Ποδαρικό το 2011 με απεργίες στις συγκοινωνίες

Με απεργίες θα κάνει ποδαρικό στα μέσα μαζικής μεταφοράς το 2011, καθώς οι εργαζόμενοι στο μετρό και στον ηλεκτρικό προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Πρωτοχρονιά, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των συγκοινωνιών.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ποδαρικό το 2011 με απεργίες στις συγκοινωνίες
Με απεργίες θα κάνει ποδαρικό στα μέσα μαζικής μεταφοράς το 2011, καθώς οι εργαζόμενοι στο μετρό και στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο προχωρούν σε 24ωρη απεργία ανήμερα την Πρωτοχρονιά, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των συγκοινωνιών.

Την ίδια ώρα, το κυβερνητικό σχέδιο για την εξυγίανση των συγκοινωνιακών φορέων παίρνει σάρκα και οστά, καθώς ο ΟΑΣΑ από την αρχή του χρόνου προχωρά σε σημαντικές αλλαγές σε 16 κομβικές λεωφορειακές γραμμές της πρωτεύουσας, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτόν να εξοικονομήσει πόρους που θα επιτρέψουν τον καλύτερο σχεδιασμό του δικτύου.

Κινητοποιήσεων συνέχεια

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του μετρό και του ηλεκτρικού ανήμερα την Πρωτοχρονιά καθώς οι μηχανοδηγοί των δύο μέσων προχώρησαν στην κήρυξη 24ωρης απεργίας αντιδρώντας στην εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου των νέων περικοπών στις αποδοχές τους. Μάλιστα, είναι πιθανό σήμερα εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τα εγκαίνια του νέου σταθμού του μετρό στην Αγία Παρασκευή.

Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά νέος κύκλος κινητοποιήσεων στις συγκοινωνίες: Τη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου, τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Την Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα κάνουν στάση εργασίας 12 με 4 και τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 11 με 4. Επίσης, δεν αποκλείεται να αποφασίσουν νέες κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Διαρθρωτικές αλλαγές

Την ώρα όπου οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, από την πλευρά του ΟΑΣΑ προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Ο οργανισμός από την 1η Ιανουαρίου προχωρά σε νέες σημαντικές αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων.

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως στόχο τη μετατροπή των λεωφορείων σε μέσο τροφοδοτικό των μέσων σταθερής τροχιάς. Στο πλαίσιο αυτό, πολλές γραμμές σταματούν να διέρχονται από το κέντρο της πόλης και η αφετηρία τους ορίζεται σε σταθμούς του μετρό, όπου οι επιβάτες των λεωφορείων θα μπορούν να μετεπιβιβάζονται.

Παράλληλα, συγχωνεύονται γραμμές που εκτελούσαν ίδια ή παραπλήσια δρομολόγια και αναστέλλεται η λειτουργία γραμμών που δεν είχαν την ικανοποιητική επιβατική κίνηση.

Αντίστοιχες κινήσεις είχαν γίνει και στις αρχές του μήνα και αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου ανασχεδιασμού των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Εκτός της εξοικονόμησης ανθρώπινων πόρων αλλά και τροχαίου υλικού, ο ΟΑΣΑ με τις αλλαγές αυτές στοχεύει μακροπρόθεσμα στην αύξηση του συνολικού αριθμού των μετακινήσεων στην περιοχή ευθύνης του.

Ο στόχος που τίθεται είναι η αύξηση του μεριδίου των αστικών συγκοινωνιών στις μετακινήσεις αυτές στο 45% του συνόλου τα επόμενα 3 έτη (2013).

Οι παρεμβάσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου

Οι παρεμβάσεις στο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών, που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2011, είναι οι εξής:

- 024 ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ: μετατρέπεται σε τροφοδοτική στο σταθμό μετρό - ΗΣΑΠ ΑΤΤΙΚΗ (024 ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΣΤ. ΑΤΤΙΚΗ - ΣΤ ΛΑΡΙΣΗΣ ).
- 057 ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΑΦΝΗ - ΛΟΦΟΣ ΣΚΟΥΖΕ: μετατρέπεται σε τροφοδοτική στο σταθμό μετρό - ΗΣΑΠ ΟΜΟΝΟΙΑ (057 ΟΜΟΝΟΙΑ - ΛΟΦΟΣ ΣΚΟΥΖΕ )
- 202 ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΑΦΝΗ - ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ ΦΙΞ: νέα τροφοδοτική γραμμή στους σταθμούς μετρό.

- 100 ΠΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ - ΑΓΟΡΑ και 200 ΜΟΥΣΕΙΟ - ΑΓΟΡΑ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ: συγχωνεύονται στη γραμμή 100 ΜΟΥΣΕΙΟ - ΑΓΟΡΑ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ.
- 106 ΠΛ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ - ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ: μετατρέπεται σε τροφοδοτική στο σταθμό μετρό ΣΥΓΓΡΟΥ - ΦΙΞ.

- 126 ΠΛ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ - ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟ: μετατρέπεται σε τροφοδοτική στο σταθμό μετρό ΣΥΓΓΡΟΥ - ΦΙΞ.
- 136 ΠΛ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ - ΑΝΩ Ν. ΣΜΥΡΝΗ Β: μετατρέπεται σε τροφοδοτική στο σταθμό μετρό ΣΥΓΓΡΟΥ - ΦΙΞ.
- 137 ΠΛ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ  - ΑΝΩ Ν. ΣΜΥΡΝΗ Α: μετατρέπεται σε τροφοδοτική στο σταθμό μετρό ΣΥΓΓΡΟΥ - ΦΙΞ.

- 206 ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ: μετατρέπεται σε τροφοδοτική στο σταθμό μετρό ΔΑΦΝΗ.
- 237 ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ μετατρέπεται σε τροφοδοτική στο σταθμό μετρό ΔΑΦΝΗ.
- Β11 ΠΛ. ΒΑΘΗ - ΙΛΙΟΝ - ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: μεταφορά τέρματος στην Πετρούπολη (κοινό τέρμα με τη γραμμή Α11).

- 719 ΠΛ. ΒΑΘΗ - ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ: επέκταση γραμμής στην ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ (ΠΛ. ΒΑΘΗ - ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ - ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ).
- 403 ΣΤ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ - ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΑΝΩ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ: αναστολή λειτουργίας λόγω επικάλυψης της διαδρομής από άλλες γραμμές και τη λειτουργία του νέου σταθμού μετρό ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.
- 447 ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΑΝΩ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ: πύκνωση δρομολογίων λόγω αναστολής της γραμμής 403.
- 538 ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΟΝΥΣΟΥ: αναστολή λειτουργίας λόγω χαμηλής επιβατικής κίνησης.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλεφωνικό κέντρο 185 του ΟΑΣΑ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oasa.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v