Αλαλούμ με το Θριάσιο

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας κινείται ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του ιδιωτικού εμπορευματικού κέντρου σε ακίνητο ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ, που βρίσκεται στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, στον Ασπρόπυργο.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Αλαλούμ με το Θριάσιο
Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας κινείται ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του ιδιωτικού εμπορευματικού κέντρου σε ακίνητο ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ που βρίσκεται στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, στον Ασπρόπυργο.

Ο διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε πέρυσι τον Ιούνιο, αντιμετωπίζει, όπως όλα δείχνουν, πολύ σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στη θετική κατάληξή του, με την ανάδειξη αναδόχου, αφού ήδη έχει αναβληθεί πέντε φορές η προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, ενώ τίποτα δεν προμηνύει ότι στις 28 Φεβρουαρίου όπου, σύμφωνα με όσα ισχύουν έως τώρα, έχει οριστεί η καταληκτική ημερομηνία, θα υπάρξει αποτέλεσμα και όχι νέα παράταση.

Την ίδια ώρα, η έντονη φημολογία ότι ο κινεζικός κολοσσός Cosco απομακρύνεται από το έργο προκαλεί ανησυχία και φόβους για ένα ακόμη αποτυχημένο εγχείρημα σε ό,τι αφορά την ανάδειξη αναδόχου για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου, καθώς η επί μακρόν συμμετοχή της κινεζικής εταιρίας και η σύμπραξή της με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς προβάλλονταν σχεδόν ως δεδομένες.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ, θυγατρική του ΟΣΕ, έχει υποχρεωθεί σε πέντε αναβολές της καταληκτικής ημερομηνίας του διαγωνισμού, έπειτα από βροχή ενστάσεων των ενδιαφερόμενων εταιριών. Από την Cosco έχει υποβληθεί σημαντικός αριθμός γκρίζων σημείων. Η κινεζική επιχείρηση, μεταξύ άλλων, διεκδικεί να προβλεφθεί η δυνατότητα να γίνεται μεταποίηση των εισαγόμενων προϊόντων στον χώρο του εμπορικού κέντρου αλλά και δημιουργηθεί ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Πρόκειται για δύο αιτήματα των οποίων η ικανοποίηση σκοντάφτει στην κοινοτική νομοθεσία, ενώ σειρά άλλα αιτήματα της κινεζικής εταιρίας όπως και άλλων ενδιαφερομένων, που δεν παρουσίαζαν προβλήματα ασυμβατότητας με τους νόμους της Ε.Ε., έχει ήδη ικανοποιηθεί.

Η δυσκολία που έχει η ελληνική πλευρά να ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα των Κινέζων της Cosco φαίνεται πως έχει οδηγήσει την εταιρία σε επανεξέταση της στάσης της και δεν αποκλείεται το μεγάλο φαβορί να μην κατέλθει καν στον… αγώνα.

Η Cosco κοιτάει βόρεια;

Πάντως, σύμφωνα με πηγές του ομίλου ΟΣΕ, το κινεζικό ενδιαφέρον για εμπορευματικό κέντρο στην Ελλάδα δεν έχει ατονήσει, αλλά έχει μετατοπιστεί βορειότερα, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου επίσης σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα εμπορικό κέντρο εφάμιλλης δυναμικότητας, στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Cosco συναρτά την εμπλοκή της στο εμπορευματικό κέντρο του Θριάσιου στην εμπλοκή εταιριών κινεζικών συμφερόντων στον ΟΣΕ, για τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή. Σε περίπτωση όπου τα κινεζικά συμφέροντα δεν συμπράξουν με τον ΟΣΕ, τότε, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για την Cosco είναι περισσότερο συμφέρουσα η τοποθέτησή της στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου το μεταφορικό κόστος για τη μετακίνηση των εμπορευμάτων της στις αγορές του εξωτερικού θα είναι σαφώς μικρότερο.

Οι όροι του διαγωνισμού

Το εμπορευματικό κέντρο, για το οποίο περισσότερες από 30 εταιρίες είχαν λάβει τα τεύχη δημοπράτησης, θα δημιουργηθεί σε έκταση σχεδόν 600 στρεμμάτων και έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Θα πραγματοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης, η οποία προβλέπει τη μελέτη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων για 40 έτη, χωρίς εθνική ή κοινοτική συμμετοχή.

Η διάρκεια κατασκευής διαιρείται σε τρεις περιόδους. Ο χρόνος για την ολοκλήρωση των κατασκευών της πρώτης περιόδου, συνολικού εμβαδού τουλάχιστον 50.000 τ.μ., διαμορφώνεται σε 2 έτη. Παράλληλα, ενώ αρχικά προβλέπονταν συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, εντός των οποίων ο ανάδοχος όφειλε να ολοκληρώσει τις υποδομές, πλέον, με τις μεταβολές που έχουν επέλθει, προβλέπεται ότι η υλοποίηση των υπόλοιπων κατασκευών, έως την εξάντληση των επιτρεπόμενων όρων δόμησης, μπορεί να διαμορφωθεί ελεύθερα από τον παραχωρησιούχο, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην αγορά. Ωστόσο, το οικονομικό αντάλλαγμα, το οποίο προβλέπει η προκήρυξη ότι θα λαμβάνει η ΓΑΙΑΟΣΕ, θα αντιστοιχεί στο τίμημα που θα καταβαλλόταν αν υπήρχε πλήρης εκμετάλλευση του ακινήτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v