Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συζήτηση για το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές

Επί τάπητος τίθεται εκ νέου το ενδεχόμενο ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων κάποιες Κυριακές τον χρόνο. Επίσης, θα συζητηθεί η περίπτωση εκπτώσεων τέσσερις φορές τον χρόνο, όσες και οι εποχές.

Συζήτηση για το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές
Επί τάπητος τίθεται εκ νέου το ενδεχόμενο ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων κάποιες Κυριακές τον χρόνο. Επίσης, θα συζητηθεί η περίπτωση εκπτώσεων τέσσερις φορές τον χρόνο, όσες και οι εποχές.

Αναλυτικότερα, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία εκπροσώπων των εμπορικών φορέων της αγοράς θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση το θέμα ανοίγματος των καταστημάτων 3 - 4 Κυριακές τον χρόνο, πέραν της Κυριακής κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, όπου παραδοσιακά και βάσει νόμου τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά.

Λίγες εβδομάδες μετά τη μάχη στις αίθουσες των δικαστηρίων μεταξύ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών από τη μία και των υπόλοιπων εμπορικών φορέων της αγοράς και των εργατοϋπαλλήλων του κλάδου από την άλλη, σήμερα ανοίγει εκ νέου σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιείται το θέμα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κάποιες Κυριακές μέσα στον χρόνο.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλη Κορκίδη, "το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ξεπεράστηκε, έκανε τον κύκλο του, χωρίς να εξυπηρετεί πλέον κανέναν και θα πρέπει να αναθεωρηθεί με πολλή προσοχή, επανακαθορίζοντας σε μια νέα βάση τρόπους που θα προσεγγίζουν τις σημερινές και αυριανές ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή".

Αναφορικά με την επιχειρούμενη απελευθέρωση του ωραρίου και κυρίως τη λειτουργία των καταστημάτων χωρίς περιορισμούς ακόμα και τις Κυριακές, ο ίδιος σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι ξεκινά από σήμερα στο πρώτο συμβούλιο της χρονιάς η εξέταση όλων των προτάσεων που συγκέντρωσε η ΕΣΕΕ από όλη την Ελλάδα, να συμφωνήσουν με όλους τους φορείς εργοδοτών αλλά και εργαζομένων, ώστε να καταλήξουν σε αποφάσεις που θα λάβουν.

Ο ίδιος σημειώνει ότι σε μια περίοδο όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει συνεχή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα και εμφανίζει τους Έλληνες ως τους πλέον απαισιόδοξους Ευρωπαίους, δίνεται η πρώτη ευκαιρία της νέας χρονιάς να βελτιώσουμε την ψυχολογία, να αλλάξουμε το κλίμα στην αγορά, να αυξήσουμε τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και να επαναφέρουμε το χαμόγελο στους καταναλωτές.

Με τα θεαματικά ποσοστά των εκπτώσεων, αλλά κυρίως με τις πολύ φθηνές τελικές τιμές, ελπίζω οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις να εξελιχθούν σε περίοδο αισιοδοξίας για όλους μας και εύχομαι καλές δουλειές στους συναδέλφους μου και καλές αγορές στους καταναλωτές".

Την ίδια ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί προς συζήτηση και η περίοδος των εκπτώσεων. Σημειώνεται ότι την τελευταία διετία, και ειδικότερα από τον Δεκέμβριο του 2008, η αγορά βρίσκεται σε συνεχή περίοδο προεκπτώσεων - προσφορών, εξέλιξη η οποία έχει οδηγήσει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σε σοβαρές στρεβλώσεις και έχει προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι να διενεργούνται εκπτώσεις τέσσερις φορές τον χρόνο, όσες και οι εποχές, ενώ στις προτάσεις τους είναι τις περιόδους αυτές να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα μία Κυριακή.

Η πρόταση αυτή, και κυρίως το άνοιγμα των καταστημάτων κάποιες Κυριακές τον χρόνο, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην αγορά. Ήδη υπάρχει επίσημη απάντηση από την Αγωνιστική Συνεργασία των εμπόρων, η οποία καταγγέλλει την απόφαση του νομάρχη Κυκλάδων, η οποία, επικαλούμενη μεταξύ άλλων και προτάσεις εμπορικών συλλόγων, αποφάσισε να επιτρέψει προαιρετικά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες για το πρώτο τρίμηνο του 2011.
 
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι μικροί έμποροι και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας εξαιτίας της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, της πτώσης του τζίρου, από την εξάπλωση των πολυκαταστημάτων και από την άγρια φορολογική επίθεση, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες.
 
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, "οι μόνοι που θα ωφεληθούν σε βάρος των χιλιάδων μικρών εμπόρων από το άνοιγμα τις Κυριακές και τις αργίες είναι τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και οι μεγάλες ελληνικές και ξένες αλυσίδες, που με αυτόν τον τρόπο θα απορροφήσουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου και της αγοράς και θα οδηγήσουν χιλιάδες μικρά μαγαζιά στον αφανισμό".

Επίσης, καλούνται το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων μικρών εμπόρων, οι ομοσπονδίες και οι εμπορικοί σύλλογοι να αντιδράσουν, να κινητοποιηθούν και από κοινού να αντισταθούν στην απόφαση, που είναι αρχή για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

ΕΣΕΕ: Ανοικτή στο άνοιγμα κάποιες Κυριακές το χρόνο. Ζητά αναμόρφωση της υπάρχουσας νομοθεσίας

Αποφασισμένη να προλάβει τα χειρότερα - το άνοιγμα του εκπτωτικού εμπορικού στην Κάντζα και όχι μόνο- είναι η διοίκηση της ΕΣΕΕ η οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να λειτουργούν τα καταστήματα κάποιες Κυριακές το χρόνο.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδης η Συνομοσπονδία έχει ανοίξει διάλογο με όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας - σήμερα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη- και έχει θέσει επί τάπητος το θέμα των Κυριακών, του ωραρίου, των προσφορών και των εκπτώσεων.

Συγκεκριμένα ο Κορκίδης ανέφερε ότι η πρόταση της Ένωσης είναι για λειτουργία 2 Κυριακές την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και μια Κυριακή πριν από το Πάσχα.
 
Επίσης η Συνομοσπονδία προτείνει οι χειμερινές εκπτώσεις να ξεκινούν την 1η Ιανουρίου και να πραγματοποιούνται 4 δεκαήμερα προσφορών μέσα στο χρόνο.
 
Σε ότι αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι τα καταστήματα να λειτουργούν παραγωγικές ώρες να παραμένουν ανοικτά το μεσημέρι ανοίγοντας αργότερα το πρωί.

Σημειώνεται ότι έχει προγραμματισθεί ευρεία σύσκεψη στις 24 Ιανουαρίου οπου θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπορική φορείς της αγοράς προκειμένου να καθοριστεί ένα κοινό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v