Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ειδοποιητήρια σε όσους δεν πλήρωσαν διόδια

Τα πρώτα ειδοποιητήρια με τα οποία καλούν τους οδηγούς που αρνήθηκαν να πληρώσουν το αντίτιμο των διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες έχουν ήδη αποστείλει οι κοινοπραξίες που τους διαχειρίζονται.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ειδοποιητήρια σε όσους δεν πλήρωσαν διόδια
Τα πρώτα ειδοποιητήρια με τα οποία καλούν τους οδηγούς που αρνήθηκαν να πληρώσουν το αντίτιμο των διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες έχουν ήδη αποστείλει οι κοινοπραξίες που τους διαχειρίζονται.

Το υπουργείο Υποδομών, έπειτα από αίτημα των παραχωρησιούχων και το πράσινο φως που έλαβε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προέβη στην ταυτοποίηση των οδηγών με βάση τον αριθμό του αυτοκινήτου τους και παρέδωσε τα σχετικά στοιχεία στους διαχειριστές των οδικών αξόνων ώστε αυτοί να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα ποσά.

Στα ειδοποιητήρια αυτά, τα οποία με βάση πληροφορίες απέστειλε την περασμένη εβδομάδα πρώτη η κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (διαχειρίζεται το τμήμα του ΠΑΘΕ Μαλιακός - Κλειδί), δίνεται προθεσμία 15 ημερών στους "παραβάτες" οδηγούς για να τακτοποιήσουν την οφειλή τους.

Αν δεν το πράξουν, τότε η εταιρία θα προχωρήσει στην έκδοση διαταγής πληρωμής, προσαυξάνοντας μάλιστα το διεκδικούμενο ποσό κατά είκοσι φορές. Ανάλογα θα κινηθούν και οι υπόλοιπες κοινοπραξίες όταν θα έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία των οδηγών που δεν πληρώνουν διόδια.

Ήδη, έχουν στείλει στο ΥΠΟΜΕΔΙ τις λίστες με τους αριθμούς των οχημάτων και εντός των ημερών αναμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταυτοποίηση που έχει γίνει μέχρι στιγμής αφορά σε οδηγούς που πέρασαν τα διόδια χωρίς να πληρώσουν το αντίστοιχο τίμημα μετά τη 15η Δεκεμβρίου 2010, όταν και εκδόθηκε η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία επέτρεπε τη διατήρηση των φωτογραφιών των οχημάτων και την ταυτοποίηση του οδηγού τους.

Για όσους "παρανόμησαν" πριν από την ημερομηνία αυτή ενδεχομένως να μη γίνει ταυτοποίηση και επομένως να μην κινηθεί από τους παραχωρησιούχους διαδικασία διεκδίκησης των οφειλόμενων ποσών.

Δεν αποχωρούν από τις συμβάσεις

Παρά το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις εντεινόμενες αντιδράσεις των οδηγών και με την προσωρινή διακοπή της χρηματοδότησης ορισμένων έργων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι κατασκευαστικοί όμιλοι που απαρτίζουν τις κοινοπραξίες εκμετάλλευσης των πέντε αυτοκινητοδρόμων (Μαλιακός - Κλειδί, Ε65, Ιονία Οδός - Μεταμόρφωση - Σκάρφεια, Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα και Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα) δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τις συμβάσεις.

Σημειώνουν δε ότι θα επιμείνουν μέχρι τέλους στην προώθηση των έργων. Παράλληλα, κατηγορούν το ΥΠΟΜΕΔΙ για τη σοβαρή καθυστέρηση που υπήρξε στην αντιμετώπιση προβλημάτων και εμποδίων (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές έρευνες κ.ά.), τα οποία δεν επέτρεψαν την ταχύτερη υλοποίηση των συμβάσεων.

Επιρρίπτουν δε ευθύνες στο υπουργείο και για την αναποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, εφόσον είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να μειώσει το ύψος των διοδίων. Πάντως, οι παραχωρησιούχοι θεωρούν πως τελικά σε συνεργασία με το υπουργείο και τις χρηματοδότριες τράπεζες θα βρεθεί λύση.

Αυτή θα βασίζεται στη χρονική παράταση της περιόδου εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων και στην ταυτόχρονη μείωση του ύψους των διοδίων. Με τον τρόπο αυτόν, οι εμπλεκόμενοι φορείς πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να περιορίσουν τις αντιδράσεις των πολιτών και του κινήματος "δεν πληρώνουμε διόδια", που το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από εκείνες που υπολόγιζαν αρχικά.

Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αναπτύξει το εν λόγω κίνημα, εκτός του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού οδηγών που αρνούνται να πληρώσουν διόδια, είναι και το γεγονός ότι οι κατά τόπους επιτροπές οργανώνονται σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μάλιστα, το προσεχές Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011 θα πραγματοποιήσουν συνέλευση στη Λαμία προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους αλλά και για να βρουν τρόπους ώστε να αντικρούσουν τις προσπάθειες καταστολής του κινήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v