Νέα συνάντηση Λοβέρδου - φαρμακοποιών

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσαν εκ νέου την Τετάρτη τα πληθυσμιακά κριτήρια για την ίδρυση φαρμακείων. Συμφωνία για επιστοφές στα ταμεία, συστεγάσεις και ωράριο λειτουργίας.

Νέα συνάντηση Λοβέρδου - φαρμακοποιών
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσαν εκ νέου την Τετάρτη τα πληθυσμιακά κριτήρια για την ίδρυση φαρμακείων.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για μείωση του πληθυσμού που απαιτείται για ίδρυση φαρμακείου από 1.500 που είναι σήμερα σε 1.000 έως 1.300.

Η πρόταση έγινε στο πλαίσιο συνάντησης που είχε ο κ. Λοβέρδος με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) και Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών (ΠΕΦ).

Οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται προβληματισμένοι από την εξέλιξη του διαλόγου, θεωρώντας ότι ο υπουργός έθεσε νέα θέματα, όπως η διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων και τα πληθυσμιακά κριτήρια.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει επέλθει συμφωνία στις συστεγάσεις και διαφωνία στα Σάββατα και στα πληθυσμιακά κριτήρια.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου ανέφερε ότι η έκπτωση από το rebate των φαρμακοποιών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο του αντίστοιχου των φαρμακοβιομηχανιών.

Συστεγάσεις

Ο κ. Αμπατζόγλου πρότεινε συστεγάσεις φαρμακείων χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια
, με τις οποίες μπορούν να δοθούν νέες άδεις σε νέους φαρμακοποιούς, χωρίς να αυξάνεται ο αριθμός των λειτουργούντων φαρμακείων. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον υπουργό, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η σχετική νομοθετική παρέμβαση θα γίνει έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Για την εισαγωγή νέων φαρμακοποιών στο επάγγελμα, ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος πρότεινε, στους τρεις υπαλλήλους που προσλαμβάνονται σε φαρμακείο, ο ένας να είναι φαρμακοποιός.

ΠΦΣ

Σχετικά με τη συνάντηση, η διοίκηση του ΠΦΣ ανακοίνωσε ότι καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση, τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, τους εκλέκτορες και τους προέδρους των συλλόγων όλης της χώρας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία του διαλόγου για το φαρμακευτικό επάγγελμα.

Ο ΠΦΣ δηλώνει κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε τελική συμφωνία υπάρξει με το υπουργείο, θα αφορά συμφωνία επί όλου του πακέτου των προτεινομένων μέτρων, διότι ο επιλεκτικός διαχωρισμός και η ανάδειξη συνεχώς νέων θεμάτων, αφήνει εκκρεμότητες που δημιουργούν τριβές σε βάρος της ηρεμίας του κλάδου και των χιλιάδων ασφαλισμένων και ασθενών.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι υπήρξε σύγκλιση στα εξής θέματα:

αρμοδιότητα για τα φαρμακεία αφορά τον υπουργό Υγείας αποκλειόμενης κάθε άλλης αναφοράς στο πολυνομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα. Ο λόγος είναι ότι τα φαρμακεία αποτελούν μονάδες υγείας και όχι απλά εμπορικά καταστήματα.

-Θέσπιση κλιμακωτής έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία τηρούμενης της αναλογίας 1 προς 3 σε σχέση με επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας. Βασική προϋπόθεση η εμπρόθεσμη πληρωμή σύμφωνα με το νόμο (45 ημέρες) των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία.

-Αποδοχή του υπουργείου της πρότασης του Π.Φ.Σ. για διευκόλυνση της πρόσβασης νέων φαρμακοποιών με την συστέγαση τους με παλαιούς, χωρίς αύξηση του αριθμού των φαρμακείων.

Διαφωνία

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν συμφωνεί με αναθεώρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων διότι αυτό θα έχει σαν συνέπεια την υπερβολική αύξηση του αριθμού των φαρμακείων άρα και της δαπάνης, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει και ο υπουργός.

Παράλληλα πρότεινε την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων για το Σάββατο σε ποσοστό 25% που σημαίνει τουλάχιστον 800 φαρμακεία για την Αθήνα .

'Δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε καμιά αναστάτωση στο κοινωνικό σύνολο. Επιδιώκουμε ειλικρινή διάλογο, με συγκεκριμένη όμως ατζέντα συζητήσεων', τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου.


πηγηwww.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v