ΤΕΕ: Ανάγκη επαρκούς στελέχωσης στις Πολεοδομίες

Την επαρκή στελέχωση των Πολεοδομικών Γραφείων με Διπλωματούχους Μηχανικούς, ζητά με σημερινή του ανακοίνωση το ΤΕΕ από την κυβέρνηση.

ΤΕΕ: Ανάγκη επαρκούς στελέχωσης στις Πολεοδομίες
"Την επαρκή στελέχωση των Πολεοδομικών Γραφείων με Διπλωματούχους Μηχανικούς", ζητά με σημερινή του ανακοίνωση το ΤΕΕ από την κυβέρνηση. 

Αναλυτικά όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

Εγκαινιάζουμε σήμερα μια προσπάθεια ανάδειξης των στρεβλών καταστάσεων που βιώνουμε καθημερινά. Καταστάσεις ασύμβατες με τον Κώδικα Δεοντολογίας μας, ασύμβατες με την κοινωνία.

Ξεκινάμε με τα Πολεοδομικά Γραφεία, ώστε να αναδείξουμε τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας, τους ανύπαρκτους μηχανισμούς ελέγχου, την υποστελέχωση, τις χαμηλές αμοιβές, το ανύπαρκτο μηχανογραφικό σύστημα και την ελλειμματική υλικοτεχνική υποδομή.

Συνθήκες που μαζί με την πολυνομία και μια εξαντλητική γραφειοκρατική διαδικασία δημιουργούν στρεβλώσεις, αδιαφάνεια, διαφθορά και αυθαιρεσία.

Είναι ενδεικτικό του χάους που ζούμε η ενημέρωση που είχαμε για την κατάσταση στην Πολεοδομία Πειραιά. Το Πολεοδομικό Γραφείο σήμερα λειτουργεί με έξι διπλωματούχους Μηχανικούς. Το αρχείο του δεν μπορεί να δώσει στους Πολίτες και τους Μηχανικούς σχέδια και στοιχεία. Από τους εξήντα εργαζόμενους στο Πολεοδομικό Γραφείο της Νομαρχίας Πειραιά είκοσι οκτώ μετακινήθηκαν στον Δήμο και δεκαοκτώ από αυτούς εξυπηρετούν τους Πολίτες και τους Μηχανικούς.

Την ίδια χρονική περίοδο τα υποστελεχωμένα Πολεοδομικά Γραφεία καλούνται να αντιμετωπίσουν τους ημιυπαιθρίους, την εφαρμογή των Ενεργειακών Μελετών, τη μετακίνηση των Πολεοδομικών Γραφείων από τις Νομαρχίες στους Δήμους.

Απαιτούμε σήμερα:

• Την επαρκή στελέχωση των Πολεοδομικών Γραφείων με Διπλωματούχους Μηχανικούς. Υπολογίζουμε ότι απαιτούνται προσλήψεις περισσότερες από 3000 Μηχανικούς
• Την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης οικοδομικών αδειών
• Την αναθεώρηση του ΓΟΚ, του Κτιριοδομικού Κανονισμού και τον εκσυγχρονισμό της τεχνικής νομοθεσίας
• Τη διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις των Πολεοδομικών Γραφείων
Σύγχρονα ηλεκτρονικά αρχεία
• Επαναφορά των ελέγχων τόσο σε ποιους εκπονούν τις μελέτες όσο και στις κατασκευές
• Άμεση εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας σε όλα τα κτήρια
• Θεσμοθέτηση του Μητρώου Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων από το ΤΕΕ

Συμβολικές καταλήψεις έγιναν σε έξι Πολεοδομικά Γραφεία της Αττικής. Την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθούν οι παλιοί και οι νέοι Διευθυντές των Πολεοδομικών Γραφείων για λεπτομερή καταγραφή της στελέχωσης και των προβλημάτων που υπάρχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v