Φουντώνει ο πόλεμος ασφαλιστικών-τραπεζών

Ακόμη πιο γερές μάχες αναμένονται φέτος μεταξύ τραπεζών και ασφαλιστικών, καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούν μεγαλύτερο κομμάτι από την "πίτα" της αγοράς. Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους.

Φουντώνει ο πόλεμος ασφαλιστικών-τραπεζών
Ακόμη πιο γερές μάχες αναμένονται φέτος μεταξύ των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών για την πώληση ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και επενδυτικών προϊόντων, καθώς οι δύο πλευρές δείχνουν διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν ολόκληρο το οπλοστάσιό τους για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα μεγέθη τους.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ τραπεζικών και ασφαλιστικών δικτύων έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό. Όταν περίπου προ δεκαετίας ξεκινούσε το bancassurance, οι παράγοντες του κλάδου μιλούσαν μάλλον για συνεργασία παρά για σύγκρουση, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα θα λάνσαραν απλώς και προϊόντα που "πωλούνται εύκολα", συνήθως μικρής αξίας, ενώ για τα ασφαλιστικά δίκτυα θα έμενε ολόκληρη η υπόλοιπη πίτα της αγοράς.

Οι ασφαλιστικές, ωστόσο, είδαν εδώ και δύο χρόνια τις τράπεζες να εμπλέκονται δυναμικά στον χώρο της υγείας, συνεργαζόμενες με μεγάλες ιδιωτικές κλινικές.

Η οικονομική κρίση ήρθε να οξύνει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό των δύο αυτών δικτύων, κυρίως γιατί:

* Τα τραπεζικά δίκτυα λειτουργούν με χαμηλότερο κόστος πρόσκτησης, σε μια περίοδο όπου όλες οι εταιρίες του χρηματοοικονομικού κλάδου προσπαθούν να περικόψουν δαπάνες.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin* Μετά τη σημαντική μείωση της δραστηριότητας στο μέτωπο των χορηγήσεων, σε πολλά τραπεζικά καταστήματα περισσεύει δυναμικό, που τώρα κατευθύνεται στην πώληση συνταξιοδοτικών και άλλων ασφαλιστικών προϊόντων. Μάλιστα, η τάση είναι να προσφέρονται μέσω των τραπεζικών καταστημάτων και προϊόντα μεγαλύτερης αξίας σε σχέση με το παρελθόν.

Η "επίθεση" αυτή των τραπεζών, μάλιστα, βρίσκει σε αδύναμη θέση αρκετές από τις ασφαλιστικές, οι οποίες μειώνουν το ασφαλιστικό τους δίκτυο σε μια προσπάθεια να περικόψουν τις λειτουργικές δαπάνες τους. Παράλληλα, έχοντας υποστεί μεγάλες επισφάλειες από συνεργαζόμενα δίκτυα (πράκτορες κ.ά.), οι ασφαλιστικές έχουν περιορίσει σημαντικά την περίοδο πίστωσης προς τους brokers, προκαλώντας χρηματοδοτική ασφυξία σε πολλούς από αυτούς.

--- Η απάντηση

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις δεν έχουν παραδώσει τα όπλα. Μία από τις αντιδράσεις τους είναι να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση, σε σχέση με το παρελθόν, στις πωλήσεις μέσω του Διαδικτύου.

Αρκετές ασφαλιστικές, επίσης, είναι διατεθειμένες να μετακυλίσουν στον πελάτη τα οφέλη που αποκομίζουν από τη μείωση του λειτουργικού κόστους τους, όπως και από την αλλαγή των όρων συνεργασίας που έχουν με τα δίκτυά τους.

Ενδεικτική, για παράδειγμα, είναι η κίνηση της Ευρωπαϊκής Πίστης να απευθυνθεί με "πακέτα" προϊόντων προς μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού, μειώνοντας τις προμήθειες των ασφαλιστικών δικτύων, με το επιχείρημα ότι με μικρότερο ποσοστό προμηθειών τα δίκτυα θα μπορούν να πουλάνε προϊόντα μεγαλύτερης αξίας σε περισσότερους πελάτες, άρα στο τέλος της ημέρας θα βγουν μάλλον κερδισμένα.

Βέβαια, το κυριότερο επιχείρημα των ασφαλιστικών εταιριών απέναντι στη διεισδυτικότητα δεν θα αφορά στο μέτωπο του κόστους, αλλά στο θέμα της ενημέρωσης, της συμβουλής και της εξυπηρέτησης του πελάτη μετά την πώληση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο