Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παίρνουν φωτιά» οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων

"Φωτιά" παίρνουν οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των αντικειμενικών αλλά και της επέκτασης του συστήματος σε νέες περιοχές.

«Παίρνουν φωτιά» οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων
Αυξημένους φόρους για μεταβιβάσεις ακινήτων θα πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι κατέχουν ακίνητα σε περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα από την 1η του έτους ή πρόκειται να ενταχθούν το επόμενο διάστημα.

Οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων που αφορούν σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στις νέες περιοχές θα υπολογίζονται με βάση τις νέες τιμές και όχι με αυτές που υπολόγιζαν στα… κουτουρού οι κατά τόπους εφορίες.

Πολλοί φορολογούμενοι, μάλιστα, θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας.

Σήμερα, η αξία των ακινήτων στους οικισμούς υπολογίζεται με εκτιμήσεις που κάνουν οι κατά τόπους εφορίες. Έτσι, βίλες και παραθεριστικές κατοικίες σε τουριστικές περιοχές κυρίως στα νησιά αποφεύγουν, μεταξύ των άλλων, ETAK και φόρο ακίνητης περιουσίας ή έχουν επιβαρύνσεις ολίγων ευρώ.
 
Με την ένταξη των συγκεκριμένων περιοχών στο σύστημα, μεσίτες εκτιμούν ότι η φορολογητέα αξία των ακινήτων θα αυξηθεί σημαντικά, ακόμη και πάνω από 100%.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων τα ακίνητα που βρίσκονται εντός 4.489 οικισμών στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Λέσβου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.

Στις περιοχές στις οποίες εφαρμόζονται ήδη οι αντικειμενικές τιμές ζώνης θα επιβληθούν επίσης σημαντικές αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων, από τα μέσα του νέου έτους.

Για τις περιοχές αυτές, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν ένα νέο σύστημα σύμφωνα με το οποίο η φορολογητέα αξία κάθε ακινήτου θα προσδιορίζεται με βάση τον μέσο όρο των τιμών που επικρατούν στην αγορά. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι νέες, σημαντικά αυξημένες αντικειμενικές αξίες (τιμές ζώνης ανά τ.μ.) οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2011 θα αντιπροσωπεύουν τους μέσους όρους των αγοραίων τιμών που ισχύουν κατά περιοχές!

Μέσω του νέου αυτού συστήματος, οι αντικειμενικές τιμές θα αναπροσαρμόζονται ανά εξάμηνο. Το σύστημα θα στηριχτεί στη στατιστική επεξεργασία των τιμών για κάθε περιοχή της χώρας.

Ουσιαστικά, με το νέο σύστημα θα προκύψουν νέες υπεραυξημένες αντικειμενικές τιμές, που θα κινούνται στα επίπεδα του μέσου όρου των τιμών της αγοράς για τα ακίνητα κάθε περιοχής.

Η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα εκτινάξει στα ύψη τις τιμές που θα πρέπει να δηλώνουν οι πολίτες στα συμβόλαια αγορών ακινήτων και τις φορολογητέες αξίες τις οποίες θα πρέπει να εμφανίζουν στις δηλώσεις για φόρους μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v