Κλείνουν οι φορολογικές εκκρεμότητες

Δύσκολη εβδομάδα για χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι στο... παρά πέντε θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες της χρονιάς. Οι προθεσμίες για τέλη κυκλοφορίας, ΕΤΑΚ, περαίωση, ληξιπρόθεσμες.

Κλείνουν οι φορολογικές εκκρεμότητες
Δύσκολη εβδομάδα η τρέχουσα για χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι στο... παρά πέντε θα πρέπει να τακτοποιήσουν όλες τις φορολογικές εκκρεμότητες της χρονιάς.

Το κλείσιμο των φορολογικών εκκρεμοτήτων απαιτεί χρήμα και χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις η πληρωμή φόρων και τελών θα συνοδευτεί και από ταλαιπωρία λόγω των ατελείωτων ουρών που... παραδοσιακά σχηματίζονται αυτές τις ημέρες σε εφορίες και τράπεζες.

Τα τέλη κυκλοφορίας, ο φόρος εισοδήματος, η έκτακτη εισφορά, το ενιαίο τέλος ακινήτων, η περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000 - 2009, η εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών κ.λπ. πρέπει να τακτοποιηθούν έως και τις 31 Δεκεμβρίου.

Μέχρι το τέλος του έτους ευνοούνται και οι μεταβιβάσεις ακίνητων στους περίπου 5.000 οικισμούς σε όλη τη χώρα, στους οποίους θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών αξιών από τις αρχές του 2011.

Για τα τέλη κυκλοφορίας, το υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δοθεί καμιά παράταση πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι φέτος είναι ίσως η μοναδική χρονιά όπου υπάρχει λόγος παράτασης εξαιτίας των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στην αποστολή των ειδοποιητηρίων, καθώς προηγήθηκε η αποστολή των εκκαθαριστικών της περαίωσης.

Ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έλαβαν το ειδοποιητήριο για την πληρωμή των νέων τελών κυκλοφορίας ή αν σε αυτό αναγράφονται λανθασμένα στοιχεία (π.χ. ΑΦΜ ή αριθμός κυκλοφορίας οχήματος) θα πρέπει να απευθυνθούν στις εφορίες για να προμηθευτούν το ειδικό σήμα. Μαζί τους θα πρέπει να έχουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Όσοι έχουν λάβει το ειδοποιητήριο και δεν έχουν πληρώσει ακόμη τα τέλη θα πρέπει να απευθύνονται μόνο στις τράπεζες. Από τις 2 Ιανουαρίου το αυτοκόλλητο σήμα θα διατίθεται μόνο από τις εφορίες με την καταβολή προστίμου, που είναι ισόποσο της αξίας του τέλους.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί και η τελευταία δόση ή το εφάπαξ ποσό του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Μέχρι το τέλος του μηνός θα πρέπει να καταβληθεί και το ενιαίο τέλος ακινήτων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έλαβαν το σχετικό εκκαθαριστικό για το 2009. Το ΕΤΑΚ και η έκτακτη εισφορά ακίνητων, που αφορούν σε ιδιοκτησίες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, εξοφλούνται εφάπαξ. Οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν το ΕΤΑΚ και στις τράπεζες.

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που επιθυμούν να υπαχθούν στην περαίωση και έχουν λάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή την εφορία τους θα πρέπει να το αποδεχθούν μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφληθεί και η πρώτη δόση της περαίωσης από τους φορολογούμενους που αποδέχτηκαν εντός του Νοεμβρίου το εκκαθαριστικό σημείωμα καταβάλλοντας το 20% του συνολικά οφειλόμενου ποσού στις τράπεζες.

Ιδιοκτήτες offshore εταιριών, οι οποίοι σκοπεύουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους σε φυσικά πρόσωπα, θα πρέπει να σπεύσουν μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου αν θέλουν να απαλλαγούν από τον φόρο υπεραξίας και να καταβάλουν φόρο μεταβίβασης μειωμένο κατά 50%. Επιπλέον, αν το φυσικό πρόσωπο -στο οποίο θα μεταβιβαστεί το ακίνητο- είναι ο πραγματικός κύριός του, τότε υπάρχει απαλλαγή και από το τεκμήριο αγοράς.

Ειδικό φόρο 15% επί των ακινήτων πληρώνουν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου οι εταιρίες offshore που δεν θα μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους σε φυσικά πρόσωπα.

Στο τέλος Δεκεμβρίου λήγει και η προθεσμία για την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς από τους φορολογουμένους που το 2009 είχαν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των νέων τεκμηρίων θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει κάθε λόγο να αγωνιά για τις εισπράξεις του Δεκεμβρίου, καθώς θα πρέπει να μπουν στα ταμεία του κράτους 6,045 δισ. ευρώ, ώστε τα συνολικά καθαρά έσοδα όλου του έτους να φθάσουν στα 51,388 δισ. ευρώ που προβλέπει ο αναθεωρημένος στόχος του υπουργείου.

Ο στόχος για έσοδα άνω των 6 δισ. τον Δεκέμβριο είναι ιδιαίτερα δύσκολος δεδομένου ότι φέτος από την αρχή του έτους το Δημόσιο εισπράττει κατά μέσο όρο 4,112 δισ. ευρώ κάθε μήνα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, εάν ληφθεί υπόψη η πρόβλεψη του αρχικού μνημονίου για αύξηση κατά 13,7%, τα καθαρά έσοδα που εισπράχθηκαν στο φετινό ενδεκάμηνο είναι λιγότερα κατά 3,86 δισ. ευρώ αυτών που θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v