Κύπρος: Ισραηλινή συμμετοχή στο φυσικό αέριο

Στον αέρα βρίσκεται πλέον η τεχνοκρατική απόφαση της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου να προχωρήσει με την υπογραφή συμβολαίου προμήθειας φυσικού αερίου από τη Shell.

Κύπρος: Ισραηλινή συμμετοχή στο φυσικό αέριο
Στον αέρα βρίσκεται πλέον η τεχνοκρατική απόφαση της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου να προχωρήσει με την υπογραφή συμβολαίου προμήθειας φυσικού αερίου από τη Shell, με τον αρμόδιο υπουργό να δηλώνει σήμερα ότι θα εξεταστούν εκ νέου όλα τα δεδομένα προτού ληφθεί πολιτική απόφαση, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του κυπριακού site stockwatch. 

«Οποιαδήποτε απόφαση που θα ληφθεί θα είναι με τέτοιο τρόπο ώστε να λαμβάνει υπόψη τις οποιεσδήποτε εξελίξεις της γύρω περιοχής και τα κοιτάσματα στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου», είπε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου, ανοίγοντας εμμέσως πλην σαφώς την πόρτα για την εξέταση πρότασης που υπέβαλαν εκπρόθεσμα και άλλες εταιρείες, όπως η Ισραηλινή Delek.

Μετά από τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε το ΔΣ της ΔΕΦΑ, η διεύθυνση της ΡΑΕΚ, της ΑΗΚ και η Υπηρεσία Ενέργειας του υπ. Εμπορίου, ο Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε «ότι όλα τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει και όλες οι μελέτες, εισηγήσεις, προτάσεις που έχουν υποβληθεί από χώρες ή εταιρείες γειτονικών χωρών για συνεργασία, θα τεθούν ενώπιον της κυβέρνησης, η οποία θα λάβει την πολιτική απόφαση με στόχο τη μείωση του κόστους της πρώτης ύλης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειάς, με απώτερο στόχο η μείωση αυτή να φθάσει προς τους καταναλωτές».

Ταυτόχρονα επεσήμανε με νόημα ότι «η υπόθεση έλευσης φυσικού αερίου δεν είναι τόσο απλή, έχει και άλλες προεκτάσεις».

Η ΔΕΦΑ αποφάσισε πριν τρεις βδομάδες να προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου με τη Shell έναντι €4 δισ., για 20 χρόνια.

Ο κ. Πασχαλίδης επανέλαβε με έμφαση ότι «δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το θέμα του φυσικού αερίου και ότι αυτή θα ληφθεί από την κυβέρνηση αφού τεθούν ενώπιον της όλα τα πρόσφατα δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας με αποκλειστικό γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον».

Ο υπουργός Εμπορίου επιβεβαίωσε παράλληλα ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε επιστολή από την Ισραηλινή εταιρεία Delek με εισήγηση για συνεργασία στην έλευση φυσικού αερίου και στη δημιουργία του τερματικού σταθμού όχι όμως από την Ισραηλινή κυβέρνηση».

Ο κ. Πασχαλίδης υπεραμύνθηκε της ΔΕΦΑ όσον αφορά στο θέμα των «κρυμμένων φακέλων», λέγοντας ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες και ότι είναι μέρος της διαδικασίας να διατηρούν και δικά τους στοιχεία για αυτοέλεγχο ή έλεγχο από τρίτους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v