Ακριβαίνει η «αυτοπεραίωση» από το νέο έτος

Ακριβά θα πληρώνουν από το 2011 την απαλλαγή από τον τακτικό έλεγχο της εφορίας περίπου 1.000.000 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω «αυτοπεραίωσης». Δείτε δεξιά το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου.

Ακριβαίνει η «αυτοπεραίωση» από το νέο έτος
Ακριβά θα πληρώνουν από το 2011 την απαλλαγή από τον τακτικό έλεγχο της εφορίας περίπου 1.000.000 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω «αυτοπεραίωσης».

Ο τελευταίος φορολογικός νόμος, που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο (3842/2010), καθιστά το σύστημα του «αυτοελέγχου» πολύ πιο αυστηρό, με αποτέλεσμα την αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος που θα καλούνται να καταβάλλουν επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Με το νέο σύστημα, το οποίο θα αντικαταστήσει το ισχύον μέχρι τώρα και θα εφαρμοστεί από το οικονομικό έτος 2011 (για διαχειριστικές περιόδους που ξεκινούν από την 1η/1/2010 και μετά), οι εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιες ακαθάριστες αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ θα καλούνται κάθε χρόνο να επαναπροσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδά τους με βάση τις δαπάνες που πραγματοποίησαν, δηλαδή θα υποχρεούνται να δηλώνουν τεκμαρτά ακαθάριστα έσοδα.

Εφόσον τα τεκμαρτά ακαθάριστα έσοδα που θα προσδιορίζονται με το νέο σύστημα είναι υψηλότερα από αυτά που προκύπτουν με βάση τα τηρούμενα βιβλία, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεώνονται να πληρώνουν επιπλέον ΦΠΑ. Παράλληλα, τα καθαρά εισοδήματά τους θα επαναπροσδιορίζονται σε επίπεδα μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα, καθώς θα υπολογίζονται εκ νέου με βάση τα τεκμαρτά ακαθάριστα έσοδα. Συνεπώς, θα καλούνται να πληρώσουν και επιπλέον φόρο εισοδήματος.

Καταβάλλοντας επιπλέον ποσά ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος θα μπορούν να περαιώνουν αυτόματα τις ανέλεγκτες χρήσεις τους και να απαλλάσσονται από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο.

**Η Εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών για την Αυτοπεραίωση δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v