ΕΕ: Εξετάζει την πρόταση Αθήνας για λιγνίτη

Η ΕΕ θα εξετάσει τα μέτρα που πρότεινε η Αθήνα για την αγορά λιγνίτη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, όπου τονίζεται ότι προτάθηκε η πρόσβαση στο 40% των λιγνιτικών μονάδων σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ.

ΕΕ: Εξετάζει την πρόταση Αθήνας για λιγνίτη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τα μέτρα που πρότεινε η Αθήνα για την αγορά λιγνίτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού κ. Joaquin Almunia, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «αυτή η περίπτωση αφορά τη δημιουργία ίσες ευκαιρίες μεταξύ της ΔΕΗ και των ανταγωνιστών της στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας».

«Αυτό είναι θεμελιώδες για την εξασφάλιση μεγαλύτερης επιλογής προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και για την αύξηση της ασφάλειας της προμήθειας για τους καταναλωτές», τόνισε.

Η Κομισιόν ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει προτείνει να δοθεί πρόσβαση στο 40% των λιγνιτικών μονάδων σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ στην Ελληνική αγορά, προσθέτοντας ότι οι τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν προσκληθεί να σχολιάσουν τα μέτρα.

Τέθηκε σε διαβούλευση η εναλλακτική πρόταση για την απελευθέρωση ενέργειας όσον αφορά τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή

Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε σήμερα σε διαβούλευση την εναλλακτική ισοδύναμη λύση που προτείνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ θα διαθέσει στην διεθνή αγορά Συμβάσεις Ανταλλαγής Ενέργειας («ΣΑΕ»). Σε διαβούλευση τίθενται επίσης και κάποιες άλλες ακόμη εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση που η αγορά δεν ανταποκριθεί εν όλω ή εν μέρει στους διαγωνισμούς για την διάθεση των ΣΑΕ.

Μετά το πέρας της διαβούλευσης, και με βάση τις παρατηρήσεις και προτάσεις που θα έχουν υποβληθεί, θα προκύψει νέος κύκλος συζητήσεων με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής και θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v