Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπεγράφη η δωρεά της ΕΤΕ για το e-συνταγογράφηση

Υπογράφηκε σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας για την υλοποίηση της πρότασης δωρεάς της ΕΤΕ ύψους 1,5 εκ. για το έργο «Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης» του Υπ. Εργασίας. Το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Υπεγράφη η δωρεά της ΕΤΕ για το e-συνταγογράφηση
Υπογράφηκε σήμερα 26/1/2011 το μνημόνιο συνεργασίας για την υλοποίηση της πρότασης δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας ύψους 1.500.000 ευρώ, για το έργο «Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης» του Υπ. Εργασίας.

Το μνημόνιο υπέγραψαν, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Απόστολος Ταμβακάκης, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνάς Δρέττα, του Προέδρου Δ.Σ. Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., Γεώργιου Πάγκαλου, και του Διευθύνοντος Συμβούλου Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., Βλάσιου Σφυρόερα.

Κατά την υπογραφή του μνημονίου, η κα Κατσέλη τόνισε ότι: «Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η αλόγιστη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι ίσως το χειρότερο παράδειγμα κακοδιαχείρισης, ανομίας και θεσμικής εκτροπής για τη χώρα μας. Η περιστολή της ήταν από τους πρώτους στόχους που θέσαμε αφότου αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Από την αρχή του 2010 αρχίσαμε τα τρία εμπλεκόμενα Υπουργεία ―Οικονομίας, Υγείας και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης― την υλοποίηση μιας πολιτικής που είχε τρεις βασικές προτεραιότητες: την ανατιμολόγηση φαρμάκων, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη λίστα φαρμάκων με τιμή αναφοράς. Έτσι, με την υλοποίηση αυτών των πολιτικών επιτεύχθηκε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 850 εκατ. ευρώ το 2010 και, σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, θα εξοικονομήσουμε 1,4 δισ. ευρώ το 2011».

Όπως επεσήμανε η Υπουργός, «η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας δεν συμβάλλει μόνον αποφασιστικά στην ολοκλήρωση του έργου της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, αλλά συμβάλλει γενικότερα στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Ειδικότερα αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο της οικονομικής κρίσης, η Εθνική Τράπεζα αποδεικνύει έμπρακτα για άλλη μία φορά τη δέσμευσή της για συνεισφορά στην πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού λαού, καθώς μέσω αυτού του έργου θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη για τη χώρα μείωση δαπάνης σε επίπεδο διαχείρισης Ασφαλιστικών Ταμείων».

Με τη σειρά του, ο κ. Ταμβακάκης τόνισε ότι η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, γιατί θα συμβάλλει δραστικά στην περιστολή των δαπανών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, διασφαλίζοντας έτσι την βιωσιμότητά τους. Επίσης, συμπλήρωσε ότι η σκληρή δοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας μας θέτει ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, όπου όλοι μαζί με σχέδιο και αποφασιστικότητα μπορούμε να ανταποκριθούμε, και κατέληξε: «Αν η επιχειρηματικότητα είναι προϋπόθεση της ευημερίας, τόσο και η ευημερία υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα».

Στη συνέχεια, ο κ. Κουτρουμάνης, αφού δεσμεύτηκε για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αναφέρθηκε στους τρεις στόχους που επιτυγχάνονται με αυτή την παρέμβαση: Πρώτον, τον μηδενισμό της σπατάλης, με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από τα 10,6 δισ. ευρώ το 2009 στα 7 δισ. ευρώ το 2010. Δεύτερον, στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη με την απαλλαγή του από την γραφειοκρατία και, τρίτον, την προστασία των ασφαλισμένων από τον κίνδυνο της πολυφαρμακίας.

Τέλος, η κα Δρέττα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων διαβεβαίωσε ότι το σύστημα λειτουργεί απρόσκοπτα και όλες οι συνταγές εκτελούνται κανονικά.

Ενημερωτικό Σημείωμα σχετικά με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης:

• Η εγκατάσταση και πλήρης λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης αποτελεί για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βασική προτεραιότητα, ώστε να προωθηθεί ο εξορθολογισμός των δαπανών και η διαφάνεια της λειτουργίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την βιωσιμότητα των Ταμείων και την εξασφάλιση παροχής αξιοπρεπών συντάξεων.

• Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στηρίζοντας έμπρακτα την προώθηση της συγκεκριμένης πολιτικής από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, χορηγεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων (1.500.000) ευρώ για τη στήριξη του όλου εγχειρήματος, με στόχο την ένταξη κατ’ αρχήν του ΙΚΑ και ακολούθως όλων των υπόλοιπων Ασφαλιστικών Ταμείων στο σύστημα μέχρι την 1η Μαΐου του 2011.

• Η χορήγηση της δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος γίνεται στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στην οποία έχει ήδη ανατεθεί με τον Ν. 3892/2010 η υλοποίηση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Μεταξύ των σκοπών της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. είναι και η μελέτη, ανάπτυξη, εκμετάλλευση, διαχείριση και συντήρηση συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς και εξοπλισμού, λογισμικού και υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση όλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και των Φορέων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

• Το έργο της Ηλεκτρονική Συνταγογράφησης υλοποιείται σε τρεις φάσεις:

Α’ Φάση (Μάιος 2010 – Δεκέμβριο 2010)
• Από τις 18 Οκτωβρίου 2010 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε με ιδίους πόρους και με φορέα υλοποίησης την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 άγγιξε το 45% περίπου. Ειδικότερα, μειώθηκε τόσο η μέση αξία της συνταγής από 80 ευρώ στα 48 ευρώ όσο και ο συνολικός αριθμός συνταγών του τριμήνου από 950.000 σε 620.000.

• Από τον Μάιο 2010 έχει προκηρυχθεί έργο για την προετοιμασία της επέκτασης της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και στα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία, ύψους 800.000 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΚτΠ ΑΕ. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί το τεχνικό δελτίο και όλες οι ενέργειες προετοιμασίας της επέκτασης του συνολικού έργου.

Β’ φάση (Ιανουάριος 2011 – Δεκέμβριος 2011):
• Ολοκληρώνεται έως 1/5/2011, η επέκταση του Συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ειδικότερα, μέσω της δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, υλοποιείται η επέκταση της εφαρμογής του Συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και στα υπόλοιπα Ταμεία, η δημιουργία help desk, καθώς και η υποστήριξη του συστήματος με το οποίο γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων που εισάγονται στο σύστημα.

• Το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των Ασφαλιστικών Ταμείων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχει ως εξής: 
24/1/11: Ένταξη στο σύστημα δύο υποκαταστημάτων του ΙΚΑ (Περιστέρι, Αγία Παρασκευή) 
31/1/11: Ένταξη στο σύστημα του ΟΠΑΔ κατά το ήμισυ 
10/2/11: Ένταξη στο σύστημα δύο επιπλέον υποκαταστημάτων του ΙΚΑ 
28/2/11: Ένταξη στο σύστημα δύο επιπλέον υποκαταστημάτων του ΙΚΑ 
1/3/11: Ένταξη στο σύστημα του ΟΓΑ και ολοκλήρωση ένταξης του ΟΠΑΔ 
1/4/11: Ένταξη στο σύστημα υπόλοιπων Ταμείων (πλην ΙΚΑ) 
1/5/11: Ένταξη στο σύστημα υπόλοιπων υποκαταστημάτων του ΙΚΑ

• Η ολοκλήρωση του «Συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης» στα Ασφαλιστικά Ταμεία αναμένεται να αποφέρει εξοικονόμηση της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος.

Γ΄ φάση (Ιανουάριος 2012 έως το 2017):
• Εξασφαλίζεται η λειτουργική υποστήριξη του έργου για την επόμενη πενταετία, με επέκταση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και σε όλους τους υπόλοιπους παρόχους ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών με διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν εντός το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v