Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου τα νέα τιμολόγια

Σε ισχύ τίθενται από την 1η Ιανουαρίου τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, που προβλέπουν αυξήσεις μέχρι 13,7% και μειώσεις έως 13,8% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού για τα νοικοκυριά, ανάλογα με το κλιμάκιο της κατανάλωσης.

ΔΕΗ: Σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου τα νέα τιμολόγια
Σε ισχύ τίθενται από την 1η Ιανουαρίου τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, που προβλέπουν αυξήσεις μέχρι 13,7% και μειώσεις μέχρι 13,8% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού για τα νοικοκυριά (ανάλογα με το κλιμάκιο της κατανάλωσης), καθώς και σημαντικές ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. 

Σε δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" σημειώνεται ότι 5 εκατ. νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις από 2% έως 14%, ενώ τα νέα τιμολόγια αναμένεται να εγκριθούν αύριο, Τρίτη, από τη ΡΑΕ.   

Επιπλέον, αναφέρεται ότι επιβαρυντικά για τους οικιακούς καταναλωτές θα λειτουργήσει και η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα από το 11% στο 13%, ενώ οι επιχειρήσεις των οποίων τα τιμολόγια μειώνονται θα επιβαρυνθούν από έμμεσες αυξήσεις, οι οποίες θα ψαλιδίσουν το ποσοστό της ελάφρυνσης.

Πρόκειται για την πρώτη δόση των αυξήσεων, καθώς σταδιακά μέσα στην επόμενη τριετία (2011 - 2013) η τιμή του ρεύματος για τα περισσότερα νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα απογειωθεί, ανάλογα με την κατανάλωση, κατά 20% - 30%, στο πλαίσιο του "εξορθολογισμού", χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται ενδεχόμενες άλλες αυξήσεις σε πρόσθετα τέλη, όπως αυτά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, του τέλους ΕΡΤ κ.ά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με όσα επισήμως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται η τιμή του ρεύματος:

**Κατά 13,7% για τους 2,816 εκατ. καταναλωτές που καίνε μέχρι και 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, η ΔΕΗ έχει θεσπίσει το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο (ανάπηροι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι κ.ά.) με εκπτώσεις 10% - 20% επί των σημερινών τιμολογίων.

Φιλοδοξία του ΥΠΕΚΑ είναι να ενταχθούν σταδιακά 1,2 εκατ. οικιακοί καταναλωτές, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Μέχρι σήμερα όμως οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 150.000, ενώ δικαίωμα ένταξης για το πρώτο τετράμηνο του 2011 θα έχουν όσοι υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Επιπλέον 1 εκατ. μετρητές αφορούν σε εξοχικές κατοικίες ή σε κλειστά σπίτια, ενώ περίπου 600.000 καταναλωτές θα σηκώσουν όλο το βάρος των αυξήσεων.

**Κατά 2,6% θα αυξηθούν τα τιμολόγια για τα περίπου 2 εκατ. νοικοκυριά που καταναλώνουν από 801 μέχρι 1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο πολυπληθή κατηγορία καταναλωτών, που ανήκουν στη μεσαία τάξη. Μέχρι το 2013 οι αυξήσεις σε αυτούς αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το 10%.

**Κατά 1,6% θα αυξηθούν τα τιμολόγια για άλλους 412.00 καταναλωτές της κατηγορίας 1.601 - 2.000 κιλοβατώρων/τετράμηνο.

**Μειώσεις της τάξης του 4,4% θα έχουν οι περίπου 300.000 οικιακοί καταναλωτές της κατηγορίας από 2.001 έως 3.000 κιλοβατώρες, ενώ ακόμη μεγαλύτερες -περίπου 14%- θα είναι οι μειώσεις για όσους καίνε πάνω από 3.001 κιλοβατώρες/τετράμηνο.

**Μειωμένες από 5% έως 18% θα είναι οι τιμές ρεύματος για τις περίπου 1 εκατ. μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο η τελική επίπτωση στο κόστος του ρεύματος θα κριθεί από το ύψος των έμμεσων χρεώσεων με τις οποίες θα επιβαρυνθούν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v