Τράπεζες: Πώς μοιράζεται το πακέτο των 20 δισ.

Οριστικοποιήθηκε για τις ελληνικές τράπεζες η κατανομή των εγγυήσεων ύψους 20 δισ. ευρώ από το νέο πακέτο των 25 δισ. ευρώ. Σήμερα συναντάται ο Γ. Παπακωνσταντίνου με τους τραπεζίτες.

Τράπεζες: Πώς μοιράζεται το πακέτο των 20 δισ.
Οριστικοποιήθηκε για τις ελληνικές τράπεζες η κατανομή των εγγυήσεων ύψους 20 δισ. ευρώ από το νέο πακέτο των συνολικά 25 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας δικαιούται εγγυήσεις ύψους 4,1 δισ. ευρώ, η Eurobank περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha Βank και η Τράπεζα Πειραιώς δικαιούνται από 3 δισ. ευρώ έκαστη.

Στόχος των τραπεζών είναι η περαιτέρω θωράκιση της ρευστότητάς τους δεδομένου ότι έχουν υποστεί σημαντική μείωση στις καταθέσεις τους, καθώς έχουν "εγκαταλείψει" τη χώρα καταθέσεις 30 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μείωση των καταθέσεων και σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής" οι επιτελείς των τραπεζών χωρίζουν το 2010 σε δύο περιόδους:

Στο α΄ εξάμηνο, όταν σημειώθηκε εκροή κεφαλαίων προς τράπεζες του εξωτερικού αλλά και προς θυρίδες, λόγω της μεγάλης ανησυχίας για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. 

Στο β΄ εξάμηνο η μείωση των καταθέσεων αποδίδεται στην ύφεση που ταλανίζει τη χώρα και στην επακόλουθη συρρίκνωση των εισοδημάτων.

Συνάντηση Παπακωνσταντίνου - τραπεζιτών για τη ρευστότητα

Οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα πρόκειται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τη ρευστότητα των τραπεζών αλλά και τις εξελίξεις στην παγκόσμια και ελληνική οικονομία γενικότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v