούν να καταβάλουν και το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης, το οποίο έχει προσδιοριστεί στο 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, μειωμένης κατά το ποσό των 20.000 ευρώ.

Ως ανώτατο ύψος του αναλογικού τέλους κτηματογράφησης, με βάση όσα ισχύουν αυτήν τη στιγμή, έχει οριστεί το ποσό των 900 ευρώ ανά ακίνητο.


[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v