Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προτείνει ο ΣΕΔ για τη φορολογία μερισμάτων

Δύο προτάσεις σε ό,τι αφορά τα μερίσματα καταθέτει με ανοιχτή επιστολή του ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου, στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Τι προτείνει ο ΣΕΔ για τη φορολογία μερισμάτων
Δύο προτάσεις σε ό,τι αφορά τα μερίσματα καταθέτει με ανοιχτή επιστολή του ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου, στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου επισημαίνει ότι «με το άρθρο 15 του νομοσχεδίου για την "ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ" δυνητικά τα μερίσματα μπορεί να φορολογηθούν με συντελεστή 65% και με ευνοϊκή ερμηνεία μέχρι 56%, ενώ λαθεμένα αναγράφει το συγκεκριμένο άρθρο ότι εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση με τον φόρο που πληρώνεται σε επίπεδο νομικού προσώπου και την παρακράτηση φόρου. Αυτό συμβαίνει γιατί το 20% που φορολογείται στο επίπεδο του νομικού προσώπου δεν μπορεί να συμψηφιστεί με τον φόρο που οφείλει ο μέτοχος, ο οποίος φορολογείται για το συνολικό ποσό των μερισμάτων με συντελεστή μέχρι 45%, με συμψηφισμό όμως μόνο του ποσού που έχει παρακρατηθεί».

Ο ΣΕΔ προτείνει δύο επιλογές:

1. Να δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού, σε φυσικά πρόσωπα που κατέχουν μέχρι και το 1% κάθε συγκεκριμένης εταιρίας, του συνολικού φόρου, δηλαδή και αυτού που έχει πληρωθεί στο όνομα του νομικού προσώπου και αυτού που έχει παρακρατηθεί στο όνομα του μετόχου ή το ελάχιστο.

2. Να υπάρχει δυνατότητα επιλογής της εξάντλησης της φορολογικής υποχρέωσης του μετόχου με την παρακράτηση, χωρίς περαιτέρω υποχρέωση συνυπολογισμού του στα υπόλοιπα εισοδήματα, οπότε το εισόδημα θα φορολογείται όντως με τον ανώτερο συντελεστή 45%, και της προαιρετικής υπαγωγής του εισοδήματος αυτού στη φορολογική κλίμακα και τον συμψηφισμό του φόρου που έχει παρακρατηθεί.

«Με τον τρόπο αυτόν, η συνολική επιβάρυνση του κάθε μετόχου θα συναρτάται ευθέως με το ύψος του εισοδήματός του και αποκαθίσταται εν μέρει κατάφωρη φορολογική αδικία με συντελεστή φορολόγησης 20% μεγαλύτερο για κάθε ευρώ μερίσματος, ο οποίος μπορεί να φτάσει να υπερβαίνει ακόμα και κατά 45% τον υψηλότερο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

Επιπλέον, δίνεται και ένα σημαντικότατο κίνητρο στους ιδιώτες Έλληνες επενδυτές να συμμετάσχουν ενεργά στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Όπως τονίζει, καταθέτει αυτήν την πρόταση στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του φορολογικού νομοσχεδίου εκπροσωπώντας τον μέσο Έλληνα επενδυτή, ο οποίος έχει επενδύσει τις αποταμιεύσεις του στην εθνική οικονομία μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v