Πώς θα γίνει η αναμόρφωση του ΣΕΠΕ

Το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης.

Πώς θα γίνει η αναμόρφωση του ΣΕΠΕ
Το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης.  

Στόχος της αναμόρφωσης, όπως είπε, είναι η αντιμετώπιση των αδυναμιών του ΣΕΠΕ και των ελλιπών ελέγχων, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας.

Τα νέα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι η πρόβλεψη για περιφερειακή διάρθρωση των υπηρεσιών που αντιστοιχούν σε μεγάλο βαθμό στις καλλικρατικές περιφέρειες, η σύσταση δύο θέσεων γενικών επιθεωρητών και η σύσταση ειδικού τμήματος επιχειρησιακού σχεδιασμού και άμεσης επέμβασης.

Παράλληλα, μειώνονται οι Διευθύνσεις και δημιουργούνται, μια διεύθυνση αντί για δύο, ανά περιφέρεια.

Επίσης, προβλέπεται η σύσταση τμήματος επίλυσης εργατικών διαφορών.


Βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΣΕΠΕ

1. Αποτελεσματικός Έλεγχος

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιχειρείται να διασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για αποτελεσματικό έλεγχο με σκοπό την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Η αποτελεσματικότητα αυτή διασφαλίζεται:

α. Με τη θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας με την οποία απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο εργασίας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία καταχωρούνται με On-Line σύνδεση στο κεντρικό σύστημα (Ι.Κ.Α., Σ.ΕΠ.Ε., Ο.Α.Ε.Δ.). Θεσμοθετείται υποχρέωση του ΣΕΠΕ να επιβάλλει κυρώσεις και για την ανασφάλιστη εργασία.

β. Με την ηλεκτρονική διασύνδεση του Σ.ΕΠ.Ε. και τη συνεργασία με όλους τους όμορους οργανισμούς (Ι.Κ.Α., Ο.Α.Ε.Δ.) αλλά και τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

γ. Με τη σύσταση και λειτουργία κέντρου επιχειρήσεων που υποδέχεται και αξιολογεί τις καταγγελίες και ομάδα ετοιμότητας που παρεμβαίνει άμεσα για τον έλεγχο. Λειτουργία σε 24ωρη βάση.

δ. Με την απλούστευση των διαδικασιών που επιφέρει η διοικητική, οργανωτική και οικονομική αυτοτέλεια. Διασφάλιση της αμεσότητας στις αποφάσεις για μετακινήσεις, για μικτά κλιμάκια, κλπ.

ε. Με την ενίσχυση και επαρκή στελέχωση των περιφερειακών μονάδων και την αποκέντρωση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων. Για ένα μεγάλο μέρος των υποθέσεων θα επιλαμβάνεται η περιφερειακή Διεύθυνση και τοπικά τμήματα.

στ. Με τη συνεχή κατάρτιση και επανακατάρτιση του προσωπικού και τη θεσμοθέτηση αντικειμενικών κινήτρων για την αύξηση της αποδοτικότητας. Προβλέπεται ειδικό έντυπο ελέγχου που συμπληρώνεται από τον επιθεωρητή και ενημερώνεται το κεντρικό σύστημα.

ζ. Με τη συνεχή μετακίνηση των επιθεωρητών για το ελεγκτικό τους έργο σε όλη την περιφέρεια.

η. Με την αυστηροποίηση αλλά και αντικειμενικοποίηση των κυρώσεων, που φθάνουν μέχρι και την οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης.

θ. Με το σαφή καθορισμό, σε ετήσια βάση, των στόχων και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Προβλέπεται η σύνταξη ειδικής έκθεσης πεπραγμένων αλλά και του ετήσιου προγραμματισμού που κατατίθεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

2. Ενίσχυση Συμφιλιωτικού Χαρακτήρα

Το νέο Σ.ΕΠ.Ε. δεν είναι μια υπηρεσία που περιορίζεται στον έλεγχο. Οι αρμοδιότητές του διευρύνονται έτσι ώστε να επιλύονται εξωδικαστικά εργατικές και συλλογικές διαφορές.
Η συμφιλιωτική διαδικασία γίνεται ουσιαστική, αντί μιας διαδικασίας δημοσίων σχέσεων, που είναι σήμερα.

Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται:

α. Με την ειδική εκπαίδευση των Επιθεωρητών Εργασίας στη διαμεσολάβηση και στην επίλυση διαφορών και τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσής τους να διατυπώνουν με σαφήνεια την άποψή τους σε κάθε διαφορά. Ο επιθεωρητής εργασίας δεν είναι απλά αυτός που καταγράφει το ιστορικό.

β. Με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του κεντρικού Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου (Σ.Κ.Ε.) και τη λειτουργία περιφερειακών Σ.Κ.Ε. Ενίσχυση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων αλλά και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

γ. Με την ισχυροποίηση αλλά και τον σαφή προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων σε τοπικό (νομαρχιακό), περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο για τις συμφιλιωτικές διαδικασίες.

δ. Με την ενεργό συμμετοχή του Σ.ΕΠ.Ε. Συμβουλευτικά για την υπογραφή των επιχειρησιακών ή και κλαδικών συμβάσεων και τον έλεγχο για την τήρησή τους.

ε. Με τη θεσμοθέτηση της επιβολής κυρώσεων για όσους αθετούν τα συμφωνηθέντα που καταγράφονται στο πόρισμα μετά από κάθε διαδικασία επίλυσης διαφορών.

3. Ενίσχυση του Προληπτικού Έργου

Το Σ.ΕΠ.Ε. δεν περιορίζεται μόνο σε κατασταλτικά μέτρα, αλλά σχεδιάζει και λειτουργεί και προληπτικά.

Ο ρόλος του αυτός ενισχύεται με τις νέες ρυθμίσεις που προβλέπουν μεταξύ άλλων:

α. Την υποχρέωση του Σ.ΕΠ.Ε. στην ενημέρωση εργαζομένων και εργοδοτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, τα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή ατυχημάτων, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας κλπ. Έκδοση του αναγκαίου ενημερωτικού υλικού. Σύνδεση με τα Κ.Ε.Π. Ενισχύεται σημαντικά η Διεύθυνση ενημέρωσης και επεξεργασίας όλων των στατιστικών δεδομένων.

β. Την υποχρέωση του Σ.ΕΠ.Ε. να συνδράμει συμβουλευτικά εργαζόμενους και εργοδότες, ώστε να αποφεύγονται ενέργειες που οδηγούν σε διαφορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v