Vivartia-ΜΕΒΓΑΛ: Σύντομα η απόφαση της ΕπΑν

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία εξέτασε κατά πόσον η γνωστοποιηθείσα εξαγορά του ομίλου ΜΕΒΓΑΛ από τον όμιλο VIVARTIA είναι συμβατή με τις διατάξεις περί προστασίας του ανταγωνισμού.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Vivartia-ΜΕΒΓΑΛ: Σύντομα η απόφαση της ΕπΑν
Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία εξέτασε, κατόπιν σχετικής εισήγησης, κατά πόσον η γνωστοποιηθείσα εξαγορά του ομίλου ΜΕΒΓΑΛ από τον όμιλο VIVARTIA στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι συμβατή με τις διατάξεις περί προστασίας του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Vivartia, ενώ με βάση τις ίδιες πληροφορίες η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ανεξάρτητης Αρχής, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης υπήρξε και αίτημα του κ. Δημήτρη Συμεωνίδη, εκ των βασικών μετόχων της ΜΕΒΓΑΛ, να μην προχωρήσει η εξαγορά, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η πραγματοποίηση της υπό κρίση συγκέντρωσης δύναται να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού, ιδίως με τη δημιουργία ή την ενίσχυση δεσπόζουσας θέσης, στις σχετικές αγορές της προμήθειας νωπού γάλακτος (τόσο σε τοπικές παραγωγικές ζώνες της βόρειας Ελλάδας όσο και σε εθνικό επίπεδο), της παραγωγής και διάθεσης φρέσκου γάλακτος, καθώς και της παραγωγής και διάθεσης σοκολατούχου γάλακτος στην ελληνική επικράτεια.

Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η λήψη κατάλληλων διορθωτικών μέτρων, προκειμένου να εγκριθεί η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση.

Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v