Τράπεζες: Έτοιμες για… επιμήκυνση χρέους

Πως «απενεργοποίησαν» τον κίνδυνο ζημιών από ενδεχόμενη χρονική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Το ύψος των ομολόγων στις 30.9. Πως είναι κατανεμημένο στα βιβλία τους. Στοιχεία για ΕΤΕ, Alpha, EFG, Πειραιώς.

Τράπεζες: Έτοιμες για… επιμήκυνση χρέους
Έτοιμες να αντιμετωπίσουν ακόμη και το δεύτερο χειρότερο σενάριο για το ελληνικό χρέος, την επιμήκυνση, δηλαδή, της διάρκειας του, είναι πλέον οι ελληνικές τράπεζες, χάρη στις μαζικές «τράμπες» ομολόγων, που πραγματοποίησαν τους προηγούμενους μήνες.

Όπως προκύπτει από τις αναλυτικές καταστάσεις εννεαμήνου οι εγχώριες τράπεζες κατείχαν στις 30 Σεπτεμβρίου κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας άνω των 55 δισ. ευρώ. Χαρτοφυλάκιο υπερδιπλάσιας αξίας σε σχέση με την καθαρή θέση τους.

Παρά τη δυσμενή σχέση κρατικών ομολόγων προς ίδια κεφάλαια το τραπεζικό σύστημα διαθέτει «αλεξικέραυνο», σε περίπτωση ακόμη και άμεσης επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς οι τράπεζες αποτιμούν πια σε τιμές κτήσης τα τρία τέταρτα των ομολόγων που κατέχουν.

Και αυτό γιατί τους προηγούμενους μήνες επιδόθηκαν σε μαζικές μεταφορές ομολόγων από το Εμπορικό Χαρτοφυλάκιο και το Διαθεσίμων προς Πώληση στα χαρτοφυλάκια Διακράτησης ως τη Λήξη, και Χρεωστικό Χαρτοφυλάκιο Δανειακών Τίτλων.

Έτσι από τα ομόλογα αξίας 41,6 δισ. ευρώ που κατείχαν στις 30/9 οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) τα 35,3 δισ. ευρώ αποτιμούνται πλέον «βρέξει- χιονίσει» σε αξίες κτήσης.

Η παραπάνω προεργασία αφενός «στεγανοποιεί» τα χαρτοφυλάκια καθώς αποκλείει νέες ζημιές από υποαξίες, αφετέρου λειτουργεί προστατευτικά σε ενδεχόμενο χρονικής παράτασης της διάρκειας του χρέους.

«Είμαστε έτοιμοι ακόμη και για ενδεχόμενο επιμήκυνσης της διάρκειας του χρέους μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, αν και πρόκειται για ενδεχόμενο μη ορατό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα» αναφέρει στο Euro2day τραπεζίτης που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σε ενδεχόμενο χρονικής παράτασης της λήξης ομολόγων οι τράπεζες θα δουν απλά τα έσοδα από τόκους ομολόγων να μειώνονται δεν θα έχουν όμως καμία επίπτωση στην καθαρή τους θέση αναφέρουν αναλυτές

Η ακτινογραφία του χαρτοφυλακίου ομολόγων

Η Alpha Bank μείωσε κατά την διάρκεια του β΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης και το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της κατά 1,4 δισ. ευρώ. Η τράπεζα κατά το γ΄ τρίμηνο διατήρησε σταθερή τη θέση της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα (4,6 δισ. ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα 0,94 δισ. των προνομιούχων) εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα στο Διακράτησης ως τη Λήξη και επομένως αποτιμούνται σε αξία κτήσης.

Στην Eurobank το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων διατηρήθηκε σταθερό στα 8 δισ. ευρώ (μαζί με τις προνομιούχες) εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα στο χαρτοφυλάκιο χρεωστικών τίτλων και αποτιμούνται σε αξίες κτήσης. Μάλιστα η τράπεζα διαθέτει το πλεονέκτημα να διαθέτει ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ που λήγουν εντός της επόμενης διετίας.

Η Εθνική κράτησε ουσιαστικά σταθερό το ύψος του χαρτοφυλακίου ομολόγων στα 20,2 δισ. ευρώ (+100 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο) διατηρώντας μόνο 900 εκατ. ευρώ στο Εμπορικό Χαρτοφυλάκιο και 1,4 δισ. ευρώ στο Διαθεσίμων. Τα υπόλοιπα 17,9 δις ευρώ αποτιμούνται σε αξία κτήσης (συμπεριλαμβανομένων και των 6,1 δισ. ευρώ της Titlos).

Η Πειραιώς αύξησε τα κρατικά ομόλογα κατά 200 εκατ. ευρώ στο γ τρίμηνο (8,8 δισ. ευρώ στις 30/9) και διατηρεί 1,4 δισ. ευρώ στο Διαθεσίμων προς Πώληση, 100 εκατ. ευρώ στο Εμπορικό Χαρτοφυλάκιο και τα υπόλοιπα σε Διακράτησης ως τη Λήξη και Χρεωστικό χαρτοφυλάκιο Δανειακών τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v