Φορολογικό: Συνάντηση ΥΠΟΙΚ-κοινωνικών φορέων

Στις 15:30 η συνάντηση ΥΠΟΙΚ με κοινωνικούς φορείς για φορολογικό νομοσχέδιο. Οι ποινές στο επίκεντρο. "Διορθώσεις" σε σημεία που προκάλεσαν αντιδράσεις ετοιμάζει το υπ. Οικονομικών.

Φορολογικό: Συνάντηση ΥΠΟΙΚ-κοινωνικών φορέων
Ευρεία συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, προκειμένου να ακουσθούν οι απόψεις και να διατυπωθούν οι θέσεις τους, ενόψει της οριστικοποίησης του φορολογικού νομοσχεδίου, πραγματοποιείται τελικώς στις 15:30 μετά το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, μετά από πρόσκληση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη.

Η συζήτηση πρόκειται να εστιαστεί στο μείζον ζήτημα των ποινών, καθώς υπήρξαν ήδη έντονες αντιδράσεις για το χαρακτηρισμό της μη απόδοσης ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων ως «διαρκές αδίκημα». Αντιδράσεις προκάλεσε και η πρόβλεψη που είχε ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, για αυτόφωρη διαδικασία ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος δεν είχε αποδώσει παλαιότερα ΦΠΑ.

Η συζήτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς χθες ολοκληρώθηκε και η διαβούλευση για το φορολογικό.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει «διορθώσεις» στα σημεία που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και συγκεκριμένα στις διατάξεις που καθιστούσαν διαρκές αδίκημα τη μη απόδοση του ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων, που προέβλεπαν αυτόφωρη διαδικασία για την …κλοπή του ΦΠΑ , κλίμακα ποινών, καθώς και εισοδηματικά κριτήρια για τη διενέργεια ελέγχων στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επαναδιατυπωθούν οι επίμαχες διατάξεις (κάποιες ίσως και να απαλειφθούν), έτσι ώστε να μην είναι «μαχητές», προκαλώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιδιώκουν να επιλύσουν.

Γενικότερα για το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, το σχέδιο νόμου προτείνει δέσμη θεσμών που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά και ενισχυτικά, με βασικούς άξονες την αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών, την διαιτητική επίλυση φορολογικών διαφορών, την βελτίωση του πλαισίου φορολόγησης και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την αναδιάρθρωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Μεταξύ των άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει:

-Κράτηση και παραπομπή σε δίκη για το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, για όποιον συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος.

-Το ίδιο ισχύει και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ’ όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες).

-Αναστολή εκτέλεσης της ποινής, δεν επιτρέπεται στα εγκλήματα σημαντικής φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι του Κράτους.

-Μετατροπή της ποινής στα εγκλήματα σημαντικής φοροδιαφυγής δεν επιτρέπεται εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως οι οφειλόμενοι φόροι.

-Η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δεν αναστέλλει την έκτιση της ποινής, αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι που οφείλονται.

-Στα φορολογικά εγκλήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την χώρα κλπ) μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση (δηλ. προφυλάκιση) αν κρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα φοροδιαφυγής.

-Εάν ο φορολογούμενος που οφείλει φόρους ταυτόχρονα έχει απαίτηση κατά του Δημοσίου βέβαιη και εκκαθαρισμένη και εφόσον την απαίτηση αυτή δεν την έχει εκχωρήσει σε τρίτους, προβλέπεται η μη δέσμευση καταθέσεων και μη εφαρμογή ποινικών κυρώσεων.

-Αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από 25% στο 50%. Όταν δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% στο 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών. Στα πρόστιμα παραμένει στο 25% αφού υπάρχει βασική διάταξη για συμβιβασμό στο 1/3. Αντίστοιχη ρύθμιση για την αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από 25% σε 50% γίνεται και στη φορολογία.

-Άρση του φορολογικού απορρήτου και δημοσιοποίηση οφειλετών και παραβατών. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών αίρεται το φορολογικό απόρρητο: των οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί η πληρωμή τους για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150.000 ευρώ). Το ίδιο ισχύει και για τους παραβάτες των διατάξεων του Κ.Β.Σ., εφόσον πρόκειται για παραβάσεις έκδοσης πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων ή νόθευσης στοιχείων ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης, καθώς και καταχώρησης στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.

-Θεσμοθετούνται κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα γίνεται διάκριση των ληξιπροθέσμων χρεών σε «εισπράξιμα» και «μη εισπράξιμα». Ως ανεπίδεκτες είσπραξης χαρακτηρίζονται εκείνες οι οφειλές για τις οποίες έχουν εξαντληθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες εντοπισμού πηγών αποπληρωμής και αναγκαστικής είσπραξης.

-Ιδρύεται ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών (Σ.Φ.Δ.) ως ανεξάρτητη αρχή με έδρα την Αθήνα. Έργο του Σ.Φ.Δ. είναι η διαιτητική επίλυση των φορολογικών διαφορών, εφόσον το αντικείμενό τους υπερβαίνει το ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ.

-Από το Φεβρουάριο τίθεται σε εφαρμογή τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα καταστολής φοροδιαφυγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο