ΓΑΠ: Απέκλεισε χρεοκοπία - αναδιάρθρωση

Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους της χώρας απέκλεισε ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, από το Νταβός, εκφράζοντας σιγουριά για επιμήκυνση στο δάνειο των 110 δισ.

ΓΑΠ: Απέκλεισε χρεοκοπία - αναδιάρθρωση
Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους της χώρας απέκλεισε ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στους επιχειρηματικούς ηγέτες στο Νταβός της Ελβετίας.  

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η περίοδος αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ θα επιμηκυνθεί και θα μειωθεί το επιτόκιο.

Μιλώντας στο World Economic Forum στο Νταβός, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η Αθήνα θα επιστρέψει στις αγορές ακόμη και φέτος, μετά τα δρακόντεια μέτρα που έλαβε για να μειώσει το έλλειμμα. 

Αναφορικά με το σενάριο της αναδιάρθρωσης, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: "Μπορώ να σας πω ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε. Επίσης, δεν προχωρούμε σε αναδιάρθρωση χρέους". 

"Ναι, θα υπάρξει επιμήκυνση στην περίοδο αποπληρωμής του δανείου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και υπάρχει διάλογος αναφορικά με τους όρους δανεισμού", σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει θέμα χρηματοδότησης το 2014. 
  
Γ. Παπανδρέου: Εκτός συζήτησης η αναδιάρθρωση του χρέους

Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου χρέους απέκλεισε εκ νέου ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNN από το Νταβός, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., ενδεχομένως και με καλύτερους όρους, όπως είπε.

"Αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους είναι εκτός συζητήσεως. Δεν είναι στα σχέδιά μας, δεν είναι στον οδικό μας χάρτη και γι' αυτό μιλάμε για τα υπόλοιπα μέτρα που πιστεύουμε ότι είναι αρκετά για να κάνουν την κατάσταση διατηρήσιμη. Είναι μια κατάσταση προφανώς δύσκολη, αλλά εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και θα τα καταφέρουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα θα εξέλθει επιτυχώς από την τρέχουσα κρίση και θα καταστεί ανταγωνιστικότερη μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούνται.

Αναφερόμενος στην ευρωζώνη εκτίμησε πως "υπάρχει πολύ ισχυρή αποφασιστικότητα σήμερα στην Ευρώπη". "Πριν από μερικούς μήνες υπήρχε μια συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη δύο ευρώ ή διάλυσης της ευρωζώνης, ή εγκατάλειψής της από ορισμένες χώρες. Πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση έχει τερματιστεί και όλοι έχουμε ισχυρή θέληση να υπερασπιστούμε το ευρώ και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε το ευρώ", ανέφερε.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Το Ταμείο (σ.σ.: πρέπει) να έχει τη δυνατότητα, εάν εκδηλωθεί άλλη κρίση να την αντιμετωπίσει. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτο (σ.σ.: ώστε) να 'βλέπει' την αγορά ομολόγων, να 'βλέπει' τα ζητήματα χρέους και να έχει κανόνες και εργαλεία. Δεσμευτικούς κανόνες και ευέλικτα εργαλεία".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v