Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απεβίωσε ο Tommaso Padoa Schioppa

Έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός σύμβουλος του κ. Γ. Παπανδρέου, Tommaso Padoa Schioppa. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας πέθανε από ανακοπή, ενώ παρέθετε δείπνο σε φίλους στη Ρώμη.

Απεβίωσε ο Tommaso Padoa Schioppa
Έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός σύμβουλος του κ. Γ. Παπανδρέου, Tommaso Padoa Schioppa. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας πέθανε από ανακοπή, ενώ παρέθετε δείπνο σε φίλους στη Ρώμη.

Γεννημένος το 1940 στο Μπελούνο της βόρειας Ιταλίας, θεωρούνταν ένας από τους εγκυρότερους οικονομολόγους της χώρας. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Tommaso Padoa Schioppa ήταν αναλυτής της εφημερίδας "Κοριέρε Ντέλα Σέρα", είχε σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου Μποκκόνι, με ειδίκευση στο Massachusetts Institute of Technology. Όπως τονίζουν σήμερα οι Ιταλοί σχολιαστές, ήταν ανέκαθεν ένθερμος φιλοευρωπαϊστής, αρχίζοντας από την περίοδο κατά την οποία ανέλαβε καθήκοντα της γενικής διεύθυνσης των χρηματικών και οικονομικών υποθέσεων της τότε ΕΟΚ -το 1979- σε στενή συνεργασία με τον Χέλμουτ Σμιτ και τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν.

Το 1984, o Tommaso Padoa Schioppa έγινε αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ιταλίας, με επικεφαλής, τότε, τον μελλοντικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι. Στενός συνεργάτης του Ζακ Ντελόρ, διαδέχτηκε τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην προεδρία του ιδρύματος που έφερε το όνομά του. Το 1998, έγινε μέλος του πρώτου συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με επταετή θητεία. Από το 2006 μέχρι το 2008 διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, στη δεύτερη κυβέρνηση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

Ο κ. Πρόντι δήλωσε "συντετριμμένος, βαθύτατα λυπημένος, από τον θάνατο του Tommaso Padoa Schioppa, ενός στενότατου φίλου και συνεργάτη". Κατά την κυβερνητική του θητεία, ο Τύπος είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με δύο τοποθετήσεις του Tommaso Padoa Schioppa: την αναφορά στην ανάγκη "να πληρώνουν όλοι οι πολίτες τους φόρους, χωρίς κατήφεια" και τη δήλωσή του υπέρ της προσπάθειας "να βγουν από το σπίτι και να δραστηριοποιηθούν οι αιώνιοι έφηβοι, οι λεγόμενοι μαμάκηδες".

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται και στο πιο πρόσφατο επαγγελματικό του καθήκον, στον ρόλο του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, τους τελευταίους τέσσερις μήνες. "Η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την κρίση, υπό τον όρο να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει ετοιμάσει", είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ιταλός οικονομολόγος.

Για τον θάνατο του Tommaso Padoa Schioppa ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε τα εξής:

"Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την αιφνίδια απώλεια του Tommaso Padoa Schioppa.

Υπήρξε εξαιρετικός άνθρωπος και λαμπρός επιστήμονας. Με λόγο βαρύνοντα και καθοριστική δράση στη χώρα του, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο.

Η συμβολή του στη δημιουργία και στην πορεία του ευρώ ήταν ανεκτίμητη. Ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του ευρώ, ένας μεγάλος Ευρωπαίος, ένας βαθύτατα προοδευτικός άνθρωπος, που πίστευε στο παρόν και στο μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού μας νομίσματος, σε μία πολιτική Ευρώπη.

Επί δεκαετίες η παρουσία του στις οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία ήταν διακριτή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών στην κυβέρνηση Prodi.

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί του.

Θέλησε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα να συμπαρασταθεί και έμπρακτα.

Ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στην πρότασή μου, πριν από λίγους μήνες, να συνεργαστούμε στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη μεγάλη και πρωτόγνωρη κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Γνώριζε καλά ότι η κρίση που ξεκίνησε στην Ελλάδα είχε διαστάσεις ευρωπαϊκές. Και συνέβαλε στις προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα σε πρόσφατες συνόδους κορυφής για την αντιμετώπιση μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης.

Αισθάνομαι χρέος να αναγνωρίσω τη μεγάλη και ανιδιοτελή συμβολή του σε αυτήν τη δύσκολη μάχη που δίνει η χώρα μας. Ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν στην προσπάθειά μας και μίλησε δημόσια γι’ αυτήν.

Σε αυτήν την προσπάθεια υπήρξε πραγματικός Έλληνας.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη.

Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v