ΕΣΕΕ: Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με την ΟΙΥΕ

Κόντρα στις επιταγές της τρόικας για μείωση μισθών και δώρων στον ιδιωτικό τομέα, η διοίκηση της ΕΣΕΕ γνωστοποιεί ότι προχωρά στην υπογραφή της κλαδικής σύμβασης για το εμπόριο με την ΟΙΥΕ.

ΕΣΕΕ: Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με την ΟΙΥΕ
Κόντρα στις επιταγές της τρόικας για μείωση των μισθών και των δώρων στον ιδιωτικό τομέα, η διοίκηση της ΕΣΕΕ γνωστοποιεί ότι προχωρά στην υπογραφή της κλαδικής σύμβασης για το εμπόριο με την ΟΙΥΕ.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει: "Η τρόικα, συνεπής έως τώρα στις επισκέψεις της, επέστρεψε και ως συνήθως άνοιξε παλιά και νέα μέτωπα θέτοντας καινούργιες προϋποθέσεις και ασκώντας βέτο για την καταβολή της 4ης δόσης του δανείου. Στην ατζέντα των ελεγκτών συμπεριλαμβάνονται οι πιέσεις για μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ακόμα και των ατομικών συμβάσεων με τη σύμφωνη γνώμη του κάθε εργαζομένου.

Ειδικότερα, η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζει η τρόικα το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πριν από έναν μήνα καθώς και οι επιφυλάξεις για την πρακτική αποδοτικότητά του παραπέμπουν περισσότερο σε μια εκ των έσω επιθυμία παρά στη συνήθη μνημονιακή πίεση.

Όπως επισημαίνεται, το νέο 'κούρεμα' και η ισοπέδωση των μισθών που επιχειρείται στον ιδιωτικό τομέα στρώνουν το έδαφος για 'φθηνή' και 'ευέλικτη' εργασία και επιχειρούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε 'ασιατική' χώρα, χαμηλού εργατικού κόστους. Το μύθευμα ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ΜμΕ επιχειρήσεων περνάει μέσα από το μισθολογικό κόστος έχει στόχο να αρθούν όλα τα 'εμπόδια' που προβλέπει η υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία στις εργασιακές σχέσεις, διευκολύνοντας την είσοδο νέων πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων στην άσκηση δραστηριοτήτων, κυρίως στους τομείς του λιανικού εμπορίου.

Πολλοί, μάλιστα, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που ενδιαφέρονται για το μερίδιο των 'δοκιμαζόμενων' ΜμΕ ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων, 'συμπτωματικά' έχουν την έδρα τους στις ανεπτυγμένες χώρες των δανειστών μας.

Σημειώνει ακόμη πως στις συστάσεις για μειώσεις μισθών από 7% έως 15% στον ιδιωτικό τομέα και στην πίεση προσαρμογής του νόμου υπέρ των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων απαντά ότι το ελληνικό εμπόριο δεν επιθυμεί να αλλάξει το εισόδημα του μέσου Έλληνα προς το χειρότερο και δεν συμφωνεί με αυτές τις μεθοδεύσεις. Αντιθέτως, η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι θα προχωρήσει στην υπογραφή της κλαδικής σύμβασης του εμπορίου με την ΟΙΥΕ, σύμφωνα με τους όρους της ΕΓΣΣΕ.

Επιπλέον, τονίζει ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας είναι ήδη γνωστό, όπως και αυτά που θα συμβούν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ, τα ερωτήματα των εργοδοτών για διευκρινίσεις εφαρμογής των ειδικών συμβάσεων ξεπερνούν τα 1.000, ενώ στα πρωτοδικεία έχουν κατατεθεί πάνω από 600 αιτήσεις δημιουργίας εργασιακών σωματείων σε επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχει εκπροσώπηση.

Κλείνοντας, η ΕΣΕΕ διερωτάται μήπως η μαζική προετοιμασία για αύξηση επιχειρησιακών συμβάσεων και η έκρηξη των ευέλικτων μορφών εργασίας το επόμενο διάστημα προετοιμάζουν την ελληνική αγορά για νέα 'αυτόνομη' εισβολή πολυεθνικών μεγαθηρίων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v