Νόμος-εξπρές για ταχυδρομεία, τηλεπικοινωνίες

Με συνοπτικές διαδικασίες προωθεί η κυβέρνηση τη θεσμοθέτηση του σχεδίου νόμου "Περί ταχυδρομικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις", το οποίο από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Νόμος-εξπρές για ταχυδρομεία, τηλεπικοινωνίες
Με συνοπτικές διαδικασίες προωθεί η κυβέρνηση τη θεσμοθέτηση του σχεδίου νόμου "Περί ταχυδρομικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις", το οποίο από σήμερα και για διάστημα 10 ημερών τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Το σχέδιο νόμου, που αποτελείται από 34 συνολικά άρθρα και ρυθμίζει σειρά σημαντικά θέματα, που αφορούν στις ταχυδρομικές υπηρεσίες και σε άλλα τηλεπικοινωνιακά ζητήματα, παρουσιάστηκε χθες σε δεύτερη ανάγνωση στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππα. Μάλιστα, προωθείται με ταχύτατες διαδικασίες γιατί θα επιλύσει σημαντικές εκκρεμότητες που αφορούν και στα ΕΛΤΑ, για τα οποία προωθείται η ιδιωτικοποίηση, κι ακόμα πιστεύεται ότι θα δώσει λύσεις και σε προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των επικοινωνιών, απελευθερώνοντας σημαντικές επενδύσεις.

Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου προβλέπονται η πλήρης απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς το 2013 αλλά και η διατήρηση των ΕΛΤΑ ως παρόχου καθολικής υπηρεσίας για 15ετή περίοδο, έως το 2028, η δημιουργία ταμείου επιδότησης της καθολικής υπηρεσίας και η σύντμηση του χρόνου έκδοσης των αδειών εγκατάστασης κινητής τηλεφωνίας σε 4 μόλις μήνες, έναντι τουλάχιστον δύο ετών που ισχύει σήμερα στην πράξη.

Σε ό,τι αφορά τα ταχυδρομεία, εισάγεται η πλήρης απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς, από την 1η Ιανουαρίου 2013, και παράλληλα καθορίζονται τα κριτήρια για το περιερχόμενο και τον χαρακτήρα της καθολικής υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, θα συνιστάται σε παροχή ταχυδρομικής υπηρεσίας τουλάχιστον 5 εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα, πλην εξαιρετικών περιστάσεων ή γεωγραφικών συνθηκών (όπως η μη ύπαρξη αντίστοιχης συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης) και θα περιλαμβάνει:

- Μία περισυλλογή την ημέρα.
- Μία διανομή την ημέρα στην οικία ή στην έδρα κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου ή, κατά παρέκκλιση και υπό προϋποθέσεις σε προσήκουσες εγκαταστάσεις και περιλαμβάνει τουλάχιστον:
- Την περισυλλογή, μεταφορά, διαλογή και διανομή ταχυδρομικών αντικειμένων βάρους έως 2 kg.
- Την περισυλλογή, μεταφορά, διαλογή και διανομή ταχυδρομικών δεμάτων βάρους έως 20 kg, με τη δυνατότητα θέσπισης ειδικών ρυθμίσεων για την κατ' οίκον διανομή τέτοιων δεμάτων.
- Τις υπηρεσίες των συστημένων και των επιστολών με δηλωμένη αξία.

Η "προίκα" των ΕΛΤΑ

Παρότι προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο φορέας καθολικής υπηρεσίας θα επιλέγεται είτε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης είτε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, στο σχέδιο νόμου καθορίζεται ρητώς πως τα ΕΛΤΑ παραμένουν ο φορέας παροχής καθολικής υπηρεσίας για διάστημα 15 ετών από την έναρξη της πλήρους απελευθέρωσης, δηλαδή έως την 31η Δεκεμβρίου 2028, έχοντας το αποκλειστικό δικαίωμα περισυλλογής, διαλογής, μεταφοράς και διανομής των αντικειμένων αλληλογραφίας με όριο βάρους τα 50 γραμμάρια.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θεωρείται "προίκα" της κυβέρνησης προς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, για τα οποία σχεδιάζεται η ιδιωτικοποίηση σημαντικού ποσοστού το επόμενο διάστημα.

Επίσης, σε έξι μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου, θα συσταθεί ταμείο αποζημίωσης και θα καθοριστούν οι διαδικασίες υπολογισμού του καθαρού κόστους όπως και οι μηχανισμοί αποζημίωσης της καθολικής υπηρεσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο άρθρο 18 του σχεδίου νόμου προβλέπονται οι κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης διατάξεων από την ΕΕΤΤ, που φτάνουν σε πρόστιμο έως και 500.000 ευρώ, αλλά και η ανάκληση της άδειας της εταιρίας προσωρινά ή οριστικά ανάλογα με την παράβαση.

Άδειες για τις κεραίες κινητής σε χρόνo dt

Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου, δηλαδή στα άρθρα από 23 έως 34, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στις τηλεπικοινωνίες και κυρίως θέματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων, πάγιο αίτημα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, η ΕΕΤΤ θα αναλαμβάνει και θα διεκπεραιώνει όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης κεραιών και παροχής πληροφοριών για δίκτυα επικοινωνιών, εντός τεσσάρων μηνών. Δημιουργείται επίσης πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο συνεχούς μέτρησης και καταγραφής των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Η πρόθεση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να απλοποιήσει τη διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών έχει γίνει δεκτή με ικανοποίηση από την πλευρά των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσον το φιλόδοξο κυβερνητικό σχέδιο θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Πάντως, θεωρείται βέβαιο πως, εφόσον αυτό επιτευχθεί, θα βοηθηθούν σημαντικά οι επενδύσεις στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v