ΦΑΓΕ: Τετραπλασιασμός παραγωγής στις ΗΠΑ έως 2013

Φουλάρει τις μηχανές της στην αγορά των ΗΠΑ η ΦΑΓΕ η οποία στοχεύει στον τετραπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της μέχρι το 2013.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΦΑΓΕ: Τετραπλασιασμός παραγωγής στις ΗΠΑ έως 2013
Φουλάρει τις μηχανές της στην αγορά των ΗΠΑ η ΦΑΓΕ η οποία στοχεύει στον τετραπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της μέχρι το 2013.

Όπως δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο διευθυντής του εργοστασίου της εταιρείας στις απέναντι πλευρά του Ατλαντικού η εταιρεία επιδιώκει να τετραπλασιάσει την παραγωγή κατά τα επόμενα τρία χρόνια, χωρίς ωστόσο να δώσει καμία εκτίμηση για τον πιθανό αριθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Στόχος σύμφωνα με πληροφορίες είναι να αυξηθεί η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα από 16 εκατομμύρια γαλόνια στα 65 εκατομμύρια γαλόνια έως το 2013. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να πιάσει τον στόχο η εταιρεία σχεδιάζει νέες επενδύσεις για τη φετινή χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του εργοστασίου ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2008, οπότε και ξεκίνησε την λειτουργία του, αποτελώντας σήμερα μία επένδυση, της τάξεως των $125 εκ..

Η αρχικά σχεδιαζόμενη παραγωγική δυναμικότητα των 6.000 τόνων ετησίως, τελικά, με την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου, είχε φθάσει τους 12.000 τόνους, λόγω της αποδοχής του προϊόντος και της αυξημένης ζήτησης, ενώ σύντομα αυξήθηκε στους 18.000 τόνους ετησίως. Σήμερα πάντως, μετά από 2,5 περίπου χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου, με τις επεκτάσεις των γραμμών παραγωγής, έχει φθάσει τους 45.000 τόνους ετησίως.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις Η.Π.Α., σε μία δηλαδή από τις πιο ανταγωνιστικές και απαιτητικές αγορές του κόσμου, το Total έχει ήδη κατακτήσει μερίδιο αγοράς 3%, ενώ σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Kairos Consumers για λογαριασμό του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων το γιαούρτι ΦΑΓΕ έχει αναγνωρισιμότητα στο 11% του αμερικάνικου κοινού, ως επώνυμο brand. Αποτέλεσμα η συνολική αγορά του ελληνικού γιαουρτιού σε αξία, έχει φθάσει να είναι στις Η.ΠΑ. τον τελευταίο χρόνο περίπου 423.000.000 δολ. (Σεπτέμβριος 2009-Αύγουστος 2010) και έχει φθάσει να αντιπροσωπεύει, η ειδική αυτή κατηγορία μετρημένη ξεχωριστά, παραπάνω από το 10% σε αξία της συνολικής αγοράς γιαουρτιού στις Η.Π.Α., που εκτιμάται σε 4 δις. δολάρια.

Το πόσο σημαντική είναι για την ΦΑΓΕ η αγορά των ΗΠΑ αυτό αποτυπώνεται και στα μεγέθη της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας. Αφού η αγορά των ΗΠΑ πρωτίστως και ακολούθως οι διεθνείς αγορές ώθησαν τόσο στο τρίτο τρίμηνο του 2010 όσο και στο εννεάμηνο του 2010 τα μεγέθη της.

Αποτέλεσμα οι πωλήσεις της σε αξία στο εννεάμηνο να ενισχυθούν
κατά 5,7% στα 253,4 εκατ. ευρώ. Αύξηση η οποία οφείλεται στην αύξηση κατά 65,5% σε όγκο και 61,3% σε αξία των πωλήσεών της στις ΗΠΑ, καθώς και στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου και ευρώ/βρετανικής στερλίνας.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ οι πωλήσεις σε όγκο ενισχύθηκαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2010 κατά 65,5%, στην Ιταλία κατά 3,3%, στη Μεγάλη Βρετανία οι πωλήσεις της μειώθηκαν οριακά κατά 2,7% ενώ οι εξαγωγές της στις υπόλοιπες αγορές αυξήθηκαν συνολικά κατά 3%.

Αντιθέτως οι πωλήσεις σε όγκο στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 12,6% ενώ οι συνολικές πωλήσεις της γαλακτοβιομηχανίας σε όγκο στο εννεάμηνο σημείωσαν οριακή κάμψη της τάξεως του 1,7%.

Η «ψαλίδα» πάντως μεταξύ της πορείας των πωλήσεων της εταιρείας στην εσωτερική και στις διεθνείς αγορές γίνεται ακόμη πιο εμφανής στο τρίτο τρίμηνο της περασμένης χρήσης κατά τη διάρκεια του οποίου οι πωλήσεις στις ΗΠΑ σε όγκο έτρεξαν με +76% και σε αξία με +78,8% όταν στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 19,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v