Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχει το ευρώ μέλλον;

Τα μεγάλα διλήμματα για το ευρώ μπήκαν στο τραπέζι του ΚΕΠΠ. Ευρωφόρους και υπερεθνικές εξουσίες προτείνει ο Γ. Παπαντωνίου. Έσχατη λύση που θα πλήξει την Ελλάδα η αναδιάρθρωση, τονίζει η Μ. Ξαφά.

Έχει το ευρώ μέλλον;
Πιθανή αναδιάρθρωση χρέους θα επιβαρύνει υπέρμετρα τις τράπεζες και τα ταμεία, χωρίς να πείσει τις αγορές, τονίζει η κ. Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του ΚΕΠΠ.

Αναλυτικότερα, σε μια εποχή αμφισβήτησης του ενιαίου νομίσματος στην Ευρώπη, το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) οργάνωσε σήμερα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο "Έχει το Ευρώ Μέλλον;", υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η συζήτηση κάλυψε καίρια θέματα που αφορούν στην ευρωζώνη, στους κινδύνους για το μέλλον του ευρώ καθώς και στη θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών απέναντι στην κρίση.

Ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΚΕΠΠ, κ. Γιάννος Παπαντωνίου, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: "Πρέπει να δημιουργηθούν κοινά εργαλεία δημοσιονομικής πολιτικής -όπως η καθιέρωση ευρωπαϊκών φόρων και ευρωπαϊκών ομολόγων- , να αναπτυχθεί κοινή δημοσιονομική πολιτική με μεταβίβαση εξουσιών σε υπερεθνικές αρχές, να εξασφαλιστεί στενός συντονισμός της οικονομικής πολιτικής και να συγκροτηθεί αξιόπιστος μηχανισμός διάσωσης χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους".

Ο κ. Παπαντωνίου, καταλήγοντας, είπε: "Η επιβίωση του ευρώ εξαρτάται από τους ρυθμούς και την αποφασιστικότητα με τα οποία θα προχωρήσει η δημοσιονομική και οικονομική ενοποίηση. Είναι έτοιμες οι χώρες του πυρήνα, και ιδιαίτερα η Γερμανία, να εκχωρήσουν σημαντικές εξουσίες σε υπερεθνικά όργανα;

Είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν ότι η αλληλεγγύη είναι το αναπόφευκτο τίμημα για τα οφέλη που αποκομίζουν από τη συμμετοχή στο ενιαίο νόμισμα; Ή θα επιλέξουν να συνεχίσουν να πορεύονται στη γραμμή των ημίμετρων, ελπίζοντας ότι θα αποφύγουν το πικρό ποτήρι της ενοποίησης, αλλά θέτοντας σε κίνδυνο την ύπαρξη της ευρωζώνης; Όμως, η διάλυσή της θα είναι μια τραυματική εμπειρία για όλες τις χώρες-μέλη και κινδυνεύει να οδηγήσει σε μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική κρίση".

Η κ. Μιράντα Ξαφά, σύμβουλος επενδύσεων IJ Partners και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέφερε "Στο πλαίσιο μιας συνολικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της κρίσης, η ευρωζώνη θωρακίζεται με την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και τη δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων, με δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων χωρών (ελεγχόμενη χρεοκοπία). Στην περίπτωση της Ελλάδας η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να θεωρείται τελευταία επιλογή.

Η αναδιάρθρωση θα επιβαρύνει υπέρμετρα τις ελληνικές τράπεζες και τα ήδη χρεοκοπημένα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να πείσει τις αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Η προϋπόθεση για να επιστρέψουμε στις αγορές δεν είναι η αναδιάρθρωση, αλλά η δημιουργία ενός σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα μας επιτρέψει να πληρώνουμε τους τόκους χωρίς να προσφεύγουμε σε περαιτέρω δανεισμό.

Το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτείται για να σταθεροποιηθεί το χρέος είναι 6% του ΑΕΠ, με αφετηρία έλλειμμα 10% το 2009, δηλ. η απαιτούμενη προσαρμογή είναι της τάξης του 16% του ΑΕΠ. Αν το χρέος μειωθεί κατά 50%, η αναγκαία προσαρμογή μειώνεται σε ποσοστό 3% του ΑΕΠ, δηλ. κατά λιγότερο από ένα πέμπτο. Επομένως, μία αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα λύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας".

Ο ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank, κ. Μιχάλης Μασουράκης, τόνισε στην ομιλία του: "Οι ελληνικές τράπεζες, αν και πλήττονται περισσότερο από τις ευρωπαϊκές, χωρίς μάλιστα να έχουν συντελέσει στην κρίση και στην ύφεση, διατηρούν ανέπαφες τις αναπτυξιακές τους προοπτικές.

Διαθέτουν υψηλή κεφαλαιακή βάση και επαρκείς προβλέψεις, έτσι ώστε να εξέλθουν αλώβητες από τη σημερινή αρνητική συγκυρία. Η δημοσιονομική προσαρμογή, όμως, είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και την ανάκαμψη των τραπεζών και της οικονομίας".

Τη συζήτηση συντόνισαν ο κ. Χριστόφορος Σαρδελής, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής, και ο κ. Αντώνης Καρακούσης, δημοσιογράφος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v