Στις 11/02 "κλείνει" η περαίωση

Στις 11 Φεβρουαρίου λήγουν οι κάθε είδους προθεσμίες που αφορούν στην έκδοση των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων για την περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων, στο πλαίσιο του νόμου 3888/2010.

Στις 11/02 κλείνει η περαίωση
Στις 11 Φεβρουαρίου λήγουν οι κάθε είδους προθεσμίες που αφορούν στην έκδοση των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων για την περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων, στο πλαίσιο του νόμου 3888/2010.

Η νέα προθεσμία αφορά στην υποβολή σχετικών αιτήσεων από τους επιτηδευματίες και την αποδοχή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. των εκδοθέντων ή εκδιδόμενων Σημειωμάτων, καθώς και την υποβολή αιτήσεων επίλυσης των διαφορών εκκρεμών υποθέσεων.

Η παράταση δόθηκε για να αντιμετωπισθούν περιπτώσεις επιτηδευματιών υπαγόμενων στις ρυθμίσεις περί περαίωσης ανέλεγκτων και ελεγμένων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, οι οποίοι δεν κατέστη δυνατόν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις αυτές εντός των σχετικών προθεσμιών.

Εν τω μεταξύ στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δεν εντάχθηκαν στην περαίωση.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Δημήτρη Κουσελά, συστήνεται ομάδα εργασίας για τον καθορισμό των κριτηρίων επιλογής των προς έλεγχο δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών των επιτηδευματιών.

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και τα κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων βασίζονται στη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου.

Τα κριτήρια καθορισμού του δείγματος ελέγχου επιχειρήσεων – επαγγελματιών:

- Ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως τη νομική μορφή, την κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων, του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/1992, Α’ 84), τον κλάδο ή τομέα δραστηριότητας, ανάλογα με την επικινδυνότητα και παραβατικότητα αυτού, την ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, την ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις του πληροφοριακού συστήματος ή από ελέγχους σε τρίτους υπόχρεους ή από τρίτες πηγές για απόκρυψη φορολογητέας ύλης ή διάπραξη φορολογικών αδικημάτων και την εν γένει φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των υπόχρεων.

- Οικονομικά δεδομένα, όπως ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, καθαρά κέρδη ή ζημιές, συντελεστές μικτού και καθαρού κέρδους, δεδομένα από δηλώσεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας, καθώς και διαθέσιμα στοιχεία από βάσεις δεδομένων, στατιστική ανάλυση, εφαρμογή τεχνικών εξόρυξης δεδομένων και άλλες πηγές πληροφοριών.

- Χωροταξικά και χρονικά δεδομένα, όπως τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχιακές δραστηριότητες και τοπικές ιδιαιτερότητες.

Η Ομάδα Εργασίας θα συνεδριάζει εντός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών ή σε χρόνο, που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση, στο κατάστημα του Υπουργείου Οικονομικών επί της οδού Καρ. Σερβίας 10 στην Αθήνα και θα ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2011.

Μετά το πέρας των εργασιών της θα υποβάλλει το πόρισμά της στον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Δημήτρη Κουσελά, στο Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και στον Προϊστάμενο της Γενικής Δ/νσης Φορολογικών Ελέγχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v