Δημόσιο: Θέλει haircut χρεών σε τηλεπικοινωνιακές

Σε αναδιάρθρωση των οφειλών του προς τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, κατά το πρότυπο της αντίστοιχης διαδικασίας που ακολουθήθηκε με τις φαρμακευτικές, φαίνεται ότι προσανατολίζεται το Δημόσιο.

Δημόσιο: Θέλει haircut χρεών σε τηλεπικοινωνιακές
Σε αναδιάρθρωση των οφειλών του προς τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, κατά το πρότυπο της αντίστοιχης διαδικασίας που ακολουθήθηκε με τις φαρμακευτικές, φαίνεται ότι προσανατολίζεται το Δημόσιο.

Το θέμα απασχόλησε συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη με τους εκπροσώπους των τηλεπικοινωνιακών εταιριών, όπου κατ' αρχάς συμφωνήθηκε να υπάρξει καταγραφή του συνόλου των οφειλών, προκειμένου το Δημόσιο να αποκτήσει σαφή εικόνα για το τι και σε ποιον το χρωστά και στη συνέχεια να γίνουν συζητήσεις για το πώς οι οφειλές αυτές μπορούν να αποπληρωθούν.

Το ελληνικό δημόσιο είναι μεγαλύτερος χρήστης
τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα έχει πολύ μεγάλες οφειλές προς τις επιχειρήσεις του κλάδου. Μόνο προς τον ΟΤΕ οι οφειλές εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 130 εκατομμύρια ευρώ και στο παρελθόν το θέμα έχει τεθεί από τη διοίκηση του ΟΤΕ, καθώς, όπως σημειωνόταν χαρακτηριστικά, ο Οργανισμός έχει πολλούς μετόχους και δεν μπορεί διαρκώς να κάνει τα στραβά μάτια στις οφειλές του Δημοσίου, που είναι μόνο ένας από αυτούς και πλέον όχι ο μεγαλύτερος.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Πάντως, από την πλευρά του Δημοσίου έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη δραστική περικοπή στο μισό του κόστους που καταβάλλει το κράτος για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2009 το σχετικό κόστος εκτιμάται πως προσέγγισε τα 330 εκατομμύρια. Ο στόχος είναι να μειωθεί περίπου στα 150 εκατομμύρια ευρώ και πιστεύεται πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αναζήτηση καλύτερων τιμών, αφού σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, το δημόσιο εξακολουθεί να αγοράζει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε τιμές ιδιώτη.

Προς την κατεύθυνση της περιστολής του κόστους θα βοηθήσει η δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής Τηλεπικοινωνιακών Τελών, την οποία προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Μεγάλη συνεισφορά στη μείωση της τηλεπικοινωνιακής δαπάνης θα έχει η αξιοποίηση του Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης - ΣΥΖΕΥΞΙΣ, όπου σχεδιάζεται να ενταχθούν περισσότερα από 30.000 δημόσια κτίρια έναντι των περίπου 4.500 κτηρίων που συμμετέχουν σήμερα.

Να θυμίσουμε, τέλος, ότι με εγκύκλιό του τον περασμένο Νοέμβριο ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Ραγκούσης, ανέλαβε πρωτοβουλία για μεγαλύτερη περιστολή των δημοσίων δαπανών και εξορθολογισμό των εξόδων από τη χρήση των κινητών στο Δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο